Ai organizat suficiente evenimente, ba chiar și propria nuntă, așa că trebuie să știi câteva secrete de preț cu privire la modul în care ar trebui să alegem florile pentru nunta noastră. De unde știm ce flori sunt potrivite pentru evenimentul nostru?
Mia: De obicei, miresele își fac repede temele și strâng ușor câteva idei despre cum ar vrea să arate decorul nunții. Cele mai folosite criterii, în alegerea florilor, sunt culorile și tematica petrecerii.
De exemplu, dacă întregul salon este decorat cu roșu, mireasa încearcă să găsească aranjamente care să se asorteze cromatic cu această culoare. Tot așa, dacă există o tematică sau un dress-code, și florile vor urma linia respectivă.
Cu toate astea, sfatul meu pentru mirese este să fie deschise la sfaturile unui florist. Va ști ce flori, texturi și culori se potrivesc. Și poate veni chiar cu idei noi, la care mireasa nu s-a gândit până în acel moment. Mai contează și durata de viață a florilor într-un anumit mediu sau anotimp, iar un floristul este omul potrivit pentru a da detalii și variante în acest sens.
Ce reguli trebuie să respectăm atunci când alegem buchetul de mireasă?
Mia: Regula ar fi că nu mai există reguli. Se poartă ce buchet iubește mireasa. Orice combinație de flori, texturi, culori. Orice dimensiune. Important este să i se potrivească și să nu eclipseze frumusețea rochiei de mireasă, ci mai degrabă să o scoată în evidență.
Buchetul de mireasă trebuie să fie asortat cu restul aranjamentelor florale?
Mia: Nu. Nu trebuie. Se poate asorta, dacă așa dorește mireasa. Dar de cele mai multe ori, se asortează mai degrabă cu lumânările de cununie, decât cu aranjamentele de la salon. Și asta pentru că buchetul este piesă centrală a ceremoniei religioase. Nu prea are legătură cu petrecerea.
În anii trecuți au fost pe văl bujorii și floarea miresei, ce se poartă în 2016?
Mia: În 2016, cum spuneam și mai devreme, se poartă de toate. Există, totuși, câteva "trenduri"-și anume : buchetele foarte mari (XXL) , buchete din verdeață ( doar verdeață!) , buchete din flori de grădină (atenție, florile de grădină nu rezistă la temperaturi mari). Și, partea mea preferată în tendințele ultimilor ani, este faptul că tot mai multe mirese cer buchete unicat, bazate pe idei creative, foarte bine gândite și meticulos executate. Buchete personalizate. Începem să ieșim din sferă buchetului clasic, compact. E loc de joacă și combinații ghidușe.
Care este bugetul minim pe care trebuie să îl ai la dispoziție pentru flori?
Mia: Bugetul pentru flori ar trebui să fie direct proporțional cu bugetul total al evenimentului. Nu funcționează prea bine să ai nuntă de 50.000 de euro, cu decor floral de 500 de euro.
Independent de asta, fiecare cuplu își cunoaște cel mai bine prioritățile. Nu există un buget standard, cum nu există decor sau aranjament standard. Pentru unii miri sunt mai importante alte aspecte, mâncarea, candy barul, partea de foto-video, sau muzică, și repartizează sumele în funcție de aceste priorități.
Personal, bazat pe evenimentele de până acum, recomand mireselor să pornească de undeva de la 700 euro pentru decorul floral (pentru nunți de până la 150 invitați). Partea florală însemnând buchete, lumânări, aranjamente de masă. Bineînțeles, există și variante pentru bugete mai mici, dar și variante care înseamnă un buget mult mai mare. Dar consider că suma asta este cea de la care putem vorbi despre un decor pentru miri iubitori de flori. Repet, există și miri care nu pun mare preț pe partea florală iar, în cazul lor, bineînțeles, bugetul acordat va fi minim.
Cât te-au costat florile la propria nuntă?
Mia: La nunta proprie (150 invitați) am ales niște cale albe superbe, puse simplu în vază, pe mese. Și lumânările și buchetul nașei au fost tot cu cale. Doar buchetul meu și al domnișoarelor au avut altă compoziție. Să zicem că florile (doar florile) , au costat în jur de 500 euro. Asta este costul de achiziție al florilor. Nu include toate accesoriile, mecanică, costurile "operaționale" și mână de lucru.
Dacă am include toate acestea bugetul ar ajunge, probabil, la 1500 euro. De altfel, aceasta fost și estimarea primită de la un florist cu care intenționam să colaborez. Până la urmă am ales să mă ocup personal de tot decorul (nu numai partea florala). Dar pentru oricine nu face asta ca profesie, acei bănuți "economisiți" nu cred că justifică efortul, oboseala și drumurile.
sursă foto: Moft/ Facebook