Cercetarea demonstreaza ca un consum moderat de bere nu influenteaza indicele de masa corporala, circumferinta abdominala sau raportul talie/sold, unii dintre cei mai relevanti indicatori somatici pentru statusul ponderal al individului (adica greutatea).
Realizat in perioada martie - aprilie 2014, la nivel national, studiul a fost coordonat de Corina-Aurelia Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei.
"Facem publice rezultatele celei de-a doua cercetari realizate de centrul nostru. Anul acesta reusim sa distrugem unul dintre miturile asociate berii, acela ca ar fi vinovata pentru aparitia 'burtii de bere". Ne bucuram ca putem sa venim cu vesti bune pentru iubitorii acestei bauturi cu multiple calitati", a marturisit Corina Zugravu (foto), Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Despre studiu si mitul "burtii de bere"
Cercetatorii romani au vrut sa evalueze influenta consumului moderat de bere asupra a trei parametri: 1) indicele de masa corporala (IMC), 2) circumferinta abdominala si 3) raport talie/ sold; cercetatorii au pus un accent particular pe circumferinta abdominala.
Dintre cei trei factori, indicele de masa corporala (IMC) este considerat cel mai bun indicator al statusului ponderal, el calculandu-se pe baza inaltimii si a greutatii individului.
In cadrul studiului au fost inclusi 1508 subiecti, femei si barbati, cu varsta de peste 18 ani, din mediul rural si urban. Acestia au raspuns la intrebarile dintr-un chestionar standard si au fost supusi unor masuratori de circumferinta abdominala si circumferinta la nivelul soldurilor.
Chestionarul completat a cuprins un segment referitor la caracteristicile socio-demografice ale repondentilor, un segment de tip FFQ (food frequency questionnaire), adaptat alimentelor consumate in tara noastra si un segment alcatuit din 8 intrebari care se refera la nivelul si tipul de activitati fizice efectuate in mod curent de catre repondenti.
"In tara noastra nu au existat pana in acest moment studii in aceasta directie. Cu doar 43 Kcal/100 ml, berea a fost acuzata pe nedrept ca ar fi cauza aparitiei 'burtii de bere'. Rezultatele cercetarii noastre, realizate la nivelul populatiei Romaniei, demonstreaza insa ca un consum moderat de bere nu influenteaza parametrii somatici luati in discutie, in unele cazuri avand chiar un rol vizibil in scaderea anumitor valori", a adaugat Corina Zugravu.
1) Raportul consum de bere - circumferinta abdominala:
Rezultatele studiului au demonstrat ca un consum moderat de bere nu influenteaza valorilor normale pentru circumferinta abdominala, nici la femei, nici la barbati, indiferent de varsta, gradul social sau efortul depus.
2) Raportul consum de bere - raport talie/sold:
Rezultatele studiului nu au evidentiat depasirea valorilor normale ale raportului talie/sold, nici in cazul femeilor si nici al barbatilor consumatori de bere, in cantitati moderate.
3) Raportul consum de bere - indice de masa corporala (IMC):
Consumul de bere poate fi asociat cu indicele de masa coporala insa intr-o directie neasteptata: in unele cazuri s-a constatat scaderea IMC legata de consumul moderat de bere, mai ales in cazul femeilor. In niciunul dintre cazurile studiate, consumul de bere nu a fost asociat cu cresterea indicelui de masa corporala.
Caracteristicile nutritionale ale berii: 43 kcal/100 ml (o bere cu 4,5% alcool); 1% carbohidrati; 0,1% proteine; 0% lipide; berea fara alcool este o bautura considerata light.
RETINE: un consum moderat de bere se refera la o cantitate zilnica de 660 ml de bere pentru barbati si 330 ml de bere pentru femei, cu maxim 5% alcool.
Citeste si: 3 motive pentru care este bine sa bei bere
5 moduri in care alcoolul iti afecteaza corpul
Foto de paternitate: un barbat isi etaleaza "burta de bere" in locul sotiei gravide
Berea nu ingrasa: studiile arata de ce nu e o cauza a obezitatii