Chiar daca nu vrem sa vedem acest lucru intotdeauna, in Romania exista inca foarte multi copii care au nevoie de ajutor. E mult mai usor pentru noi sa ne gandim ca trebuie sa existe o organizatie din strainatate care sa ii ajute pe copiii romani decat sa facem noi, concret, ceva.
Povestea pe care vreau sa o descoperiti astazi are doua personaje principale: Camelia si parintele sau spiritual (a nu se confunda cu nasii de botez), Claudia Rusu.
Claudia Rusu este o femeie de 39 de ani din zona Ardealului. Este casatorita si are un baietel de care este foarte mandra, elev in clasa a IV-a. Conduce "afacerea familiei", o firma, impreuna cu sotul sau.
A auzit despre campania desfasurata de organizatia World Vision - "Vreau in clasa a noua!" in urma cu ceva vreme, in timpul unei emisiunii de televiziune. "In urma acelei emisiuni am inceput sa ma interesez despre aceasta fundatie si mai ales despre programul de burse pentru liceu, cautand informatii pe internet. In foarte scurt timp am luat hotararea de a deveni donator, fara a ma gandi prea mult. Am fost impresionata de cazurile prezentate in emisiunea TV, de acei copii care isi doresc atat de mult sa invete, sa urmeze un liceu, de ambitia lor, in ciuda greutatilor prin care trec si a conditiilor grele de viata. M-am gandit ca un ajutor atat de mic din partea mea poate rezolva o problema importanta, poate schimba soarta unui copil."
Claudia aflase despre aceasta campanie care, conform site-ului World Vision, isi propune facilitarea accesului la educatie pentru copiii din mediul rural, elevi in clasa a VIII-a la o scoala generala sau in clasa a IX-a la un liceu sau la o scoala de arte si meserii (SAM).
Daca iti inchipuiai ca trebuie sa treci prin niste teste complicate si ca cei de acolo iti vor chestiona angajatorii sau, ca in cazul Claudiei, vor verifica actele contabile ale firmei, nu trebuie sa iti faci griji.
Ea ne explica felul in care ea a devenit parinte spiritual, un proces deloc complicat.
"Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a deveni donator sunt simpli. Eu am intrat pe site-ul organizatiei World Vision (www.worldvision.ro) si acolo am gasit toate informatiile necesare. In primul rand poti alege copilul pe care vrei sa-l sprijini. Exista pozele copiilor cuprinsi in program si cateva informatii in legatura cu ei. Unul din motivele pentru care am ales sa o ajut pe Camelia a fost faptul ca este din acelasi judet cu mine si imi va fi mai usor sa ma intalnesc cu ea la un moment dat," spune cea care a devenit parintele spiritual al Cameliei.
Acesta este pasul cel mai important, momentul in care tu ai posibilitatea de a alege cine sa fie cel care va beneficia de ajutorul tau. Claudia povesteste si ce se intampla dupa ce ai facut alegerea: "… dupa ce ai ales copilul, esti contactat de catre cei de la World Vision, care iti ofera toate informatiile de care ai nevoie si iti trimit o prima scrisoare cu datele copilului. Apoi hotarasti modalitatea de plata. Eu am ales sa platesc cu cardul on-line, dar sunt si altele (transfer bancar, ordin de plata si mandat postal)."
Am aflat ce a impresionat-o pe Claudia Rusu la fata de 16 ani care isi dorea sa poata merge in continuare la scoala. Camelia este eleva in clasa a X-a si reuseste sa exprime foarte sincer motivul pentru care are nevoie de ajutor: "Singurul sustinator al familiei este mama, pentru ca tatal meu a decedat cand eram eu mica. Mai am trei surori, doua dintre ele sunt la facultate, iar cea mai mica mica este acum in clasa a IX-a. Suntem foarte apropiate, iar mama face totul pentru noi. Din pacate, mama are si ea probleme de sanatate, si de aceea este destul de greu sa ne ajute pe toate sa mergem la scoala."
Camelia a ajuns in baza de date a World Vision pentru ca initiatorii programului au inscris numai copii cu rezultate foarte bune la scoala. "Cand au fost alesi copii pentru proiect, am fost si eu selectata, pentru ca aveam rezultate bune la scoala. Doamna care lucreaza pentru World Vision in comuna la noi a venit si a discutat cu mami, apoi cu mine si… iata-ma aici!", isi aminteste ea.
