"Parul creste mai repede si mai des cand te razi" sau "cititul in lumina scazuta slabeste vederea" sunt doar cateva mituri raspandite in lumea intreaga. Modul in care functioneaza corpul nostru ramane in anumite privinte inca un mister. Dorinta noastra de a le rezolva a dus din pacate la multe idei gresite. Multe dintre aceste informatii sunt transmise din generatie in generatie si tind sa fie mai repede crezute decat adevarul.
1. "Parul creste mai gros si mai repede daca este ras"
Aceste este unul dintre miturile care circula des in lumea reala. Daca rasul ar provoca crestea parului, chelia ar avea un tratament rapid si eficient. Specialisti ca Rachel C. Vreeman sustin urmatorul lucru: "in momentul cand razi parul este eliminata partea moarta a acestuia, nu partea vie ce traieste sub piele. Astfel este incorect sa spunem ca afecteaza rata de crestere. Insa iluzia este bazata pe faptul ca in momentul in care noul par iese la suprafata, acesta nu este inca expus soarelui si elementelor chimice, culoarea fiind mai inchisa si firul mai sanatos".
2. "Numaratul caloriilor este tot ce conteaza in sanatate si in dieta"
Desi multe produse au acelasi numar de calorii (exemplu un castravete si o bucata de ciocolata), gustul este diferit, alcatuirea din punct de vedere a elementelor nutritive este diferita, in definitiv nu sunt acelasi lucru. Corpul nostru nu o sa foloseasca elementele din alimente in functie de calorii. Caloria in esenta nu este ceva ce organismul foloseste, ceea ce el foloseste de fapt este ce se gaseste in lichidele si in mancarurile pe care noi le consumam.
3. "Ai nevoie de 8 ore de somn pe zi"
Cercetatorii au descoperit ca in functie de genele pe care le avem somnul este o necesitate relativa. Anumite persoane au nevoie de numai 8 ore, ceea ce pentru altii este prea mult sau prea putin. Nivelul de stres este si el foarte important in aceasta privinta. O persoana obosita va avea nevoie de mai multe ore de somn decat una relaxata. Totul depinde de consumul zilnic de energie si de timpul personal necesar refacerii sistemului.
4. "Daca citesti in intuneric, o sa ai vederea slaba"
Singurul adevar este ca cititul pe lumina scazuta va obosi ochii mai mult decat in mod obisnuit. Dar din aceasta cauza nu te vei confrunta cu probleme serioase sau permanente de vedere.
5. "O sa racesti de la vremea rece sau in perioadele reci"
Medicii au demonstrat ca nu poti sa racesti doar pentru ca iti este frig. Pentru o raceala este necesar un virus, ce se transmite de cele mai multe ori prin aer. "Virusii de acest tip sunt peste tot si este greu sa ii evitam. Oboseala si alimentatia dezechilibrata afecteaza sistemul imunitar", explica reprezentantii unei asociatii. Este demonstrat ca iarna racelile sunt mai frecvente deoarece aerisirea naturala este mai slaba si oamenii au tendinta sa stea mai mult timp in spatii inchise.
Citeste si:
ADN-ul poate indica varsta pana la care vei trai
Oamenii de stiinta au descoperit similitudini genetice intre prieteni