Datorita numarului mare de intrebari in legatura cu dieta de dupa si in timpul sarcinii , chirurgia pentru slabit, dar si despre sportul in timpul dietei am rugat-o pe dna. Dr. Mihaela Bilic sa ne raspunda la cateva intrebari care o sa va schimbe sau nu modul de viata.
Sfaturi alimentare pentru gravide
Ce parere aveti despre ideea ca o femeie gravida “trebuie sa manance pentru doi” , iar mamica lui are voie sa-si faca de cap?
Doamnelor, nu folositi ca scuza sarcina ca sa va satisfaceti toate placerile si poftele culinare, ci mai degraba fiti atente sa aveti o greutate usor sub cea ideala inainte sa ramaneti insarcinate pe parcursul graviditatii, incercati sa mancati sanatos si numai pentru o singura persoana!
Perioada critica pentru dezvoltarea fatului este la 2 saptamani dupa fertilizare, iar la 8 saptamani de sarcina embrionul are 3 cm lungime, cu sistemul nervos complet dezvoltat, inima care bate, sistemul digestiv format, degetele si trasaturile faciale definite.
Cresterea si dezvoltarea creierului incepe la mijlocul graviditatii si continua pana la 2 ani dupa nastere. In concluzie, este cel mai important statutul ponderal si starea de sanatate a femeii inainte de sarcina, ceea ce se intampla pe parcursul celor 9 luni de sarcina fiind neimportant pentru fat.
Ce alimente trebuie sa consume o femeie gravida pe parcursul sarcinii?
Principalul aliment care trebuie suplimentat este LAPTELE. Trei cani de lapte in plus pe zi asigura un aport suplimentar de 10-16 proteine, 900 miligrame de calciu si 300 de calorii.
Pentru a asigura un aport adecvat de minerale, vitamine si fibre, alimentatia zilnica a gravidelor trebuie sa contina paine integrala si cereale, legume de culoarea galbena si verde, legume cu fructe verzi, uscate.
Cat de important este exercitiul fizic pe parcursul sarcinii?
A fi gravida nu inseamna sa stai toata ziua in pat ca o placinta, mai ales ca sportul moderat si constant (1 ora pe zi, de 3 ori pe saptamana) are efecte benefice: previne diabetul gestational, usureaza sarcina, reduce stresul.
Ne puteti da un exemplu de meniu pentru gravide?
Mic dejun: ½ pahar suc de portocale , 1 ceasca de musli integral cu fructe uscate, 1 pahar de lapte degresat , ceai sau cafea.
Gustare ora 11.00: 1 mar, 1 felie de paine integrala cu crema de branza proaspata.
Cina : 1/2 piept de pui la gratar; 1 cartof copt cu o lingura de smantana, fasole verde si morcov (legume numai fierte); 1 salata verde cu 1 lingura ulei de masline.Dieta afecteaza in vreun fel cantitatea si calitatea de lapte produsa?
Cantitatea de lapte produsa depinde de volumul pe care nou-nascutul il consuma si nu are nicio legatura cu ratia calorica consumata de mama. In schimb, compozitia laptelui poate varia in functie de dieta mamei (atentie, daca mancati usturoi sau ceapa, s-ar putea ca cel mic sa nu aprecieze)
Este recomandat ca femeile care alapteaza sa aiba un aport caloric zilnic de minim 1800 de calorii, cu o ratie hidrica de 1,5-2 litri/zi (lapte sau apa).
Un alt avantaj major al alaptatului este reprezentat de pierderea de grasime din organismul mamei fara a fi nevoie de nicio restrictie calorica.
Productia a 100 ml de lapte “cheltuieste” aproximativ 90 de calorii si, tinand cont ca in fiecare zi este nevoie de 550-1200 ml de lapte, iata cea mai simpla cale de a scapa fara efort de kilogramele acumulate in timpul sarcinii!
Chirurgia pentru slabit
Ce parere aveti despre metodele radicale de slabit cum ar fi interventiile chirurgicale si cand putem apela la acestea?
Exista metode radicale de slabit, dar faptul ca apelam la ele nu este un lucru laudabil. Chirurgia este o rezolvare, dar nu este o scuza. Iar cine apeleaza la ea, sigur nu mananca “apa si aer”. In medicina, cand apelam la chirurgie inseamna ca “raul” trebuie taiat de la radacina, atat la propriu, cat si la figurat.
Care sunt interventiile chirurgicale in cazul obezitatii?
Interventiile chirurgicale in cazul obezitatii se impart in 2 mari categorii:
1.Tehnicile de remodelare corporala (lipoaspiratia, abdomenoplastia, liftingul corporal)
2.Tehnicile gastro- restrictive si malabsorvative practicate la nivelul tubului digestiv : inelul gastric, balonul endogastric si by-pass-ul gastric.
Dieta si sportul
Functioneaza dieta fara sport?
Depinde ce urmarim: in cazul in care este vorba de o persoana sedentara cu o alimentatie dezechilibrata, dieta face minuni. Problema apare dupa o perioada de timp, cand organismul se obisnuieste cu restrictia calorica si “invata” sa consume foarte putin! Sau in cazul persoanelor care au urmat nenumarate cure de slabire si care constata cu surprindere ca rezultatele nu sunt reproductibile si ca ce a functionat o data nu mai are acelasi efect a doua oara.
Ce fel de exercitiu fizic este indicat?
In functie de substratul metabolic folosit exista doua tipuri de efort fizic:
1. Efortul de intensitate crescuta si timp scurt (tip sala de forta) in care grupele musculare sunt solicitate la maxim pe o perioada redusa de timp, apoi se face pauza de 3-4 minute.
2 .Efortul de intensitate medie sau mica sI t imp indelungat (minim 20 de minute), care sa puna in miscare intregul organism fara sa dezvolte o grupa de muschi, accelereaza bataile inimii, respiratia si creste cantitatea de transpiratie.
Exercitiile fizice din aceasta categorie sunt: alergarea, inotul, mersul pe bicicleta, tenisul, aerobicul.
Ce bem si ce mancam cand facem sport?
Carbohidratii sunt principala sursa alimentara de energie necesara exercitiului fizic si de aceea trebuie consumati cu 3 ore inainte sau 2 ore dupa sport.
Fructe: banana, portocale, caise, capsuni, pepene. Cereale cu lapte degresat, cartofi la cuptor cu branza de vaci, paste sau orez cu sos de rosii si pui sau peste. Paine prajita, grisine, crackers.