Miel la tava
1 miel de 6-8 kg (fara cap, gat, maruntaie, partea de jos a picioarelor)
200 ml ulei
200 g unt
2 pahare vin alb
usturoi verde
1 capatana de usturoi vechi
sare, piper
Se sterge bine mielul cu un prosop uscat pe dinafara, iar pe dinauntru se curata cu un servet umezit in apa cu otet. Se freaca carnea cu sare, usturoi si piper, apoi se unge cu ulei. Se asaza tava cu unt si ulei in cuptorul incins si, cand sfaraie grasimea, se potriveste mielul pregatit, cu spinarea in sus. Se introduce la cuptor. Carnea se unge cat de des cu grasime, pana prinde crusta si culoare. Se lasa apoi focul mai moale, se toarna vinul peste carne si se lasa sa se friga timp de o ora, stropind-o din cand in cand cu sosul din tava, pana cand intra furculita usor in carne. Se presara usturoiul zdrobit peste carne si sos, se impodobeste mielul cu usturoi verde si se mai lasa inca 10 minute in cuptor.
E bine sa stii
O garnitura potrivita pentru acest fel de friptura poate fi un piure de spanac.