Ne-am hotarat sa cumparam o casa de-a gata din diferite motive: nu avem timp si nervi pentru intocmirea unui proiect, nu avem idei sau ne-a placut foarte mult o zona rezientiala. Tin sa mentionez ca si eu sunt un fan al cartierelor rezidentiale, nu doar pentru ca am lucrat la ele, dar pentru atmosfera si organizarea din ele.
Deci, suntem la o prima vizionare de casa, la ce sa ne uitam in primul rand: structura.
Desi poate fi o casa la cheie, putem citi relativ usor structura daca stim unele mici detalii: daca avem spatii deschise trebuie sa urmarim daca avem grinzi pe tavan, nu acceptati argumentul constructorului ca au ascuns grinzile, daca ai spatii deschise si putini pereti de compartimentare/rezistenta, nu prea ai unde sa ascunzi grinzile, deci o grinda aparenta in living, hol sau bucatarie este un semn bun de obicei.
Trebuie de asemenea sa fim atenti la structura acoperisului. O casa acoperita cu tabla ondulata are nevoie de un sistem de sustinere din popi de lemn, nu mai subtiri de 10-12 cm diametru, o casa acoperita cu tigla ceramica, are nevoie de un sistem de popi dimensionati pentru greutatea tiglei. Deci nise popi subrezi si subtiri nu ne sunt de nici un ajutor pentru o zapada ca cea din iarna trecuta.
Grosimea planseului poate fi verificata la partea superioara a scarilor, unde ajungi la planseul peste parter, desi nu este relevant, se poate “lucra” din sapa. Deci, ca sa va dati seama de grosimea placii si daca a fost armata corespunzator, mergeti apasat dintr-un capat in celalalt al camerei si incercati sa observati daca vibreaza. O placa de o grosime minima de 13 cm cat este in normativ si bine armata nu are voie sa vibreze, cel putin nu sub pasii dumneavoastra.
Este de preferabil sa aveti placi de beton peste fiecare etaj locuibil, din considerente de izolare, atat pe timpul iernii cat si vara.
Verificati instalatiile, sa fie in stare de functionare, in cazul unei case la cheie, sinstemul de canalizare, aerisirea instalatiei, nu trebuie sa existe nici un fel de miros la sifoanele din baie si bucatarie, si apropos, verificati sa existe sifoanele de scurgere.
Adancimea de fundare: se poate verifica oricand, cu o sapatura la baza soclului. De ce este important sa avem o adancime de fundare corespunzatoare regimului de inaltime si suprafetei? In primul rand nu acceptati o sapatura mai mica de 90 de cm, de ce? Asta este adancimea minina de inghet pentru tara noastra. O fundatie care nu a depasit aceasta adancime poate permite umezelii sa urce in pereti si atunci intram la cheltuieli. De asemenea, o adancime mai mica poate dauna structurii inca din primii ani de ”viata” ai casei. Poate ca nu se darama casa... dar veti incepe sa observati cum nu se mai inchide o usa, nefiind dusa sapatura cat trebuie, casa incepe sa se “aseze”, apar fisuri, crapaturi etc.