Pentru a raspunde cat mai clar la aceasta intrebare am vorbit cu psihologul Carmen Ionescu. Aceasta spune ca: "Devii frustrat atunci cand sperantele tale sunt inselate. Starea psihica pe care o resimti consta in trairi conflictuale, suferinte cauzate de o anumita privatiune, anxietate (temeri fara motiv), te manifesti agresiv si iti comuti manifestarile asupra a orice altceva sau esti depresiv, ai reactii de abandon, nu-ti mai convine nimic, te manifesti aproape ca un complexat".
Cristina Boca, psiholog la cabinetul Psihosens arata ca: "Aparitia frustrarii este un semnal ca lucrurile nu merg bine sau ca nu merg asa cum am vrea noi. Pentru a rezolva situatia, oricare ar fi ea, organismul genereaza energie, care de multe ori este resimtita ca o tensiune corporala, o incordare, care face parte din senzatia de frustrare".
Perioada de timp in care se manifesta poate fi mai mare sau mai mica, in functie de satisfacerea nevoilor care au dus la aparitia acestui fenomen in viata noastra. Problema apare atunci cand "se depaseste un anumit grad de toleranta, aceasta stare de frustrare ducand la consecinte patologice", spune psihologul Carmen Ionescu.
Primele 5 frustrari ale romanilor
Pentru aceasta tema am rugat trei psihologi sa ne faca un mic top al frustrarilor, impartit pe sexe si inspirat bineinteles din experienta proprie de lucru cu pacientii. Raspunsurile sunt interesante si merita sa le citesti in continuare.
Asadar:
Elisabeta Ilie, psiholog-psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie (adresa: Str. Aleea Tineretului, Nr 2-4, 070000 - Buftea):
- greutatea corporala, aspectul fizic (femei);
- relatia de cuplu, comportamentul partenerului, implicarea acestuia in treburile casnice (femei);
- performanta sexuala (barbati);
- evenimente semnificative din copilarie (ambii);
- complexul de inferioritate la nivelul cuplului – femeia puternica (barbati).
Odette Dumitriu, Ph.D., psiholog clinician si psihoterapeut principal de orientare cognitiv-comportamentala (e-mail: [email protected]):
- nemultumiri in legatura cu activitatea lor profesionala, relatiile de cuplu, dificultati legate de cresterea si educatia copiilor (femei);
- insatisfactii in relatiile de cuplu, proasta gestionare a timpului (barbati).
Carmen Ionescu, psiholog, cabinet individual (Strada Vintila Mihailescu 6, bl.77, parter, sector 6, Bucuresti):
- faptul ca trebuie sa recunoasca si sa accepte faptul ca femeile sunt egale cu ei (barbati);
- faptul ca trebuie sa suporte o "sefa" (barbati);
- de ce unele femei pot procrea, altele nu (femei);
- de ce anumite profesii au monopol masculin (femei);
- de ce barbatii dau mai putin intr-o relatie (femei).
Invata cum sa ocolesti frustrarile
Frustrarile pot fi evitate. Iata o mica lista cu solutii, realizata de psihologul Carmen Ionescu pentru tine:
1. Frustrarile pot fi ocolite printr-o informare corespunzatoare si printr-o educatie specifica orientata in sensul modificarii acestor fenomene de frustrare, concretizate in atitudini mai putin constructive.
2. Este benefica practicarea actiunilor de autocunoastere si cunoastere a celorlalti (parteneri, colegi, familie etc).
3. Schimbarea mentalitatilor, la nivelul sistemului de invatamant, treptat si in conformitate cu varsta.
4. Formarea unor bariere de tip institutional care sa rupa parvenirea, in scopul unei noi ordini sociale.
Pentru realizarea acestor deziderate, sfaturile psihologului nu sunt suficiente, pentru ca puterea de a schimba lucrurile se afla in mana ta! Tu ai urmat vreunul dintre aceste sfaturi?