Femeile au incercat sa gaseasca metode pentru a nu ramane insarcinate inca de acum cateva mii de ani. Si, oricat de dezgustatoare ar parea astazi si de putin utile, ele nu se dadeau in laturi in a folosi excremente de crocodil, miere, bureti de mare, ceara de albine si multe alte metode.
Exista destul de multe mituri referitoare la contraceptie si asta, sustin specialistii, este un semnal de alarma, pentru ca arata faptul ca femeile nu stiu care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor metode contraceptive si, deci, nu le folosesc in deplina cunostinta de cauza.
Un studiu recent publicat in Romania arata faptul ca peste 40 la suta dintre romance sunt la curent cu mijloacele moderne de contraceptie, inclusiv cu inelul vaginal, contraceptivele injectabile sau spermicidele. Cu toate astea, cea mai folosita metoda contraceptiva ramane cea clasica, a calendarului. Si, deloc surprinzator, romancele prefera metodele usoare si sigure de contraceptie.
Mit. Pilulele te fac infertila
Multe femei au impresia ca dupa ce au luat o perioada indelungata pilule contraceptive au nevoie de un timp indelungat ( un an sau mai multi ) pentru a-si recapata fertilitatea si pentru a putea deveni mame. Acest lucru este contrazis de specialisti care sustin ca indiferent cat timp o femeie a luat pilule, care este varsta sa sau numarul copiilor pe care ii are, aceasta nu va deveni infertila.
Mit. Nu poti ramane insarcinata daca esti in perioada "sigura"
Specialistii sustin faptul ca menstruatia fiecarei femei este diferita si ca este aproape imposibil sa iti poti da seama care sunt zilele "sigure". In plus, spermatozoizii traiesc cateva zile in corpul femeii, asa ca un cuplu ar putea face sex inainte ca femeia sa se afle la ovulatie si sa existe totusi riscul unei sarcini.
Adevar. Poti lua pilule toata viata
Majoritatea femeilor sanatoase pot lua pilule contraceptive in deplina siguranta incepand din adolescenta si mergand pana la apropierea menopauzei fara a avea nicio problema si fara ca acestea sa isi piarda eficienta in timp.
Mit: Am avut probleme ginecologice, asa ca nu ma mai protejez
In afara cazurilor extreme, in care medicii s-au exprimat clar si ti-au spus ca nu exista posibilitatea de a ramane insarcinata, ai nevoie de protectie daca nu iti doresti sa ramai insarcinata. Exista numeroase cazuri in care persoane care fusesera sfatuite sa recurga la tratament pentru infertilitate au ramas insarcinate "pur si simplu", asa ca nu te baza pe faptul ca o afectiune mai veche te pazeste de o noua sarcina.
Adevar. Pilulele nu isi fac efectul imediat cum incepi sa le iei
Exista posibilitatea ca unele femei sa aiba nevoie de o luna intreaga pentru ca hormonii continuti in pilula sa isi faca efectul, asa ca e bine sa folosesti si o alta metoda contraceptiva in prima luna in care incepi sa iei pilule.
Tu cu ce alte mituri te-ai intalnit?