Pentru a intelege mai bine va voi expune mai intai factorii ce influenteaza perceptia durerii in travaliu si nastere:
- unul dintre cei mai importanti factori este propria experienta dobandita fie dintr-o nastere anterioara, fie din relatia cu cadrele medicale;
- informatiile pe care le detine gravida despre ce presupune o nastere, informatii care, uneori, pot imbraca doar forma unor mituri nefondate;
- starea generala a sanatatii proprii;
- mediul de provenienta;
- increderea in sine, in capacitatea de a face sau nu fata durerii.
Exista si factori ce influenteaza perceptia durerii pe parcursul travaliului:
- libertatea de miscare;
- dimensiunea si greutatea bebelusului;
- frecventa contractiilor;
- daca mamica este sau nu insotita de cineva cunoscut, daca se simte sustinuta, sau, din contra, singura;
- gradul de oboseala, anxietate si teama in ceea ce priveste nasterea;
- increderea in fortele proprii si pregatirea pentru progresul travaliului.
Un travaliu poate decurge normal daca mama are cunostiintele necesare in ceea ce priveste travaliul, nasterea si perioada de dupa. Atunci cand este pregatita, ea nu isi va pune intrebari de genul: “Ce se intampla cu mine?”, “Ce urmeaza acum?”, “Oare este normal ce simt?”, “Ce trebuie sa fac?” etc. Cu siguranta va sti sa isi asculte propriul corp, sa isi urmeze nevoile, cum ar fi cea de miscare, sa ceara sprijinul celor aflati in jurul ei.
In momentul travaliului femeia are nevoie de sprijin, sustinere si incurajari. De mii de ani, in momentul nasterii, mamicile erau sustinute de celelalte femei din comunitate, erau incurajate si ajutate. Astfel a aparut rolul moasei. Moasa este acea femeie cu pregatire medicala si nu numai, capabila sa ajute femeia si insotitorul in momentul travaliului. In zilele noastre, datorita institutionalizarii activitatii moaselor, acestea au in grija mai multe gravide in aceeasi perioada de timp. In ajutorul lor au aparut doulele, care au o pregatire medicala necesara sprijinirii femeii in travaliu, dar care nu au si competentele medicale ale moaselor.
Totodata, in perioada travaliului si a nasterii, majoritatea femeilor simt nevoia prezentei unei persoane dragi (partenerul, mama, sora sau o prietena foarte apropiata) care sa ii ofere un real suport emotional.
Asadar, una dintre cele mai importante metode de diminuare a durerii este prezenta persoanei dragi si a unei persoane specializate ce confera incredere si suport.
Este foarte important ca in timpul travaliului gravida sa isi asculte propriile nevoi, sa poata sa ceara, spre exemplu, o patura, daca ii este frig, sau, dimpotriva, cuburi de gheata, daca ii este prea cald. Sau, in momentul in care o dor spatele, sau alte parti ale corpului, sa ceara sa i se faca masaj, pentru a se elibera tensiunea din zona respectiva.
A naste intr-un mediu familiar, primitor confera siguranta.Se pot folosi, de asemenea, si metode ambientale precum: diminuarea luminii, aromoterapie, muzica.
Tehnicile de relaxare de tipul vizualizarilor sunt foarte utile in momentele de panica si de pierdere a ritmului interior. Este important ca fiecare mamica sa isi gaseasca mental locul care ii aduce liniste si siguranta (exemplu o cascada, sufrageria, un cer instelat etc.) pentru a folosi la nevoie si aceasta metoda.
O alta modalitate importanta de diminuare a durerii este cea in care se foloseste apa, fie sub forma unui dus, fie a unei cufundari intr-o cada cu apa calda la temperatura corpului. Pe langa faptul ca aduce un plus de relaxare, aceasta tehnica va ajuta si la progresul travaliului.
Am incercat in acest articol sa va familiarizez, mai bine, cu metodele ce ajuta la diminuarea durerii, la progresia normala a travaliului si la a avea o nastere naturala sanatoasa si plina de multumiri.
Da, dovada ca poti trece, prin propriile forte, prin travaliu si nastere iti da mai multa putere si incredere in a avea grija de bebelusul ce tocmai s-a nascut!
Si, bineinteles, nu uitati motto-ul nostru: “O mamica informata este o mamica mai buna!”