Toate lucrurile care ne inconjoara ne pot afecta negativ viata sexuala in cuplu: oboseala, stresul, nemultumirile financiare, problemele familiale. Crizele si momentele de tensiune ne pot ajuta, spun specialistii, sa ne dezvoltam relatia de cuplu, sa invatam sa trecem peste momentele dificile alaturi de celalalt si sa invatam cum sa iubim.
Sexologul Jeni Chiriac spune ca principala problema cu care cuplurile aflate deja in criza se confrunta este negarea. In timp ce unul dintre parteneri este pefect constient ca se intampla ceva rau cu relatia de cuplu, ca sexul nu mai e la fel de calitativ sau la fel de des, celalalt traieste cu impresia ca totul e in ordine si ca nu exista nimic care l-ar putea ingrijora. Din cauza faptului ca nu "simtim" in acelasi timp se ajunge la situatii in care unul dintre parteneri sa fie cel care constientizeaza problema si il aduce si pe celalalt la sexolog, sau pur si simplu la terapie.
Cel mai des, spune specialistul, femeile sunt cele care inteleg mai greu faptul ca cuplul lor trece printr-o perioada dificila. Dar tot femeile sunt cele care cauta cel mai des ajutor de la specialisti si cele care isi conving si partenerii sa le insoteasca la sexolog. Din nefericire, un cuplu in care doar unul dintre parteneri este constient ca relatia de cuplu se afla intr-un moment de criza este un cuplu care nu se poate salva din aceasta situatie.
Cum gestioneaza fiecare sex criza in cuplu
Femeile. Jeni Chiriac: "Se plang cel mai des de lipsa sexului, care a disparut din relatia de cuplu, sau de slaba calitate a acestuia. Lipsa preludiului - foarte frecvent intalnita la relatiile mai vechi - lipsa tandretii dintre ele si partener le intristeaza, iar durata foarte scurta a contactelor sexuala este una dintre cele mai mari nemultumiri."
Femeile ii percep de multe ori pe barbati altfel decat sunt si cred ca pentru ei este destul sa existe partenera langa ei, pentru ca dorinta sa existe si lucrurile sa se desfasoare. Acest lucru este fals.
Femeile au tendinta, cateodata, de a amesteca planul personal cu cel intim. De exemplu, in cazul in care s-a certat cu iubitul sau sotul sau pentru ca el a uitat sa plateasca o rata, iar el ii demonstreaza ca si ea putea sa mearga sa o plateasca si "castiga" discutia, ea va vrea sa foloseasca sexul ca forma de control sau manipulare si va spune ceva de genul: "Nu ai facut ce te-am rugat, nu mai facem sex!"
Persoana care iti era draga si pentru care ti-ai fi dat si sufletul e cea careia nu stii ce sa ii mai faci pentru a o transforma intr-o persoana care iti simte durerea si furia, intr-o persoana nefericita.
Barbatii. Sexologul ne spune ca reactia cel mai des intalnita la barbatii care trec printr-o criza de cuplu este sa incerce sa isi gaseasca pe altcineva. "E vorba de reactia tipica: daca nu imi mai convine ceva la iubita sau la relatie, caut in alta parte."
In situatiile in care barbatii au o problema legata de comportamentul partenerei, ei nu procedeaza la fel ca femeile, si nu cauta sa diminueze "ratia" de sex, ci procedeaza mai subtil. De exemplu, atunci cand vine acasa si e rugat imediat sa faca ceva – sa duca gunoiul sau sa mearga sa mai cumpere cate ceva - el te va "sabota" venind mai tarziu in fiecare seara, spune Jeni Chiriac.
Invata sa nu sari calul atunci cand ii ceri ceva sau cand il "pedepsesti" lipsindu-l de sex, pentru ca omul de langa tine are si el sensibilitatile lui, necazuri si probleme pe care ti le povesteste sau nu, afirma Jeni Chiriac.
Cand totul pare pierdut, mai exista speranta
Nu exista o solutie care sa se aplice tuturor crizelor in cuplu, pentru ca astfel de momente au cauze diverse si specifice fiecarui cuplu. Solutia, spun specialistii, este legata atat de tehnicile sexuale cat, mai ales, de comunicarea dintre cei doi parteneri. Pentru a-ti rezolva conflictele, poti testa sfaturile sexologului Jeni Chiriac:
- Disponibilitate marita la nou. Jeni Chiriac: "Daca pozitia aia nu iti place pentru ca ti se vede burtica, daca te deranjeaza cand vrea ceva nou... nu ai sanse sa iti imbunatatesti relatia."
- Nu il privi prin prisma frustrarilor si a nemultumirilor acumulate in timp. Daca nu vei respecta acest sfat, vei ajunge sa nu il mai suporti sau chiar sa ti se para ca nu mai exista pentru tine, spune sexologul.
- Comunica intr-o maniera constructiva. Numai in carti si in filme mai exista cupluri care comunica bine si usor. Specialistul ne spune ca femeile nu inteleg nevoia de miscare continua a barbatilor sau faptul ca petrec timp cu prietenii.
- Pune-te in locul lui (identifica-te cu el). Incearca, fie si doar ca exercitiu, sa privesti viata voastra de cuplu si relatiile in general din perspectiva nevoilor lui. Jeni Chiriac ne spune ca nu trebuie sa ne mai amagim gandindu-ne la calitatile sau defectele pe care credeam sau doream noi sa le aiba.
- Fa ceva constructiv pentru relatia ta! Daca vezi ca nu mai exista solutii si ca ai epuizat toate modalitatile de rezolvare a crizei de care dispuneai, renunta la relatie. "Nu ramane intr-o relatie in care atat sexul cat si sentimentele nu mai sunt de ajuns pentru tine. Asuma-ti relatia si daca e sortita esecului, si daca reusesti sa o faci sa functioneze!", ne sfatuieste Jeni Chiriac.
- Alterneaza rolurile sexuale. Nu il mai lasa pe el sa faca mereu primul pas, spune sexologul: ia initiativa si vei vedea ca lucrurile se vor desfasura mai bine in dormitor.
Intrebar-cheie
Atunci cand cuplurile vin la sexolog, exista doua intrebari care il ajuta pe acesta sa isi dea seama daca relatia mai poate fi salvata: "Mai exista iubire?" si "Doresti realmente sa faci ceva pentru relatia asta?".
In functie de raspunsurile partenerilor la aceste doua intrebari, terapeutul isi poate face o idee despre ce isi doresc de la relatie si despre ceea ce ii motiveaza. Dar, spune Jeni Chiriac, "oamenii sunt receptivi. Daca ajung sa ceara ajutor, inseamna ca inteleg ca au o problema".
Singurul fel in care poti gestiona un moment de criza in relatia ta este sa ii intelegi cauzele si sa incerci sa aplici sfaturile terapeutului. Daca nu reusesti nici asa, e mai bine sa cauti ajutor pentru tine si perechea ta la un specialist.