Dupa cum se vede, miza este mare. Succesul sau esecul, fericirea sau nefericirea, totul depinde de obiceiurile noastre. Cum a spus Nathaniel Emmons, “ obiceiul este fie cel mai bun servitor, fie cel mai rau stapan”. Si daca stim ca e asa, de ce oare nu ne dezobisnuim de unele lucruri si de ce nu le inlocuim cu unele bune? Ei bine, nu e vorba ca nu incercam, dar nu stim cum sa facem exact. Nu avem nevoie de o mare vointa pentru a renunta la obiceiurile proaste, ci de intelegere. Trebuie sa plecam de la cateva principii de baza, care o data respectate, vor duce la succes.
Iata 7 pasi pe care trebuie sa-i faci daca vrei sa te reconstruiesti, se devii o noua persoana:
1. Fa o lista cu motivele pentru care iti doresti sa scapi de un obicei prost. De asemenea, insiruie motivele pentru care ai vrea sa faci lucruri noi. De exemplu, de ce vrei sa te lasi de fumat, sa nu mai lenevesti sau sa te apuci sa faci miscare? Scrie cat mai multe motive. Acest pas duce la eliminarea primei greseli, aceea de a te axa pe ceea ce nu vrei sa faci, si nu pe ceea ce vrei cu adevarat.
2. Pasul acesta este esential, insa este rareori urmat de cei care vor sa se schimbe. Enumera toate motivele pentru care continui sa te tii de obiceiul prost. De exemplu, daca fumezi, de ce o faci? Raspunsurile pot fi de genul: ma relaxeaza, astfel ma integrez in grup, imi da o activitate, ma face sa ma simt increzatoare, ma face mai atractiva si asa mai departe.
3. Gaseste nevoile pe care obiceiul respectiv le satisface. Pasul 3 nu este aproape niciodata urmat de cei care isi doresc schimbarea si este un pas important. Deci daca esti fumatoare, nevoile identificate sunt urmatoarele: incredere in sine, confort, acceptare, integrare.
4. Fa o analiza. Intreaba-te cat de eficient este obiceiul in satisfacerea nevoilor identificate. O analiza a comportamentului ne va demonstra ca obiceiurile proaste sunt contraprodutive. In loc sa ne ajute, ne impiedica sa ne satisfacem nevoile. Exemplificand tot prin obiceiul fumatului, in loc ca acest lucru sa contureze o imagine de om integru, tigarile creeza imaginea unui om slab, care are nevoie de atentie. Si deci cum ne putem simti increzatori daca suntem dependenti de tigari pentru a ne masca frica si vulnerabilitatea?
5. Fa o lista cu ceea ce poti face pentru a-ti satisface nevoia intr-un mod pozitiv. De exemplu, un fumator decide ca poate castiga increderea pe care si-o doreste prin alte metode: exercitii fizice, cursuri, dans. Toate aceste activitati pot aduce satisfactii care, de-a lungul timpului, duc la disparitia nevoii de a fuma.
6. Asa cum atletii profesionisti sunt instruiti sa-si imagineze succesul inainte, pentru a avea o motivatie si mai mare, fa cateva pauze de vizualizare in timpul zilei; mai exact, intrerupe-ti activitatea si imagineaza-te facand acele activitati listate la pasul 5. Daca te hotarasti asfel sa inlocuiesti fumatul cu exercitiile fizice, imagineaza-ti schimbarile generate de acest lucru in viata ta.
7. Fa activitatile pe care ti le-ai propus. Daca te-ai hotarat sa mergi la sala, du-te. Fa miscare regulat, Astfel, un nou obicei este format si te vei intreba cum ai putut pana acum sa traiesti fara el.
Si acum, pentru o trecere in revista, sa luam alt exemplu: dependenta de televizor. Iata pasii:
- De ce sa renunti la televizor? 1. Pentru ca vei avea mai mult timp liber care poate fi petrecut facand lucruri mai interesante; recastigarea timpului este ca si cum ti-ai extinde durata vietii. 2. Viata sedentara este nesanatoasa. 3. Pasivitatea incetineste mintea. 4. Cand deschizi televizorul inchizi contactul cu familia si prietenii.
- De ce faci asta? 1. Evadezi. 2. Folosesti placerea trecatoare pentru a scapa de angoasa cauzata de problemele pe care, insa, aceasta nu le rezolva.
- Care sunt nevoile tale?
- Cat de eficient este acest obicei in satisfacerea nevoilor? Deloc. Prin evitarea problemelor, acestea devin din ce in ce mai mari.
- Care sunt alternativele la acest comportament? Poti folosi timpul pentru a discuta problemele cu familia si prietenii. In acest fel, vor aparea solutii la probleme si relatiile se vor consolida. Poti folosi timpul pentru citit, voluntariat sau alte activitati care vor inlocui exeprienta televizorului cu o viata activa.
- In timpul zilei, vizualizeaza placerea unui nou stil de viata.
- Fa pasi concreti pentru a-si schimba comportamentul. Actiunile iti aduc rezultatele asteptate, te motiveaza. Noile activitati le inlocuiesc pe cele vechi. Prin controlarea obiceiurilor, iti controlezi viata.
Acesti pasi simpli, urmati cu perseverenta, iti vor aduce recompense.