Dar ce se poate spune despre micul dejun?! Ca si alte mese, si el era in trecut destul de diferit fata de momentul actual, in functie de zona geografica romaneasca la care ne referim. Multi sareau peste aceasta masa. Dar mai ales in Ardeal, romanii mancau un derivat cerealier, mamaliga ramasa din ziua anterioara sau, in zonele avute, paine, la care nu lipsea cana de lapte proaspat muls. Desigur, o bucata de telemea era binevenita, iar “slana” cu pita si ceapa erau obisnuite. Ouale prajite in untura, cate o felie de mezel de casa si un paharel de vinars puteau completa masa, mai ales iarna, cand oamenii se pregateau sa munceasca in frig. Copiilor li se puteau oferi si cateva lingurite de gem de casa si unt.
Intrebarea pe care ne-o punem este in ce masura acest mic dejun mai este de actualitate, din punctual de vedere al alimentelor care il compun. Nu trebuie sa ignoram faptul ca strabuncii nostri prestau o munca fizica intensa, al carei nivel de efort nu se poate compara cu cel de astazi. De asemenea, bolile de inima, tensiunea ridicata, diabetul erau rare pe atunci, mai ales ca durata de viata era mai redusa si oamenii aveau ca principali inamici bolile infecto-contagioase.
Astazi specialistii ne recomanda sa consumam un mic dejun putin diferit. Desigur, derivatele lactate se afla si acum pe masa noastra dimineata. Dar este de preferat sa inlocuim branza grasa sau laptele integral, cu lapte partial degresat sau cu un iaurt, eventual probiotic. Derivatele cerealiere sunt si ele recomandate dimineata, cu conditia sa fie cat mai bogate in fibre, vitamine si minerale. Fulgii de ovaz, secara sau orz, cat mai simpli si mai putin prelucrati, biscuitii imbogatiti in fibre si, eventual cu ados de pulpa de mar pentru continutul de pectine, painea neagra cu seminte de in si floarea soarelui insotesc de minune lactatele si au un index glicemic mic.
Astfel, pe langa protectia antidiabetica si anti-obezitate pe care o ofera, “tin de foame” si evita “golul din stomac” de la ora 11. Slanina, sunca grasa, untura nu mai au ce cauta pe masa noastra, in epoca epidemiei mondiale de obezitate si in vremuri in care ateroscleroza a devenit o maladie ubicua. Din acelasi motiv, substituim frecvent untul cu o margarina tartinabila de calitate, imbogatita in omega 3. Cat despre oua, nutritionistii ne spun ca, desi au colesterol, sunt o “mina” de nutrienti valorosi, inclusiv de antioxidanti, asa ca micul dejun este momentul in care ne putem rasfata din cand in cand cu un ou, de preferinta preparat cu mai putina grasime. Suntem sfatuiti sa nu uitam de hidratare si de aceea ni se indica un suc de fructe sau un ceai natural, ambele bogate in substante strict necesare in lupta cu stresul zilnic.
Iar daca ne grabim si fiecare minut matinal este mai valoros ca aurul, o idée buna ar fi sa ne pregatim de cu seara cutia cu cererale sau biscuiti integrali si sa punem la indemana in frigider cutia cu lapte sau iaurt, un fruct, in asa fel incat, fiind in criza de timp, sa nu fim nevoiti sa renuntam la cea mai importanta masa a zilei.
Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar si lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" – Bucuresti.