Indiferent daca ti-ai ales sau nu o dieta de urmat vara asta, pentru a arata fabulos in costum de baie, pe plaja, exista cateva reguli de bun simt care trebuie urmate, nu atat in cadrul unui regim de slabire, cat pentru un regim de viata sanatos.
Mesele reprezinta una dintre principalele aspecte atunci cand ne planuim vacanta. Cand mergi la restaurant te pregatesti pentru o masa copioasa, insa nu oferi multa importanta pericolelor din farfurie. Mihaela Bilic ne ofera sfaturi pentru a cunoaste ce alimente trebuie sa evitam atunci cand mancam la restaurant.
Restaurantele sunt adevarate bombe calorice. Portiile sunt mari spre uriase, iar bucatarii nu se sfiesc, in numele "artei culinare", atunci cand vine vorba de sare, zahar si grasimi de tot felul.
Restaurant Italian
Toti italienii sunt pasionati de mancare, asa ca nu reprezinta o surpriza ca, pe agenda capitalei, bucataria s-ar plasa pe un loc foarte ridicat. Pana si in localurile cele mai modeste mancarea este probabil cea mai proaspata din cate se pot gasi pe piata in aceea zi – italienii inclina destul de putin catre carne sau legume congelate.
Bune: paste pe baza de sos tomat, legume la gratar, minestrone, peste si carne, carapaccio de vita sau peste, prosciutto cu melone, mozzarella capresse, pizza cu blat subtire, inghetate.
"Ne-bune": paste cu sos de smantana, lasagna, peste si fructe de mare prajite, osso bucco, pizza pufoasa si calzone, paste si pizza quarto formaggi, tiramisu.
Restaurant frantuzesc
Bune: salate pe post de aperitiv, supe-crema, legume la vapori (mai ales sparanghel), scoici si fructe de mare, peste.
"Ne-bune": foetajele, foie-gras-ul, sosurile cu smantana, untul cu bagheta, maioneza, carnea prea mult gatita (3-4 ore), branzeturi, mousse-ul de ciocolata.
Restaurant chinezesc/japonez
Bune: sushi si sashimi, supe, carne, peste si legume gatite direct la masa, pe plita incinsa sau in tigaie, legume la vapori, orez brun fiert, creveti si fructe de mare picante, tofu (branza de soia).
"Ne-bune": tempura (legume si peste pane), sosuri dulci de amidon sau vin de orez, orez prajit, legume prajite, pachetele de primavara, vita sau porc cu sos dulce acrisor.
Restaurant spaniol
Bune: ensaladas (salate), legume si carne la gratar, gazpacho (supa rece), fructe de mare si peste.
"Ne-bune": carne, peste si fructe de mare prajite (friptura), paella (prea mult orez), mai multe tipuri de salamuri si carnati (chorizo).
Restaurant arabesc (libanez)
Bune: salata de patrunjel (tabouleh), salata de vinete, frigarui de vita si de berbec, shaworma de pui, vita sau miel.
"Ne-bune": pasta de naut (humus), carnea tocata si prajita.
Alte sfaturi de care ar trebui sa tii cont atunci cand mananci la un restaurant:
Daca va aflati la restaurant, puteti alege o salata cu bucatele de sunculita. Atentie totusi, caci va trebui atunci cand comandati salata sa specificati "fara crutoane", caci in majoritatea cazurilor exista suparatoarea manie de a le adauga.
Mesele regulate si miscarea va ajuta chiar sa slabiti in concedii.
Evitarea produselor de tip fast-food (pizza, hamburger), a prajiturilor cu crema si a conservelor va ajuta sa va pastrati greutatea normala in concedii.
Daca va luati si copiii, aveti mare grija la alimentatia acestora.
Multe restaurante servesc mai multa mancare decat are nevoie o persoana normala la o masa.
E bine ca, atunci cand vezi ca farfuria din fata ta e mai plina decat te-ai astepta, sa imparti cu un prieten continutul ei.
„Nu e doar o carte pentru grasi care vor sa slabeasca, ci o carte pentru toti oamenii care vor sa traiasca sanatos, sa-si prelungeasca viata si sa se bucure de ea". Asa cum declara si Mihaela Radulescu in prefata cartii „ Traiesc, deci ma abtin" scrisa de dr. Mihaela Bilic, putem manca orice, atata timp cat exista masura.
Cartea poate fi gasita in toate librariile si chioscurile din tara sau poate fi achizitionata direct de pe site-ul www.mihaelabilic.com