Aportul optim de calciu (900mg/zi in cazul adultilor, echivalentul a trei portii de lactate) poate sa fie un aliat valoros in lupta impotriva obezitatii, asa cum o arata tot mai multe studii stiintifice. Consumul de calciu ajuta la atingerea si mentinerea unei greutati de echilibru, cu un indice de masa corporala redus si un procent scazut de grasime in organism. Acest efect are loc prin doua mecanisme:
• La nivel metabolic, calciul stimuleaza arderea grasimilor de depozit si micsoreaza sinteza de lipide
• In intestin, calciul se combina cu grasimea alimentara si ii scade absorbtia prin procesul de saponificare (o transforma in sapun, care va fi eliminat din organism, in loc sa se depuna pe soldurile noastre!).
Calciul provenit din produsele lactate este mai eficient in diminuarea surplusului ponderal decat cel din suplimente sau din produsele vegetale. Explicatia consta in prezenta simultana a altor elemente (vitamina D, acid linoleic, fosfor, lactoza) care maresc biodisponibilitatea calciului. In plus, laptele si iaurtul sunt bogate in iod, zinc, crom si vitamine din grupul B care accelereaza metabolismul si intensifica arderile.
Stiati ca…
Principala proteina din lapte (cazeina) actioneaza direct asupra apetitului si regleaza activitatea hormonilor gastrointestinali? In cura de slabire, consumul zilnic de lapte si produse lactate face posibila diminuarea aportului alimentar fara efort de vointa.
Cercetatorii au observat ca reducerea aportului caloric cu 500cal/zi, asociata cu un consum de 3 produse lactate zilnic (900-1100mg calciu), duce la pierderea a 6 kg in 3 luni de regim, 80% fiind grasime abdominala (cea mai periculoasa pentru sanatate). Acest efect este maxim in cazul produselor lactate cu mult zer: lapte, iaurt, branza proaspata, urda.
Atentie! Branzeturile nu se consuma “ca pe lapte”!
Laptele si derivatele lui sunt alimente de baza, pot fi consumate zilnic si au doar beneficii pentru sanatate. Nu confundati laptele (fie el dulce sau acru) cu branzeturile, sunt 2 categorii diferite de alimente. In branzeturi se concentreaza toate substantele nutritive din lapte, inclusiv grasimea si numarul de calorii, de aceea branzeturile se mananca cu masura! Branzeturile si cascavalurile exista intr-o mare diversitate de gusturi si consistente, insa portia trebuie sa fie mica si savurata cu toate simturile, similar esentelor puternice. Altfel, daca va saturati cu branza, s-ar putea sa va pierdeti silueta.
Secretul cafelei cu lapte
Cafeaua bauta la finalul mesei este un digestiv, gustul ei amarui stimuland eliberarea de saruri biliare, fapt care accelereaza tranzitul intestinal. Cafeaua cu lapte are un efect diferit, taninurile din cafea precipita proteinele din lapte si intarzie golirea gastrica iar stomacul va fi plin 2-3 ore accentuand senzatia de satietate. Prin urmare cafeaua cu lapte este “prietena” curei de slabire si poate fi consumata inainte, dupa sau si mai bine in loc de masa!
Afla mai multe pe www.facebook.com/Treipezi!
Daca vrei sa castigi o Doza Zilnica de Lactate si cartea “Sanatatea are Gust”, scrisa de dr. Mihaela Bilic, participa la CONCURS!