Apoi intamplarea (nu exista intamplari, dragele mele, asa ca trebuie sa spun ca am convins mereu pe cineva sa ma insoteasca) a facut sa merg la mai multe targuri de antichitati. Nu trebuie sa va imaginati ceva pretentios si elitist. Marea majoritate a celor care veneau la acele targuri erau simpli oameni pasionati, la fel ca si mine, si nu neaparat cumparatori de anvergura. Am descoperit apoi -abia in liceu- strada Covaci si minunile pe care le ascundeau micile magazine. Nu imi permit sa fiu o cumparatoare "fidela", insa nu pot trece pe langa un magazin de antichitati fara sa imi stapanesc curiozitatea de a vedea cu ce "se lauda".
Inca de la primii pasi facuti in interiorul unui magazin de antichitati nu ai impresia ca te afli intr-un magazin. Ai impresia, mai degraba, ca esti in casa unei venerabile batranele care are ca obicei stransul obiectelor decorative si de mobilier, pastrarea batistelor vechi impregnate cu parfum si a farfuriilor de portelan din care isi servea cu fursecuri prietenele de scoala.
De fiecare data cand revii in aceste locuri nu le poti admira fara sa te intrebi daca fostul proprietar le-a vazut cu aceiasi ochi cu care le vezi si tu. Pentru ca fiecare dintre aceste obiecte are o istorie si ascunde o relatie in care dragostea sau indiferenta proprietarului sau au jucat roluri importante.
Numai aici poti visa sa iti servesti invitatii in vesela Rosenthal. (da, puteti sa zambiti condescendent, dar e de cateva sute de ori mai frumoasa decat cea noua). Nu e un snobism pentru mine intoarcerea la valorile -macar la unele din ele- pe care le-au avut strabunicii nostri. Nu voi alerga sa cumpar niciodata, cred, tapiserii chinezesti sau covoare Aubusson (admitand, cu puterea imaginatiei ca imi voi putea permite vreodata sa cumpar asa ceva). Dar voi incerca sa gasesc -viata e lunga, sper, si puterea de munca asijderea- oricand mobilier vechi romanesc pictat manual.
Sticlele in care bunicile sau stra-bunicile isi purtau parfumul preferat sunt acum la mare cautare. Am descoperit multe sticlute din cristal, cu dopuri de pluta sau tot de cristal, de diferite forme si culori. Important este ca pretul lor variaza intre 160 de lei la www.antichitati.biz -exponatele de pe site pot fi admirate si in magazinul lor de la World Trade Plaza Sofitel- si 500 de lei -pretul de pornire a licitatiei- pentru o sticla la Casa de licitatie Alis.
Mi-ar placea ca una din primele mele cumparaturi substantiale sa reprezinte un serviciu complet -oare se mai gasesc?- Rosenthal. Acesta este un serviciu de tort din portelan. Contine sase farfurioare si un platou mare pentru tort. Pe acest set este usor lizibila sigla Rosenthal Parzival. Daca ti-l doresti, il poti achizitiona de la www.antique-shop.ro , pentru 670 de lei. Nici nu vreau sa imi imaginez cat trebuie sa coste un set complet!
Cu adevarat mici si scumpi! Cercei cu diamante din prima jumatate a secolului XX. Acesti cercei au sistem de prindere pe ureche (tija si element circular cu arcuire) si sunt piese de colectie cu poanson Franta si poanson de mester in sigla romb (usor ilizibil). Cerceii sunt din aur de 18K marcat pentru sistemul de prindere si tija, aur de 14K si argint pentru montura, decor cu 18 diamante taietura europeana veche. Nefiind noi, au cateva mici defecte. Acest lucru nu va scadea pretul de pornire al licitatiei la Casa Alis, pret care va fi de 9000 de lei.
