Acest proces care duce la căderea părului poate fi declanșat de diverși factori, nu doar de îmbătrânirea organismului.
Care sunt efectele vizibile ale acestui proces?
Oricine va observa că are părul mai rar decât părul normal, ar trebui să facă o consultație la un medic expert în trichologie. Semnele care indică efectele procesului de miniaturizare a foliculilor de păr sunt următoarele:
- Părul a suferit deteriorări grave de structură, firele sunt mai fine, mai fragile, iar rădăcina este mai puțin rezistentă
- Aspectul estetic al părului este dezamăgitor, deoarece pare mai rar și mai subțire
- În partea superioară a capului părul pare vizibil mai subțiat
- La pieptănare cad prea multe fire de păr
- Spălarea părului produce căderea multor fire de păr
- Pe anumite zone ale capului, sau pe întregul scalp, apar fire de păr mai rare.
Alopecia androgenică poate avea aspecte diferite și se recunoaște ușor:
- Dacă apare o subțiere difuză a părului, pe întregul scalp, sau mai ales pe zonele posterioare
- Dacă apare o subțire difuză a părului, pe zona frontală a capului, sau în partea din față.
Ce factori cauzează miniaturizarea foliculilor de păr?
Acest proces are loc din interiorul corpului. Medicii specialiști spun că trebuie acționat asupra enzimei care determină micșorarea foliculilor de păr, respectiv asupra izoenzimei 5-alfa reductază tip 2. Enzima poate transforma homonul testosteron în forma de dihidrotestosteron (DHT).
Cauzele miniaturizării pot fi și genetice. Căderea părului poate fi parțial ereditară. Chelia este produsă de o genă a cromozomului X. Femeile au doi cromozomi X, iar bărbații au un cromozom X și unul Y. Prin urmare, dacă unul dintre părinți a suferit de miniaturizarea părului, este posibil ca și copiii să aibă o predispoziție genetică la această boală. Există multe studii care arată că factorii genetici pot determina predispoziția unei persoane pentru căderea părului.
Indiferent dacă problema apare la femei sau la bărbați, se recomandă consultarea unui specialist tricholog. La femei, această problemă poate să apară la orice vârstă și poate fi temporară sau permanentă. La femei, sarcina sau o anumită problemă de sănătate reprezintă factori asociați cu subțierea temporară a părului.
Menopauza poate fi de asemenea un factor de risc. Se spune despre femeile aflate la menopauză că ar avea o predispoziție la miniaturizarea părului. Desigur, pentru a afla cauzele reale ale acestei probleme este nevoie de un diagnostic precis, stabilit de un tricholog specialist.
Nivelul de stres ridicat poate de asemenea să provoace apariția cheliei.
Cu siguranță, pentru menținerea sănătății podoabei capilare este indicată și o dietă adecvată. De exemplu, trebuie evitat consumul mare de zahăr, de grăsimi trans, alimente modificate genetic și alcool. Toate aceste alimente nesănătoase contribuie la pierderea părului.
Tratamente care inhibă miniaturizarea foliculului de păr
Stimularea creșterii părului prin darsonvalizare reprezintă un tratament care se face în cabinetele cosmetologice și de fizioterapie. Procedura ajută și în caz de seboree, mătreață sau boli dermatologice.
Mezoterapia este un tratament care se face cu ace foarte fine, deci procedura presupune mici puncții ale scalpului și introducerea unor combinații de vitamine și aminoacizi. În acest fel, sunt hrăniți foliculii de păr și este stimulată în mod optim și creșterea părului. Mai nou, se aplică și mezoterapia cu preparate cu plasmă cu celule stem, nutrienți și trombocite.
Terapia cu laser la nivel scăzut (LLLT) poate stopa căderea părului.
În tratamentul alopeciei androgenice este utilizat și un tratament cu finasteride, un preparat cu activitate antiandrogenică, aparținând inhibitorilor. Poți afla mai multe aspecte despre finasteride pe Gettik.ro, mai exact despre eficiența acestora în blocarea conversiei testosteronului în DHT și inhibarea procesului de pierdere a părului.
Transplantul de păr este o metodă foarte eficientă în cazul alopeciei androgenice și se face cu anestezie.