Studiul a avut la baza analizarea a doua specii apropiate de soareci, avand acelasi habitat si mostenire genetica asemanatoare, care duc o viata sociala diferita.
Peromyscus californicus este o specie monogama, in timp ce peromyscus maniculatus nu prezinta aceasta trasatura.
Monogamia este, oricum, o trasatura destul de rara, ce caracterizeaza aproximativ 5% din mamifere. Rareori se intampla ca doua specii inrudite, dar diferite in ceea ce priveste comportamentul social, sa traiasca atat de aproape una de alta, fapt ce i-a determinat pe cercetatori sa ii studieze.
Astfel au descoperit ca stilul de viata al celor doua tipuri de soareci au un impact direct asupra comunitatilor de bacterii ce traiesc in tractul reproducator al femelelor. Ba mai mult, aceste diferente influenteaza si diversitatea genelor responsabile cu imunitatea, modificand capacitatea organismului de a se feri de boli cauzate de bacterii.
Cercetatorii au analizat tipurile de bacteriile descoperite si au constatat ca in cazul femelelor din specia peromyscus maniculatus diversitatea bacteriilor era dubla fata de cele gasite la reprezentantele speciei monogame.
Intrebarea care ii framanta pe initiatorii studiului are la baza potentiala influenta a diversitatii bacteriilor asupra sistemului imunitar. Au presupus, prin urmare, ca in urma a generatii intregi care au gazduit bacteriile respective, organismul a devenit imun la mare parte dintre ele.
S-a dovedit astfel ca venind in contact cu mai multi parteneri sexuali, care la randul lor aduc numeroase alte bacterii, femelele din specia soarecelui promiscuu au nevoie de un sistem imunitar mai puternic, fortifiere ce a avut loc din generatie in generatie, prin modificari succesive ale materialului genetic.
Desi este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma acest lucru, se poate concluziona totusi ca monogamia functioneaza ca un balon steril, care tine la distanta bacteriile, insa slabeste sistemul imunitar, tocmai prin lipsa expunerii acestuia la astfel de provocari.