Pentru a ne putea face o parere asupra acestui subiect, este important sa cunoastem o definitie a acestui fenomen. Conform Dex-online, monogamia este o forma de casatorie in care un barbat are o singura sotie, iar femeia un singur barbat. Dar conform dictionarului online de termeni sexuali Sex-lexis, o persoana monogama este 1) persoana casatorita cu o singura alta persoana la un anumit moment dat; 2) o persoana casatorita o singura data in viata si 3) o persoana implicata intr-o relatie exclusiva cu altcineva. Dupa parerea mea, aceasta ultima definitie este mai complexa si defineste mai bine felul in care noi intelegem monogamia.
Experienta americana - monogamia pierde teren
David Barash, profesor de psihologie la Universitatea Washington din Seattle, a publicat un eseu (inaintea unei carti care incerca sa demitizeze monogamia la pasari animale si la oameni) numit "Deflating the Myth of Monogamy" (Distrugerea mitului monogamiei), in care argumenteaza faptul ca monogamia nu este naturala la oameni. Folosind numeroase exemple, mergand de la autori celebri in domeniu si pana la personaje literare, acesta cumpune un peisaj sumbru asupra viitorului monogamiei, amenintata in primul rand de adulter. In sondajele citate de Barash, intre 20 si 50% dintre barbatii americani au recunoscut ca si-au inselat cel putin o data partenerele. Femeile, apreciaza autorul, nu se afla cu mult in urma barbatilor lor.
La universitatea Cornell, expertul in evolutia comportamentala Stephen Emlen spunea ca trebuie facuta diferenta intre "monogamia sociala", in care partenerii muncesc si au o relatie afectiva pentru a-si creste copiii si "monogamia genetica", in care parintii sau partenerii sunt parteneri sexuali fideli.
Un alt specialist reputat, sociologul si profesorul de la Universitatea Washington, Pepper Schwartz enunta, la un congres mondial al Sexologiei din Montreal (in 2005): "Am motive sa cred ca non-monogamia va deveni o parte a ciclului sexual american."
Aceleasi cuvinte le-am auzit, anul trecut, de la terapeutul american Esther Perel, spre marea mea uimire. Adevarul este ca in SUA aceasta tendinta (a relatiilor deschise, a bigamiei sau a relatiilor poliamoroase - relatii sexuale cu mai multi parteneri care cunosc si accepta adevarul) nu este deloc in scadere.
Traditionalul romanesc: monogamia exista!
Cu totul altfel stau lucrurile in Romania. "Suntem traditionalisti si foarte putini sunt de acord cu o relatie deschisa sau care sa nu fie monogama", spune psihoterapeutul de cuplu Jeni Chiriac de la Clinica Terapia M.
Romanii au un alt stil, aflam de la specialist. "Ei prefera sa divorteze si abia apoi sa aiba o relatie cu altcineva. In plus, romanii inca viseaza la iubirea aceea unica, care sa ne aiba doar pe noi si pe partenerul nostru ca protagonisti."
Nu trebuie sa uitam ca pentru femei este importanta stabilitatea si siguranta (atribute ale monogamiei) pentru a putea procrea. Daca monogamia ar "pierde teren" si in Romania, unul dintre efecte ar fi, spune psihoterapeutul, scaderea natalitatii.
Jeni Chiriac: "Adoptarea sau nu a monogamiei tine de educatie, de mentalitate, toate aceste predispun individul. Tine si de implicatii, de sentimente si, in final, de cenzorii interiori ai omului."
Pentru mine monogamia nu este un dat natural al fiintei omenesti. Va voi explica si de ce. Din ce in ce mai putini tineri vor putea spune, cred eu, atunci cand vor implini 40 de ani: "Am iubit o singura persoana" (Va amintiti, e vorba de cea de-a doua definitie a monogamiei). Ne transformam in ani, incepem sa avem alte nevoi si chiar daca dragostea nu dispare, la un moment dat dispare el sau dispari chiar tu.
Emlen spunea intr-un interviu acordat ziarului Los Angeles Times in 1998 (pe 25 septembrie) un lucru care, de ce sa nu recunoastem, cred ca ne va bucura pe toate: "Mai multe studii au aratat ca femeile aflate in legaturi cu barbati de foarte inalta calitate (very high-quality) nu copuleaza in afara perechii lor." Mai precis, o femeie va fi fidela partenerului sau atat timp cat acesta se dovedeste a fi "very high-quality".
Intr-un ziar, la sfarsitul unei cronici despre un tanar poet britanic, originar din Irlanda de Nord, era citata, cu referire directa la o poezie a tanarului, o zicala care mi-a ramas la suflet: un obicei traditional de cerere in casatorie din Irlanda de Nord spune asa: "Will you be buried with my relatives?" (Primesti sa fii ingropat(a) alaturi de rudele mele?).
Cred in monogamie, cu toate ca raspunsul meu, la aceasta intrebare, pana acum - n-am fost ceruta decat o data - ar fi fost nu.