In ce priveste lentilele de contact, acestea pot fi cu port zilnic sau de 2-4 saptamani; ele trebuie prescrise in urma consultatiei la un medic oftalmolog specialist in lentile de contact, care va lua in considerare anumite dimensiuni ale ochiului, gradul de secretie lacrimala, eventuale afectiuni asociate si va recomanda tipul de lentile de contact potrivite fiecarui pacient. Doamnele (si nu numai!) pot beneficia si de lentile de contact colorate, estetice, dar si cu dioptrii corespunzatoare valorii miopiei.
In ce priveste operatia, exista doua mari tipuri de operatii pentru miopie extrem de avansate din punct de vedere al eficientiei rezultatului si al sigurantei pacientului:
Operatia cu Laser Excimer – razele laserului actioneaza pe suprafata ochiului, a corneei, slefuind-o si subtiind-o, astfel modificand razele de curbura si axul anteroposterior al ochiului si, implicit, dioptriile. Aceasta metoda e recomandata pentru miopii pana in 6-7 dioptrii, functie si de grosimea corneei.
Operatia prin implantare de lentile refractive, fie cu pastrarea cristalinului propriu, fie dupa renuntarea la acesta (emulsificarea lui); in primul caz, e vorba de implantare de lentile de camera anterioara pe ochi fac – metoda recomandata tinerilor si adultilor pana la varsta prezbita (40-45 de ani); in al doilea caz, e vorba de implantare de lentile de camera posterioara, dupa extragerea cristalinului – metoda recomandata pacientilor prezbiti, adica peste 40-45 de ani. Metoda lentilelor intraoculare se poate realiza pentru orice valoare a miopiei si orice grosime a corneei.
Ambele tipuri de operatii au o durata scurta, de 8-10 minute per ochi si se realizeaza cu anestezie locala – doar cu picaturi in cazul Laserului Excimer si a lentilelor de camera posterioara, respectiv, cu o injectie mica langa ochi, pentru implantarea de lentile intraoculare de camera anterioara, pe ochi fac.
O contraindicatie generala a operatiei este lipsa de stabilizare a miopiei, ceea ce e foarte posibil la varste sub 20 de ani. Alte contraindicatii sunt relative si sunt legate fie de lipsa de motivatie a pacientului, fie de tipul de metoda recomandabile fiecarui pacient. De exemplu, se contraindica operatia cu Laser Excimer la un pacient cu o grosime a corneei de sub 470 - 480 microni; se contraindica implantarea de lentile refractive de camera anterioara la ochi cu adancimea camerei anterioare mai mica de 3,10 mm, sau la pacientii cu celule endoteliale relativ putine ca numar, sau cu morfologie afectata.
In plus, sa nu uitam, ca orice operatie are riscurile ei – nici operatia de miopie nu face exceptie! Aceste posibile complicatii trebuie discutate cu oftalmologul specialist in astfel de operatii, care le va explica fiecarui pacient, pe intelesul lui.