Mucenici (de post) cu zeama
Pentru aluat
500 g faina
250 ml apa
50 ml ulei
1 praf de sare
Pentru zeama
3 l apa
12 linguri zahar
2 pliculete zahar vanilinat
½ baton de vanilie
4 lingurite scortisoara macinata
coaja rasa de lamaie si portocala
250 g miez de nuca macinat
200 g miez de nuca taiat firicele (sau zdrobit)
1 praf de sare
Din faina, ulei, apa si sare se prepara un aluat consistent, omogen si elastic, care sa nu se lipeasca de degete. Se prepara rulouri subtiri din aluat, apoi se taie bucati de circa 5-6 cm care se modeleaza in forma de 8. Se lasa sa se usuce cateva ore, chiar de la o zi la alta.
Separat, se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, zaharul vanilinat, un praf de sare si batonul de vanilie. Cand apa fierbe, se adauga mucenicii si se lasa sa fiarba pana cand aluatul este bine patruns.
Este indicat sa se amestece din cand in cand pentru a nu se lipi mucenicii intre ei. Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala, cele doua sortimente de nuca si scortisoara macinata. Dupa cateva clocote, se ia vasul deoparte de pe foc si se lasa 10 minute sa se aromatizeze, apoi se servesc. Sunt la fel de buni si reci.
Articolul anterior Ciocanele de pui picante, marinate Articolul următor Mucenici moldovenesti