Cântăreaţă şi activistă, cunoscută mai ales pentru piesa Nothing Compares 2 U, Sinead O'Connor a murit la vârsta de 56 de ani în locuinţa sa din Londra. Poliţia spune că a fost găsită "fără reacţie" şi "declarată moartă la faţa locului" la ora locală 11:18. Moartea nu este considerată suspectă, dar urmează să i se facă autopsia.
Vestea decesului a fost dată publicului seara, de familie, "cu mare tristeţe".
Imediat, au curs omagiile pentru artista premiată cu Brit Award şi Grammy, considerată "deschizătoare de drumuri", "feroce şi fragilă", "impulsivă, îndrăzneaţă şi frumoasă" şi mai ales "cu o voce incredibilă" şi cu "un talent uriaş".
Capul ras al lui O'Connor şi ochii pătrunzători se aflau joi pe prima pagină a fiecărui ziar din Irlanda şi al multora din străinătate, în timp ce emisiunile de radio locale au fost dominate de mărturiile colegilor artişti, ascultători emoţionaţi şi muzica cântăreţei din Dublin.
Preşedintele irlandez Michael D. Higgins a dat tonul omagiilor din întreaga lume, lăudând angajamentul ei neînfricat faţă de problemele importante pe care le-a adus în atenţia publicului, „indiferent cât de incomode ar fi fost acele adevăruri”.
Premierul irlandez Leo Varadkar i-a adus, de asemenea, un omagiu lui Sinead O'Connor, care s-a născut în comitatul Dublin. El a spus că muzica ei "a fost iubită în întreaga lume, iar talentul ei este de neegalat".
Vicepreşedintele partidului irlandez Sinn Fein, Michelle O'Neill, i-a adus un omagiu chiar în Stormont, parlamentul Irlandei de Nord, spunând: "Irlanda a pierdut una dintre cele mai mari personalităţi ale sale, o artistă extrem de talentată, o adevărată deschizătoare de drumuri. A fost o irlandeză în industria muzicală care a deschis drumuri, iar pierderea ei va fi resimţită dureros de foarte mulţi oameni".
Cântăreţul trupei The Smiths, Morrissey, a scris pe site-ul său: "A avut curajul să vorbească atunci când toţi ceilalţi au rămas tăcuţi, în siguranţă . A fost hărţuită doar pentru că era ea însăşi. Ochii ei s-au închis în cele din urmă în căutarea unui suflet pe care să-l poată numi al ei".
Un fan a lăsat un bilet scris de mână la uşa unei foste case a cântăreţei din Bray, comitatul Wicklow: "Fie ca drumul tău spre viaţa de apoi să fie frumos şi să te vindece".
O'Connor, care a cunoscut faima internaţională în anii 1990, a fost omagiată şi de cântăreţul şi compozitorul Glen Hansard, câştigător al premiului Oscar. El a spus: "Irlanda a preferat întotdeauna să-şi ţină eroii pe perete, prea speriată ca să se ocupe de ei când sunt în cameră. Acum putem în sfârşit să-i agăţăm poza pe perete şi să o venerăm pentru gigantul care a fost".