Miopia este o afectiune a ochiului in care razele luminoase venite de la un obiect converg in fata retinei (locul unde se formeaza imaginea in ochi), si NU pe retina, facand ca imaginea obtinuta sa nu fie clara. De cele mai multe ori este vorba de un ochi „prea lung”, adica un ochi care are axul vizual, anteroposterior, prea mare, de aceea razele luminoase nu ajung pana la retina.
Cauzele nu sunt complet cunoscute, dar in mod cert, factorii genetici au un rol, in sensul ca devin factori de risc in conditiile in care unul sau ambii parinti au miopie.
Varsta poate fi si ea un factor de risc, desi nu putem vorbi de o „categorie de varsta predispusa la miopie”.
Totusi, putem spune ca miopia apare cu precadere la anumite varste:
a. miopia varstei mici, care apare inca din copilarie, de la varsta prescolara si are, de obicei, valori dioptrice mari si o evolutie uneori galopanta spre miopie forte, cu leziuni asociate de fund de ochi;
b. miopia scolara, care apare la varsta scolii primare sau in adolescenta si care, de obicei, creste pana la 20-22 de ani, fara a atinge valori dioptrice foarte mari;
c. exista si o miopie a varstei a treia, care e data de alti factori decat dimensiunile ochiului, si anume, miopia data de aparitia cataractei (cataracta miopigena), care poate atinge si ea valori dioptrice mari, dar care se rezolva odata cu operatrea cataractei.
Simptomele miopiei
Multi pacienti ne intreaba: „Cum imi dau seama ca am miopie?”
Simptomul tipic pentru miopie este vederea scazuta la distanta. Pacientul vede bine aproape, dar nu si la distanta, unde vede neclar, sau „in ceata”. Alte simptome sunt miodezopsiile („muste” , „musculite” sau „panze de p?ianjen” in campul vizual). In miopiile forte asociate cu leziuni de fund de ochi (coroidoza miopica), pot fi si alte semne, precum: dificultate la citit litere marunte, randuri frante sau intrerupte, pete negre in centrul campului vizual.
Pentru un diagnostic sigur, trebuie sa va adresati oftalmologului – acesta va diagnostica miopia relativ usor, prin masurarea dioptriilor ochiului cu autorefractometrul computerizat, aparat care nu trebuie sa lipseasca din nici un cabinet oftalmologic. Se mai pot folosi schiascopia dupa cicloplegie, in special la copii. In general, la copii sau tineri, datorita contractiei involuntare, reflexe, a cristalinului (acomodatia), ne poate aparea la masurarea dioptriilor o falsa miopie, sau o crestere falsa a unei miopii cunoscute. Acest lucru poate fi evitat prin masurarea dioptriilor dupa cicloplegie (instilarea unor picaturi care „paralizeaza” provizoriu acomodatia). Examenul fundului de ochi nu trebuie, de asemenea, sa lipseasca din consultul de rutina al oricarui pacient cu miopie.
„Oare miopia mi-a crescut pentru ca nu am purtat ochelari atunci cand a trebuit, in copilarie?” Nu, miopia si marimea ei sunt determinate genetic, iar purtarea, sau nu , a ochelarilor inca din copilarie, nu influenteaza valoarea finala a miopiei (chiar daca de multe ori parintii isi „ameninta” copiii cu asta, in incercarea lor de a ii convinge sa poarte ochelarii prescrisi de Dna doctor…). Desigur ca, odata diagnosticata, trebuie sa purtati ochelarii prescrisi, dar ochelarii va ajuta doar sa vedeti mai bine, NU sa tina miopia si dioptria pe loc, NICI sa o vindece.
„Daca raman insarcinata, mai creste miopia? Dar pot sa nasc normal? Exista riscuri la nastere?” Da, modificareile hormonale de sarcina pot creste miopia unei gravide, dar, de obicei, miopia revine la ce a fost inainte, dupa nastere si lauzie, cand s-a normalizat si nivelul hormonal.
O nastere normala sau cezariana? Numai examenul atent al fundului de ochi, mai ales al periferiei retinei, pot da raspunsul la aceasta intrebare. Miopii au retina mai sensibila in anumite zone, mergand pana la degenerescente ce pot duce la rupturi de retina, urmate sau nu, de dezlipire de retina, cu ocazia unor eforturi fizice intense: ridicatul greutatilor mari, sau efort de „scremut”, asa cum se intampla in nasterea naturala. De aceea este obligatoriu examenul fundului de ochi al oricarei gravide in ultimele luni de sarcina. Daca se gasesc astfel de leziuni predispozante, fie se face un tratament Laser pentru a le bloca, fie se recomanda nasterea prin cezariana. Astfel poate fi evitat riscul cel mai mare, producerea unei dezlipiri de retina.
„Pot sa transmit si viitorilor mei copii miopia mea?” „Poate fi prevenita?” Da, se poate transmite intr-un procent de 40-50%, mai mare daca si tatal are miopie, dar nu e o regula 100%. Din pacate, fiind determinata genetic, nu poate fi prevenita – cel putin in conditiile actuale; dar, cu progresele facute in domeniul geneticii – cine stie, pentru viitor?