Ea face parte din program de aproximativ un an de zile. Suma pe care parintele sau spiritual, "doamna Claudia", asa cum ii spune Camelia, o da lunar este de 100 de lei. Acesti bani sunt folositi pentru acoperirea costurilor pentru masa, cazare in orasul unde este localizat liceul (internat sau gazda), transport pentru elevii care se deplaseaza zilnic din sat la liceu, rechizite scolare, imbracaminte, incaltaminte si altele.
Nu stiu daca e vorba de o suma mare (nu reprezinta pentru multi decat banii pentru tigari timp de o luna) dar aceasta suma are un impact mare asupra vietii copiilor. Claudia spune: " Dar, doar in urma scrisorilor primite de la Camelia, fata pe care o sprijin, am inteles exact ca acel milion pe care il donez lunar este esential pentru ca ea sa-si poata continua studiile si sa termine liceul. Mi-am dat seama ca acei putini bani pe care ii donez fac un copil fericit. Cand am primit scrisoare de la Camelia, in vara, si mi-a multumit ca, datorita mie, a fost pentru prima oara intr-o tabara, atunci am inteles ca ajutorul meu conteaza si inseamna mult. Iar acest lucru ma face si pe mine fericita."
Ajutorul dat mai departe
Aceste povesti si aceste exemple trebuie cunoscute, pentru ca nimic nu reprezinta un imbold mai bun decat sa ii vezi pe altii facand lucrurile pe care ti-ai dori si tu sa le faci.
Decizia Claudiei a reprezentat o inspiratie pentru cei pe care ii cunoaste si cei care au aflat despre acest program. Ea spune: "Reactiile celor din jurul meu au fost pozitive, cu totii au fost interesati de acest proiect, iar familia mea m-a inteles si m-a sprijinit in acest demers. Dar, totusi oamenilor le este foarte greu sa faca primul pas, sa treca la fapte si sa inteleaga ca ajutorul lor, oricat de mic inseamna foarte mult. Iar sentimentul pe care-l ai in momentul in care primesti scrisorile de la copii este cu totul deosebit, iti umple sufletul de bucurie si multumire. Mi-as dori foarte mult ca oamenii sa inteleaga insemnatatea acestui gest si sa faca primul pas."
Acest program le da posibilitatea celor care aleg sa sponsorizeze un copil sa mentina periodic legatura cu el si sa primeasca vesti despre activitatile, bucuriile si supararile lui. In plus, parintele spiritual il poate cunoaste pe copil (numai in prezenta celor din familia copilului sau a celor de la World Vision).
La randul sau, Claudia Rusu vrea sa o cunoasca pe Camelia in viitorul apropiat. "Inca nu m-am intalnit cu Camelia, dar corespondam si intentionez sa ma si intalnesc cu ea. Este o fata foarte buna, care invata foarte bine si care traieste cu mama si cele trei surori ale ei, doua dintre ele fiind studente. Singura ei sansa de a reusi in viata este integrarea in acest program, ajutorul primit de la World Vision fiind esential pentru a-si termina studiile," spune cea care a devenit parintele spiritual al tinerei fete.
De ce sa ajuti?
Am intrebat-o pe Claudia Rusu de ce a hotarat sa se implice in viata unui tanar:
"De ce fac asta? Pentru ca asa simt eu ca trebuie sa fac, pentru ca m-au impresionat acesti copii, pentru ca pot si daca pot trebuie sa o si fac; pentru ca am inteles ca, daca fiecare dintre noi ar face acest gest, multi copii ar capata o sansa, pe care altfel nu o au in viata. Un asemenea gest poate schimba viata unui copil, o poate salva. Iar acest lucru ma face fericita."
Pe langa programul celor de la World Vision, "Vreau in clasa a noua!", mai exista in Romania si alte programe de sprjinire a copiilor fara posibilitati. Unul dintre ele este cel organizat de Children in Distress-Romania, unde poti deveni voluntar, sponsor sau poti deveni parintele spiritual al unui micut. Poti dona bani si celor de la United Way, care sponsorizeaza mai multe organizatii de caritate din Romania.
Intr-o lume din ce in ce mai agitata si mai lipsita de rabdare, faptele bune pot fi cateodata trecute cu vederea si nebagate suficient in seama. Alege sa nu treci cu vederea bunatatea oamenilor si, chiar daca nu ii poti ajuta material pe altii, sa apreciezi faptele pe care oamenii buni le fac.