Iulia ne-a povestit cum vor arata pentru ea sarbatorile din acest an: "E primul an in care petrecem sarbatorile ca si un cuplu casatorit si ne-am hotarat sa fim cei cu "casa deschisa", si pentru familie, si pentru prieteni. Cu siguranta vor veni cele doua cumnate ale mele, impreuna cu familiile lor, si cativa prieteni. Vom ajunge si la parinti, daca nu or sa vina sa petreaca si ei tot cu noi. Ma pregatesc -psihic- pentru o aglomeratie de adulti si copii in apartamentul nostru."
Profesia visata: musafir
In primul si in primul rand ar trebui sa te gandesti macar formal la o lista cu cei pe care iti doresti sa ii ai aproape de sarbatori sau la cei care si-au exprimat deja dorinta de a trece pe la tine. Si, chiar daca mancarea nu va lipsi, incearca sa faci unele provizii, pentru cazurile in care nu toti musafirii se anunta.
Daca aveti musafiri din afara orasului –sau din afara tarii- nu te sfii sa ii intrebi, cu cea mai mare diplomatie, daca au de gand sa stea pana de Revelion sau pana dupa Craciun. Nimeni nu spune ca ar trebui sa iti intampini rudele de la usa –asa cum fac uneori copiii prost crescuti- cu intrebarea "Cand plecati?", dar nici nu va fi prea usor daca parintii sau rudele vin la voi de sarbatori si voi aveti deja planuri pentru unele dintre aceste zile sau ati fost, la randul vostru, invitati la prieteni sau cunostinte.
Cu sau fara cadouri?
E bine sa stii dinainte care vor fi oaspetii care iti vor calca pragul casei si sa le pregatesti –asa cum si ei va vor pregati voua- cateva cadouri. Si mai bine este sa cumperi cateva mici cadouri pe care sa le ai in casa, pentru cazurile in care prietenul pe care il stiati celibatar vine cu noua sa cucerire sau pentru cazurile in care vin si musafiri pe care nu ii aveai trecuti pe "lista mentala".
Sunt convinsa ca masa este importanta, mai ales atunci cand vine vorba de sarbatori. Dar nu uita ca familia si prietenii tai au venit sa petreaca timp cu tine, nu cu o persoana care sare una-doua de pe scaun si fuge la bucatarie sa verifice starea fripturii sau a budincii.
Nu uita, pentru ca este important, sa te bucuri de momentele petrecute in jurul mesei si sa nu iti faci griji inutile in legatura cu meniul, sarmalele sau bautura. Pentru ca toata lumea sa se simta confortabil nu ii uita pe cei care nu beau (din diferite motive) si cumpara-le si lor cateva beri fara alcool sau sampanie pentru copii.
Decorul
Foarte important este sa faci loc invitatilor si asta inseamna sa strangi mobila care nu este necesara si sa o depozitezi intr-una din camerele pe care nu le veti folosi sau, daca nu este posibil, sa ai grija ca scaunele si mesele sa nu ii impiedice pe musafiri.
Si, mai ales in cazul in care petrecerea de sarbatori ii va include printre invitati si pe copii, ai grija si nu iti tine nici lucrurile de valoare la indemana oricui si nici obiectele pe care speri ca nimeni nu le va atinge.
Pana la urma, gazda perfecta este o iluzie. Una dintre cele mai placute petreceri este aceea la care te simti "ca acasa", alaturi de oameni care se simt bine la randul lor, nu aceea in care totul este perfect si nimic rau nu se poate intampla. Si, pentru ca nu exista alt mijloc de a face ca toata lumea –inclusiv cumnatele Iuliei sau soacra ta, de exemplu- sa se simta bine, obisnuieste-te ca tu sa fii cea care da tonul: daca tu te vei simti bine si ceilalti o vor face. Petrecere frumoasa!