Lansata de Centrul international de cercetare asupra cancerului (CICC), in 2000, in 13 tari (Germania, Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Israel, Italia, Japonia, Norvegia, Noua Zeelanda, Regatul Unit si Suedia), ancheta urmarea sa evidentieze o eventuala relatie existenta intre folosirea telefonului mobil timp de 10 ani si tumorile creierului, ale nervului acustic sau ale glandei parotide (salivare).
De altfel, au fost chestionati pacienti suferind de aceste tipuri de cancer pe perioada in care au folosit telefonul mobil comparand raspunsurile acestora cu cele ale altor voluntari sanatosi.
Studiul a relevat insa un risc de gliom cu 40% mai mare si un risc de meningiom cu 15% mai crescut in cazul celor care vorbesc frecvent la telefon. Cu toate acestea, din cauza dificultatilor metodologice, autorii estimeaza ca acest risc, relativ scazut, este departe de a fi sigur.
"Nu putem spune ca nu exista niciun risc doar pentru ca nu exista suficient de multe rezultate care sa sugereze asta", conchide dr. Elisabeth Cardis, coordonator principal al studiului Interphone, citata de Le Figaro.