Absorbtia prin piele a substantelor nutritive in cazul aplicarii de creme este de doar 10 % ! Pielea este un obstacol important pentru substantele straine care intra in organism, stratul cornos, cel mai superficial, detinand rolul determinant in functia de bariera a pielii. Mezoterapia ( derivat din greaca : “mėsos” insemnand " mijloc “ si ” therapeia"- “ a trata medical” ) penetreaza aceasta bariera prin injectarea direct in piele (la nivelul tesutului de mijloc al pielii , respectiv mezoderm ) sau in tesutul subcutanat, a unor minidoze de vitamine, minerale, medicamente conventionale sau homeopate, standardizate, extracte vegetale naturale, aminoacizi, acid hialuronic, pentru a trata specific o varietate de conditii : reducerea locala de grasime, tratarea celulitei, intinerire faciala si pierderea parului, precum si probleme musculo-scheletice, leziuni sportive, afectiuni cutanate (riduri, acnee, hiperpigmentare, eczeme ).
Studii recente au descris proceduri inovatoare pentru difuzarea substantelor farmacologice prin stratul cornos, care reprezinta cel mai mare factor de limitare a procesului de raspandire si patrundere a substantelor. Aceste proceduri au scopul de a ajunge in zona tinta, cu o concentratie de substante adecvata, la o anumita profunzime si intr-un mod selectiv, fara dispersie in circulatie (sisteme transdermice). Electrodermoporatia, cea mai utilizata din aceste proceduri, creste gradul de difuzie a substantelor prin stratul cornos prin “deschiderea” unor “ usi “ electrice (“ pori electrici “), care este declansata de emiterea de impulsuri electrice de frecventa radio (nedureroase !) prin intermediul unei piese de mana. ". Canalele ( “ usile “ ) electrice sunt deschise temporar pe membrana celulelor si permit astfel produselor sa fie introduse prin piele, ajungand direct la tinta : celulele “ imbatranite “, “ stresate “, care au nevoie de “ intariri “, de revigorare. Capacitatea de absorbtie a substantelor active prin electrodermoporatie atinge chiar 90 - 95% ; cu mentiunea ca acest procent scade odata cu adancimea necesara livrarii substantelor: de aceea, tratamentul nu poate fi folosit pentru lipoliza (distrugerea depozitelor de tesut gras care sunt mai profunde), dar permite sa fie tratate imbatranirea pielii, pigmentarea, acneea, celulita, ridurile de expresie, cu rezultate excelente. Mai mult de 4000 de lucrari stiintifice publicate pana in prezent au demonstrat eficacitatea si posibilitatile acestei metode.
De ce mezoterapie ? Pentru ca are multiple avantaje: substantele, indicate specific individului si afectiunii, sunt furnizate direct in locatiile-tinta ( comparativ cu aplicarea de creme cu absorbtie prin piele de doar 10 % ! ) , sunt necesare doze mici de medicamente, cu eliminarea efectelor secundare si contraindicatiilor acestora ( chiar pacienti in general intoleranti la diverse medicatii, le pot tolera in forma mezoterapica ), rezultatele sunt foarte rapide, chiar instantanee, cele mai multe persoane observand schimbari in doar 2-3 sesiuni, si, uneori, chiar si intr-o singura sesiune. In cazul mezoterapiei prin injectare, efectul se datoreaza nu numai actiunii chimice directe a minidozelor de substante folosite, ci si stimularii reflexe prin multiplele punctionari, situand aceasta procedura intre medicina alopata si cea homeopata, intre acupunctura si reflexoterapie.
Reintinerirea pielii, in mod special la nivelul fetei si gatului, mainilor si decolteului, poate fi realizata prin mezoterapie utilizand substante precum acidul hialuronic, multivitamine, aminoacizi, coenzime, antioxidanti, care stimuleaza productia de colagen si regenerarea elastinei , elimina formarea si daunele radicalilor liberi, favorizeaza hidratarea pielii. Acest lucru duce la intinderea si consolidarea profilului pielii, imbunatatirea tonusului si texturii cu scaderea semnelor de imbatranire, netezirea ridurilor fine si chiar a celor mediu -profunde. Furnizarea acestor substante prin mezoterapie cu/ fara ace este mai eficienta decat aplicarea de produse topice. Dupa tratament, pacientii de obicei remarca pielea lor ca aratind odihnita, radianta, stralucitoare, mai ferma si mai proaspata.
Mezoterapia este o alternativa non-chirurgicala la lipoaspiratie in modelarea corpului. Depozitele de grasime localizate la nivelul soldurilor, taliei, barbia dubla, precum si pungile de sub ochi, iregularitatile postlipoaspiratie pot fi tratate cu mezoterapie ( lipoliza ). Produsele implicate in reducerea locala de grasime sunt multiple: deseori utilizate sunt extractul din soia numit "fosfatidilcolina" si deoxicolatul, o sare biliara. Acestea dizolva grasimea in apa ( emulsioneaza ) si o elimina din organism, dar fara a distruge celula adipoasa. De aceea, combinata cu o dieta adecvata si exercitii fizice, lipoliza poate ajuta la pierderea de straturi de grasime.
