Cum se foloseste: dispozitivul se monteaza la aspiratorul din casa (da, la acela cu care aspiram pe jos in casa). Majoritatea aspiratoarelor au un reglator al puterii cu care absorb, de acolo trebuie sa reglam si noi intensitatea cu care se aspira. Dispozitivul se introduce la baza narinelor, fara a incerca sa fim extrem de agresivi, mai ales la copilul mic. Initial se administreaza ser fiziologic sugarului in pozitie culcat, iar apoi aspirarea secretiilor din nas se face cu copilul ridicat, asadar in pozitie verticala. In acest fel este mai comod si pentru sugar dar ajuta si gravitatia la aspirarea cat mai multor secretii.
Mituri pe care le-am tot auzit de-a lungul anilor de la mamici:
- aspiratorul folosit "infecteaza" copilul. Nimic mai fals, folosim aspiratorul exclusiv pentru a trage secretiile si nu pentru functia de a sufla. De altfel in mai toate situatiile medicale in care se aspira (neonatologie, dentist) sterile sunt capetele dispozitivelor care vin in contact cu pacientii si nu "doza"," motorasul" cu care aspiram propriu-zis.
- aspiratorul nazal duce la formarea si mai multor secretii. Este ca si cand am spune : nu ne suflam nasul pentru ca se infunda mai rau. Sugarul mic nu se odihneste bine, nu se alimenteaza corespunzator, elemente esentiale si care pot fi ameliorate, chiar si pentru scurt timp folosind batista bebelusului.
Nu abuzam de acest dispozitiv daca nu avem un copil racit. In general secretiile nu sunt atat de numeroase daca sugarul nu are o boala respiratorie si atunci pot fi folosite metode mai usor de acceptat si de catre copil, cum ar fi aspirarea cu ajutorul pompei de cauciuc. Nu este o metoda agreeata de nimeni, dar beneficiul observat a depasit acest impediment.
- multe mamici care ajung la spital cu copilul doresc sa foloseasca tot batista bebelusului. Metoda aceasta este destinata domiciliului si daca lucrurile sunt atat de complicate precum sa necesite internarea inseamna ca batista bebelusului poate fi considerata depasita. In spitale copilul se aspira cu mult mai multa eficienta folosind sonde speciale care patrund in narine, in zone inaccesibile pentru dispozitivul de acasa.
Batista bebelusului are in general trei componente: un furtun, un tub colector si un adaptor. Furtunul are in varf un cap efilat care se introduce la baza narinelor. Doar aceasta parte se sterilizeaza. Restul se spala cu apa rece, in jet puternic. Exista numeroase dispozitive acum pe piata sub aceiasi denumire, personal agreez dispozitivul care se gaseste mai putin frecvent, in cutie albastra si care are capatul mai subtire si mai potrivit de folosit de la sugarul mic.
In cele din urma mitul ca este un dispozitiv neavizat de ministerul sanatatii nu mai este de actualitate, batista bebelusului nu poate lipsi din nici o casa in care exista un copil sub 3 ani racit.
Dr. Irina Costache, medic pediatru Centrul 9 luni