Extazul ultimului deceniu a fost marcat de obsesiile pentru glamour, disco si mult bling bling. Primele staruri care au aparaut pe coperta Vogue din 200 au fost Gisele Bundchen, modelul brazilian, urmata de Jennifer Lopez, Kylie si Beyonce, ca un elogiu al unui stil exuberant si al siluetelor voluptoase.
Ne-am inspirat si ne-au ghidat stilul vestimentar foarte multe surse, incepand cu filmul serial "Sex & The City", "The O.C." si "The Gossip Girls", pana la celebritati si bloggeri de fashion. Insa viteza cu care facem shopping a definit aceasta decada|: frenezia reducerilor de care toti am vrut sa profitam "acum si aici", nevoia de a a avea "acea tinuta", curtuazia de a testa shoppingul online, de unde si dezvoltarea lui si mai ales tendinta de a fi mereu coliniar cu tendintele.
Este aproape imposibil sa prezici traiectoria urmatoarei decade din punct de vedere al modei, dar exista o tendinta pentru achizitionarea unor elemente vestimentare durabile si o investitie mai chibzuita, in timp ce moda se priveste lung in oglinda, cautand modalitati de supravieturie pe timp de recesiune. Dupa desfintarea a nenumarate magazine, bugetele restranse ale caselor de moda si lipsa unor nume importante la Saptamana Modei traseaza in mod dramatic un viitor mai dur pentru moda.
"Toata aceasta criza este ca o noua primavara pentru casele de moda, atat moral cat si psihic. Observ un lucru sanatos, oribil ce-i drept dar sanatos, atat timp cat nu se mai putea observa calitate. Este ca un tratament medical pentru intreaga lume. Este un moment dificil pentru toti, insa unul necesar, pentru ca deja se depasise limita." – Karl Lagerfeld
Un deceniu in care am fost martorii inserarii celebritatilor de film si muzica in lumea modei, fie prin crearea unor linii personale sau printr-o colaborare cu un brand arhicunoscut. Un exemplu elocvent este colaborarea dintre Ungaro si Lindsay Lohan care a fost catalogata drept un esec capital.
Tendinte
Am devenit mai indrazneti in stilul vestimentar, provocand o avalansa a exuberantei, de la pantaloni scurti in stilul business, colanti asortatu cu absolut orice, stilul masculin mulat pe o personalitate feminina, pantalonii in toate formele sale; skinny, cu talie inalta, largi, harem… si stilul a la Sienna Miller care a declansat unul din cele mai persistente trenduri: boho look
Daca ne-am intoarce putin in 2004, am observa ca pe strazi predomina fustele vaporoase, in straturi, cizmele bufante si bineinteles veste. Chiar si in randul starletelor puteai observa un look intentionat "dezordonat", cu o rochie larga, o centura care sa-i evidentieze talia si neaparat parul valvoi. Un look care le-a garantat un loc de icon al momentului. Ce reusea mereu sa capteze atentia publicului fashionist – cizmele Ugg si topurile "smock" – o fixatie care a fost usor inlocuita de un jeans cu talie joasa, tanga la vedere si marea revelatie – vesta a la Britney Spears).
In 2005 am simtit din nou fiorul dragostei fata de rochii, datorita unor designeri ca Roland Mouret si am inlocuit stilul Ugg cu pantofi mai feminini a la Louboutin. Topuri si bluze cu un umar gol, o atentie mai mare pentru talie si decolteu, in completarea celorlalte forme feminine puse in evidenta. Un moment care a reusit sa asigure acestei decade supradoza de senzualitate si feminitate. Accesoriile
Dupa obsesia pentru pantofi creata de filmul "Sex & The City", unde numele de Louboutin, Choo, Blahnic au fost inlocuite cu Marc Jacobs, Cloe. Mulberry, Fendi si YSL printr-o noua "depententa": gentile.
La incepututl lui 2009 o echipa a unui site financiar a reusit sa calculeze cat valoreaza numai colectia Hermes Birkin a Victoriei Beckham si au ajuns la suma de 1.5 ₤.
Nu-i rau, nu?
Intre timp, clasicul Chanel 2.55 era promovat ca o geanta care rezista timpului, generand o adevarata frenezie, unde si o replica era un must-have.
Dar sa nu mai vorbim de LV…. Numai raportandu-ne la Romania si putem face succinct o analiza a obsesiei pentru monograma.
Fashion icon
Sarah Jessica Parker cu spectaculozitatea New York-ului, rochiile lui Lili Allen, stilul lui Jackie O., reintalnit la Michelle Obama si Carla Bruni, in timp ce Madonna introducea varianta moderna a anilor 50. Ne-am indragostit de Cheryl Vole in "The X Factor" , in timp ce crea un adevarat style statement cu rochiile sale, extensiile de par si genele false. Insa trebuie sa recunoastem ca la un moment dat ne-am dorit cu ardoare garderoba lui Kate Moss.
Apoi a urmat…. Lady Gaga. La cea de-a 13-a aniversare ACE Awards, Lady Gaga a primit premiul "Stylemaker" de la Marc Jacobs. De ce? Pentru ca Lady Gaga a reusit intr-un timp atat de scurt sa creeze un style statement, folosindu-se de haine de lux, creand niste mixuri la care nici o mie de stilisti nu au reusit sa se gandeasca. O defineste si sa fim realisti, a reusit sa o scoata in evidenta.
Designerii
Succesul colaborarii dintre Stella McCartney si H&M din 2005 a creat un adevarat trend. Alti designeri au vrut sa "guste" din acest mix si au urmat colaborari dintre H&M cu Karl Lagerfeld, Comme des Garçons, Jimmy Choo and Sonia Rykiel.
Insa Kate Moss si Topshop, lansat in 2007, ramane ca un barometru pentru cele mai célèbre colaborari.
A urmat "Balmania", unde jeansii rupti, rochiile extreme de scurte si umerii inalti, au fost adevarate trenduri-cheie.
Insa nu au fost numai vesti bune, Yves Saint Laurent, unul din cei mai mari designeri ai secolului 20, a murit in iunie 2008. Valentino s-a retras in 2007, dupa 45 de ani in industria modei, iar Christina Lacroix si-a prezentat anul trecut, ultima colectie, fiind "lovit" de recesiune.