Mezoterapia este, de asemenea, o alegere excelenta cosmetica pentru diminuarea aspectului de celulita ce afecteaza in principal femeile, in anumite zone ale corpului ( solduri, coapse, abdomen si fese ) si este cauzata de fluxul sarac venos si limfatic, modificarile hormonale, precum si retentia de fluide in mesoderm. Retentia de lichide in acest strat, bogat in celulele adipoase si tesut fibros, da pielii un aspect alveolat sau " in coaja de portocala ". Frecvent, coexista depozite de grasime si modificari de celulita. Mezoterapia zonei afectate va imbunatati circulatia locala, va dizolva alveolele de grasime ce proemina la suprafata pielii , va elimina excesul de apa retinuta si pielea isi va recapata aspectul neted.
Mezoterapia poate fi, de asemenea, utila in ceea ce priveste pierderea si subtierea parului la persoanele de sex feminin, datorate dezechilibrului nutritional, fluxului sangvin sarac sau schimbarilor hormonale. Odata cu aparitia de medicamente mai noi, rezultatele au fost, de asemenea, promitatoare si in cazul alopeciei de tip masculin, prin injectarea de compusi specifici cum ar fi vitamine, vasodilatatoare si enzime blocante ale 5-alfa-reductazei ( enzima implicata in aparitia alopeciei la barbati ).
Cocktail- ul de substante este pre- mixat sau este pregatit in mod individual, in functie de scopul sau. Spre deosebire de alte tratamente medicale, mezoterapia este administrata direct in zona dorita. Acest fapt limiteaza efectele adverse, reduce posibilitatea de interactiuni medicamentoase, si permite o reducere substantiala in doza de medicament utilizat pentru fiecare procedura. In cazul mezoterapiei clasice , medicatia este injectata in mesoderm, folosind ace fine si scurte ( 4 mm – 6 mm ), in general nedureroase. In cazul mezoterapiei prin electrodermoporatie, se aplica pe piele in zona dorita cocktail- ul si printr- un masaj bland si placut cu ajutorul piesei de mana, emitatoare de unde electromagnetice, substantele vor difuza prin epiderm in adancime. Inca 24 - 48 de ore dupa tratament produsele vor continua sa se raspandeasca in derm prin intermediul vaselor de sange. Fiecare tratament dureaza aproximativ douazeci de minute. Recuperarea este mult mai rapida decat in cazul altor tratamente. Spitalizarea nu este necesara dupa tratament, astfel incat pacientul poate reveni imediat la activitatea de zi cu zi. Tratamentul , de obicei, implica sesiuni spatiate la 2 saptamani, pana cand se obtine efectul dorit si apoi , pentru intretinere, la fiecare trei luni sau in functie de necesitatile pielii. Dupa doua-trei sesiuni, pacientii pot vedea imbunatatirile aduse de tratament. Unii pot vedea efectiv rezultatele dupa doar o singura sedinta. Potentialele efecte adverse ( si acestea doar pentru mezoterapia prin injectare ) se limiteaza la: senzatia de arsura care poate dura 15-20 de minute, usoara umflare locala care poate dura 1-5 zile (poate varia in functie de pacient), durere minora ce poate persista mai multe zile, modificari usoare de culoare ale pielii, care se rezolva de la sine, un risc usor de infectie (care poate aparea ori de cate ori este administrata o injectie). Exista si contraindicatii pentru mezoterapie : infectii locale sau sistemice, boli cronice grave, diabet zaharat neechilibrat, sarcina, epilepsie, alergie la produsul utilizat, si, in plus, pentru mezoterapia prin electrodermoporatie, implante metalice, pace-maker, hipersensibilitate la campul electromagnetic.
Mezoterapia poate intinde temporar pielea, poate netezi ridurile mici si mijlocii, cu un “ look “ mai proaspat, mai tanar, mai luminos, poate modela corpul pentru un contur mai bine si mai estetic definit. Cu toate acestea, asteptarile dumneavoastra trebuie sa fie realiste. Mezoterapia nu va impiedica trecerea timpului, nu poate fi un substituent al regimului alimentar adecvat si al unui program regulat de exercitii fizice, al unui stil de viata sanatos.
Daca sunteti in cautarea unei metode non-chirurgicale, la preturi accesibile, de intinerire faciala si a gatului, a mainilor, prin atenuarea ridurilor si tonificarea pielii, de dizolvare a depozitelor de grasime rezistente la dieta si exercitii, de indepartare a aspectului de celulita, de revigorare a parului capilar, daca intentionati sa va pregatiti pentru un eveniment , o petrecere ( o nunta, de ce nu ?! ) cu un aspect proaspat, odihnit, radiant, ar trebui sa luati in considerare mezoterapia.