În ciuda noilor descoperiri în materie de neuroştiinţă, dragostea rămâne o enigmă. Ştim din ce în ce mai multe despre modul în care ne influenţează mintea şi trupul, ba chiar şi de ce ne îndrăgostim de un anumit tip de persoană, însă nu există dovezi care să ateste că am evoluat prea mult în ceea ce priveşte capacitatea de a o găsi atunci când ne dorim.
Chiar dacă nu poţi contribui activ la a atrage dragostea în viaţa ta, poţi, cu siguranţă, să îi faci loc pentru a fi sigură că o poţi primi la momentul potrivit. O poţi face renuţând la reguli, la preconcepţii, deschizându-ţi inima.
Renunţă pentru o vreme la căutarea sufletului pereche. Uită de tiparul conform căruia dragostea va veni în viaţa ta într-un anumit fel şi nu te mai concentra asupra imaginii pe care ţi-ai creat-o deja despre dragoste din experienţele anterioare. Nu te mai agăţa de ideea de relaţie pe termen lung, renunţă la teama şi încetează să mai cauţi confortul cu orice preţ.
Dragostea are propriul ritm şi propriile reguli. Nu poţi să o aduci în viaţa ta doar pentru că vrei să acoperi un gol. Poţi, însă, să laşi poarta inimii deschisă, fiindca dragostea, asemenea unei pisici, îşi va face simţită prezenţa atunci când te aştepţi mai puţin.
Sociologul Brene Brown a realizat o serie de studii revoluţionare cu privire la puterea vulnerabilităţii. Una dintre concluziile cercetării desfăşurate pe o perioadă de mai bine de un deceniu a scos la iveală faptul că oamenii care au relaţii de iubire sănătoase cred în necesitatea de a da dovadă de vulnerabilitate. Aceştia au curajul de a fi sinceri, autentici, chiar şi atunci când vine vorba de a-şi dezvălui defectele sau aspecte ruşinoase.
Diferenţa dintre a căuta dragostea şi a face loc pentru ea în viaţa ta este exact aceeaşi diferenţa dintre a încerca să controlezi universul şi a-ţi controla, în schimb, mintea şi inima. Dacă reuşeşti să renuţi la lista cu lucruri pe care le cauţi şi pe care crezi că le meriţi, dacă te opreşti măcar pentru o clipă din a vâna dragostea cu orice preţ, abandonându-te, în schimb, vulnerabilităţii generate de singurătate astfel încât sp recunoşti că eşti neputincioasă în faţa iubirii, atunci vei constata că începi să îi faci loc în viaţa ta.
Nu vorbim aici de a te mulţumi cu puţin, de a tolera sau de a face compromisuri. Este vorba despre puterea de a recunoaşte că vrei să iubeşti şi să fii iubită, dar că nu ştii unde şi cum să o găseşti. Este important să priveşti fostele relaţii şi să observi ce mai ai de făcut pentru a deveni un om mai bun, fără a transforma asta într-o reţetă sigură a succesului în dragoste. Fă toate acestea fără a aştepta ceva în schimb, ca atunci când aranjezi patul dimineaţa, deşi ştii sigur că nu va veni nimeni în vizită, pentru a-ţi observa eforturile.
De cele mai multe ori, clişeele despre dragoste se dovedesc a fi adevărate. Dragostea e peste tot, e răbdătoare, e blândă, oarbă, liberă, nestatornică, uneori corectă, alteori nedreaptă. Nu poţi, însă, să asociezi dragostea cu o ştiinţă, un proiect sau o misiune. Dacă poţi risca să îţi deschizi inima ştiind că nu există perfecţiune când vine vorba de dragoste, vei crea un spaţiu în care iubirea poate înflori.