Cu numarul 2.27 la licitatia organizata pe 11 aprilie de Casa Alis cartea "Missel des saints evangiles" (carte de rugaciune) nu este cea mai veche carte pe care o puteti cumpara - dateaza din 1 septembrie 1921. Ceea ce o face deosebita este posibilitatea de a o face cadou unei persoane dragi. Textele sale sunt religioase, spun cei de la Alis, are legatura de piele, snit aurit si vine in caseta sa originala. Pretul de pornire al licitatiei este de 250 de lei.
Obiectul meu favorit este micuta tabachera din argint! Are un medalion din email infatisand doi cai. Tabachera are emailul putin sarit si este marcata 925 . Greutatea sa este de 107.8 gr. si costa 900 de lei. O puteti gasi la Unistrade (www.antique-shop.ro), "cel mai vechi magazin din domeniul antichitatilor din Romania", dupa cum se afirma pe site.
Spune-mi daca nu ti se pare superb sa poti avea, in zilele noastre, un ceas de buzunar! Acesta este un ceas de buzunar elvetian din aur. Arata impecabil, marca Louis Grisel -ceasornicar elvetian de referinta- este vizibila si vine impreuna cu cheita. Il poti cumpara, daca vrei, pentru 4750 de la www.antique-shop.ro.
Una din cele mai interesante lucrari care vor fi licitate de Casa Alis in 11 aprilie este tabloul lui Stefan Luchian, "La fantana". Il puteti observa si voi si nu e de mirare ca pretul de pornire al licitatiei este de 95000 de lei. Are culori foarte calde, este o acuarela pe hartie lipita pe carton si este semnat Nu este de dimensiuni foarte mari -33.5x45cm- si nu putea sa lipseasca de pe lista mea. Lucrarea, am aflat de pe site-ul Casei Alis, www.alis.ro, se afla in custodia Muzeului National de Arta - Iasi si provine din fosta colectia Ioan D. Nicolau.
Biroul de voiaj este, pur si simplu, un capriciu sau un cadou potrivit pentru orice persoana care isi doreste sa poata scrie sau citi in pat. Sau pentru o persoana care a visat mereu sa aiba asa ceva, fara a avea intentia sa il foloseasca. Biroul are intarsii de alama cu plus verde pe interior. Are loc pentru stilou, pentru calimari si spatiu pentru acte . Il puteti gasi la www.antique-shop.ro si costa 1600 de lei.
Nu sunt niciun fel de siretlicuri. Ti se spune de la inceput daca este vorba de un tablou nesemnat sau de o semnatura ilizibila. Mai mult, ti se spune si daca pietrele unei bijuterii au defecte sau sunt, ca in cazul inelului cu safir pe care l-am vazut mai devreme "de sinteza".
Depinde foarte mult de unde alegi sa cumperi. Evident ca orice negustor cinstit s-ar bucura ca tie sa iti placa o bijuterie nemarcata ( atunci cand e vorba de o bijuterie marcata in limbaj de specialitate si nu numai veti intalni simplu "poanson BNR" sau simplu "cu poanson" ) care poate fi la fel de valoroasa ca si una marcata (depinde de vechime, de lucratura si pietrele folosite). Eu nu sunt insa bijutier pentru a ma lansa in explicatii, ci doar o iubitoare a bijuteriilor.
Tot tu va trebui sa faci diferenta intre piesele de colectie si unele mici obiecte care, in afara de rolul decorativ, nu vor deveni in timp adevarate piese de rezistenta in averea familiei tale. Putem pune in aceasta categorie toate lucrurile de argint mostenite din familie, linguritele pentru copii, tacamurile greoaie, paharele -mi-au parut intotdeauna hidoase, desi nu imi pot exprima aceasta parere in fata mamei mele nici acum, pentru ca tine la ele-.
Insa de unele din aceste obiecte te indragostesti pur si simplu. Fara alta explicatie sau fara alt motiv. Si da, o experienta care merita este sa mergi la o licitatie de obiecte de arta. Nu am fost niciodata, dar o prietena foarte buna, Ioana, a fost foarte impresionata de aceasta experienta.