Ce presupune o alimentatie sanatoasa?
A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la felurile preferate de mancare sau sa le inlocuiesti cu altele, despre care nici nu ai auzit si care trebuie gatite dupa metode complicate. Felurile tale preferate pot fi gatite pentru a fi nu numai gustoase, dar si mai sanatoase.
Important este sa cunosti principiile unei alimentatii sanatoase.
Putem manca ciorbe, supe, fasole boabe in locul orezului si al pastelor, deoarece acestea au un continut crescut de fibre, peste gras (ton, somon, macrou, sardina, somn etc.), fructe care nu creeaza aciditate (struguri, pere, caise, piersici) .
Zaharul este foarte daunator pentru organism si imbatraneste organismul, trebuie evitat si pe cat posibil, inlocuit cu incredere cu indulcitori (asparmat, ciclamat, zaharina).
Sa ne ferim de capcana produselor "diet” si "light”, sa nu inlocuim dulciurile cu fructele deoarece fructele sunt acide, nu satura si contin zahar, etc.
Ce mancam atunci cand mergem la restaurant?
La un restaurant cu specific italienesc puteti manca paste cu sos tomat, legume la gratar, peste si carne, pizza cu blat subtire, inghetata si evitati lasagna, pastele cu sos de smantana, pestele si fructele de mare prajite, pizza pufoasa si calzone si nu in ultimul rand tiramisu.
La un restaurant cu specific chinezesc/japonez bune sunt mancaruri ca: sushi, peste si legume, supe, carne, creveti si fructe de mare picante, tofu si evitati tempura, orezul si legumele prajite si sosurile dulci de amidon.
Produsele "light" sau "diet" nu ingrasa?
Variantele "light" sau "diet” trebuie sa insemne continut redus de zahar si grasime si, implicit, continut redus de calorii. Dulciurile "diet" de exemplu , reprezinta capcana in care cade majoritatea celor care nu vor sa renunte la consumul de dulciuri.
Ciocolata, napolitanele, bomboanele si gemul "diet" sunt pentru diabetici, nu pentru cei care doresc sa slabeasca, deci nu faceti greseala sa le consumati ”la liber” pentru ca ingrasa le fel de mult.
Cat de sanatoase sunt produsele lactate si pe care trebuie sa le alegem pentru a nu ne ingrasa?
Vreau sa eliminam pentru totdeauna din discutie combinatia industriala de iaurt (sau lapte) cu fructe sau musli. Nu exista varianta fara zahar adaugat, indepenedent de continutul de grasime al iaurtului. Sunt bombe calorice echivalente ale dulciurilor, pe care toata lumea le consuma relaxat in ideea ca mancam iaurt.
Daca nu rezistati ispitei, mai bine preparati-le singuri, acasa, cu fructe proaspete si cereale integrale – variantele din comert :INTERZISE!!!
Sunt sanatoase doar ca lapte sau branzeturi: laptele proaspat degresat, iaurt (maxim 3% grasime), branza de vaci slaba, perle de branza, crema de branza proaspata ( tip Philadelphia), unt, parmezan, smantana (12%grasime), iaurt de baut cu fermenti activi, branza telemea.
Feriti-va de laptele pentru cafea, frisca, laptele integral, condensate , cacao cu lapte, milk-shake, branzeturi frantuzesti, branza grasa de vaci, branza de burduf,, cascaval de orice fel, margarina, lapte sau creme desert cu fructe, orez cu lapte (preparate industrial).
Stim cu toti ca dulciurile sunt foarte daunatoare atat pentru sanatate cat si pentru silueta. Exista insa anumite dulciuri pe care le putem manca din cand in cand atunci cand avem pofta?
Da, putem manca din cand in cand inghetata de vanilie cu sirop cu maxim 7%grasime, ciocolata neagra, bomboane cu indulcitori tip Solano , sarlota de vanilie, dar si deserturi cu indulcitori
Ce trebuie sa facem dupa ce am tinut o dieta si am ajuns la rezultatul dorit ? Cum ne putem mentine fara a ne ingrasa?
Daca ati ajuns la greutatea dorita nu inseamna ca efortul s-a terminat: urmeaza inca 2-3 luni in care rezultatele trebuie mentinute cu atentie pentru a preveni reingrasarea. O dieta echilibrata este regimul de intretinere pe viata, trebuie sa continuati sa aplicati principiile sanatoase de alimentatie de zi cu zi, daca vreti ca ceea ce ati reusit sa dati jos sa nu se mai intoarca niciodata.
Evitarea grasimilor , prajelilor, zaharului, mancatul cu masura, prezenta celor 3 mese principale fara alte "ciuguleli” suplimentare sunt reguli de bun simt care trebuie sa constituie in final un mod de viata.
Regimul vegetarian este mai sanatos?
Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin urmare unele proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate.Regimul vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B si vitamine liposolubile A, care se gasesec doar in produse animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc.
Este recomandat ca solutie de mijloc regimul lacto- vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza.
Cum putem evita grasimile in alimentatie?
In loc de prajire pregatiti alimentele la gratar, la cuptor, fierte sau innabusite. La cuptor inlocuiti uleiul cu apa, vin, sos de rosii, ierburi aromate si condimenta. Alegeti mezelurile care sa pastreze forma carnii (piept de pui afumat, pastrama, muschi file) si nu pe cele transformate in pasta (parizer, salam). Orice conserva folositi, trebuie ca ea sa fie in saramura si in suc propriu (apa, otet, lamaie), nu ulei!
Putem inlocui zaharul din ceai/cafea cu miere ?
Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si are acelasi numar de calorii ca si zaharul! In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un varf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decat a zaharului.
Daca se poate sa le recomandati cititorilor nostri cateva sugestii sanatoase de meniu pentru mic dejun, pranz si cina.
Micul dejun:
I. 1 iaurt mic (150g) + 1 banana taiata felii
II. 2 oua sau omleta (fara ulei) + 1 felie de paine prajita + 1 rosie + 1 castravete
III. 1 baton de cereale + 1cana de lapte semidegresat (250ml)
IV. 2 felii de sunca + 1 felie de paine de secara + 1 rosie + 1ardei gras
V. Platou cu fructe: 1 banana + 2 kiwi + 2 felii de ananas + 10 capsuni
VI. 1 pumn musli + 1 iaurt mic
Pranz:
I. o ciorba/supa mare de orice fel cu carne slaba (fara smantana) si multe legume (inclusiv cartof) cu ardei iute II. 1 portie de paste cu sos rosu (arrabiate,Bolognese) +1 lingura de parmezan ras – se pot folosi si sosurile gata preparate din comert, inclusive pesto
III. 1 cana de supa instant + 1 pulpa de pui la rotisor (sau ½ piept) + muraturi
IV. 1 portie de risotto cu orice fel de ingredient+1 salata verde
V. 1 portie de tocanita de legume cu carne slaba de orice fel sau ghiveci + muraturi sau salata
VI. 2 triunghiuri de pizza (cu blat subtire) + o salata mare asortata
VII.1 portie de peste alb la cuptor sau la gratar + 3 linguri de orez integral sau basmati fiert + legume fierte sau la gratar.
Cina:
I. 1 bucata de peste la cuptor (preparat in staniol cu ierburi aromatice si si putin unt sau ulei) + legume la gratar sau fierte.
II. 1 bucata de carne de vita la gratar +legume la gratar (ciuperci, dovlecei, vanata) sau fierte (conopida, broccoli, fasole verde) + 1 cub de unt.