MIT: Ia-ti adio de la somnul de frumusete
ADEVAR: Daca vrei, exista solutii
Chiar daca nu vei avea un copil care sa doarma dintr-un foc fara intreruperi, nu trebuie decat sa inveti sa te adaptezi si sa dormi atunci cand se poate, sa ceri ajutorul si sa te organizezi astfel incat sa ai parte de odihna necesara. Vegheati-l cu randul, astfel incat tu sa prinzi cateva ore bune de somn pana la urmatoarea alaptare, dupa care ramai de veghe urmatoarele ore, dupa care trezeste-ti partenerul si mai recupereaza cateva ore de somn, in functie de ora la care trebuie sa va treziti.
MIT: Bebelusii se culca devreme si dorm des
ADEVAR: Bebelusii dorm cand vor
Da, un bebelus poate dormi pana la 16 sau chiar 20 de ore pe zi, insa in primele saptamani de viata, nu exista un tipar in functie de zi si noapte. Exista, insa, o logica in toata nebunia.In primele doua luni, multi bebelusi au o perioada agitata intre ora 20.00 si miezul noptii, cand au nevoie de atentie la fiecare jumatate de ora sau chiar mai des. Motivul? Hormonul care declanseaza alaptarea si implicit cantitatea de lapte atinge nivelul maxim intre aceste ore. In plus, alaptarea frecventa ajuta la transferul de melatonina si triptofan de la mama la copil, intrucat cei mici nu produc inca aceste substante. Prin urmare, cu cat esti mai atenta cu el si il hranesti mai des in preajma orelor critice, cu atat exista sanse ca somnul sa se instaleze mai repede.
MIT: Bebelusii hraniti cu lapte praf dorm mai bine
ADEVAR: Nu exista aliment care sa influenteze pozitiv calitatea somnului
Indiferent de tipul consumat de bebelusi, tiparul de somn nu variaza. Atentie, insa, la introducerea alimentatiei solide prea devreme, intrucat in cadrul unui studiu publicat in Academic Pediatrics s-a constatat ca bebelusii carora li s-au dat cereale cu lapte inainte de varsta de 4 luni au dormit mai putin.
MIT: Trebuie sa dormi in timp ce doarme cel mic
ADEVAR: Nu este intotdeauna posibil
Daca ai un singur copil, poate fi realizabil, insa atunci cand mai ai si alti copii in casa, nu toata lumea vrea sa doarma la aceeasi ora si nici nu este corect sa ii “pedepsesti” pe ceilalti din cauza tiparului de somn al bebelusului. In plus, s-ar putea sa nu iti arda de somn, chiar daca in camera e liniste si pace. Ocupa-te mai degraba de activitati care necesita intreaga ta atentie, astfel incat sa nu te deranjeze cel mic si odihneste-te cand poate partenerul sa aiba grija de copil.
MIT: Vei fi prea obosita pentru sex
ADEVAR: Vei fi surprinsa
Se spune ca partenerii ar trebui sa astepte sase saptamani de la nastere pentru a relua viata sexuala, insa daca nu au fost inregistrate rupturi majore sau alte complicatii, odata ce s-a inchis complet cervixul, la aproximativ o saptamana de la venirea pe lume a bebelusului, iar mama nu simte durere, activitatea intima este recomandata. Desi veti fi obositi, un pic de intimitate ajuta la calmarea nervilor si la un somn odihnitor.
MIT: Nu trebuie sa il inveti pe copil sa adoarma cu jucarii
ADEVAR: Orice functioneaza e binevenit
Chiar daca parintii sunt incurajati sa nu foloseasca trucuri pentru a-i pacali pe cei mici sa adoarma, fiindca vor avea probleme in a-i dezvata pe viitor, adevarul este ca in loc sa chinui copilul si sa-l fortezi sa adoarma, fapt ce nu va da rezultatele dorite, mai bine induci o stare de relaxare folosind jucarii, paturici sau leagane.
Citeste si:
Opere de arta sau casti pentru craniul bebelusilor?
5 lucruri inedite despre copilul tau - Stiai ca poate face asta?
Tratament nemilos: in 1938, bebelusii erau insemnati precum vitele