Din fericire, cercetătorii de la Population Health Research Institute de la McMaster University şi Hamilton Health Sciences au analizat informaţiile obţinute în urma a trei studii pe termen lung pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra impactului consumului de ouă asupra sănătăţii.
Potrivit rezultatelor cercetării publicate în American Journal of Clinical Nutrition, nu a existat o sporire a cazurilor fatale de boli cardiovasculare ca urmare a consumului moderat de ouă.
"Un consum moderat de ouă, ceea ce înseamnă cam un ou pe zi la majoritatea oamenilor, nu sporeşte riscul de boli cardiovasculare sau deces.", a explicat Mahshid Dehgha, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii au descoperit că nu a existat o modificare a riscurilor nici pentru indivizii care aveau deja un istoric de boli cardiovasculare sau diabet.
Colesterolul a fost constant legat de apariţia bolilor cardiovasculare, motiv pentru care unii pacienţi sunt sfătuiţi să reducă consumul de ouă, însă această nouă cercetare arată că nu există motive de îngrijorare.
Potrivit comunicatului de presă publicat de autorii studiului, deşi ouăle conţin un nivel ridicat de colesterol, nu s-a găsit nicio legătură între consumul de ouă şi creşterea colesterolului din sânge sau a altor factori de risc.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 146.011 de indivizi sănătoşi şi 31.544 de pacienţi diagnosticaţi cu o formă de boală cardiovasculară. Participanţii la studiu au fost aleşi din peste 50 de ţări.