Mucenici moldovenesti
Pentru aluat
1 kg faina
250 g zahar
500 ml lapte dulce
4 oua
150 ml ulei
25 g drojdie de bere
1 praf de sare
arome (esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie)
Pentru insiropat
200 ml apa
½ baton de vanilie
150 g zahar
Pentru garnisit
200 ml miere de albine
200 g miez de nuca macinat
Se prepara o maia din drojdie, un praf de sare, 2-3 linguri de lapte si 2 linguri de faina, apoi se lasa la dospit 30-40 de minute, la loc caldut, pana se dubleaza ca volum. Se amesteca maiaua cu restul de faina, se adauga ouale batute, restul de lapte caldut, in care s-a dizolvat zaharul si se framanta bine. Se adauga uleiul treptat, framantand in continuare pana cand aluatul este omogen si elastic. Se lasa la crescut circa 40 de minute, la loc cald.
Din aluatul preparat, se modeleaza pe planseta suluri din care se “confectioneaza” 8-uri cu inaltimea de 8-10 cm si se asaza in tava unsa si tapetata cu faina. Se lasa sa creasca inca 20 de minute, apoi se coc in cuptorul bine incalzit, circa 45 de minute.
Din zahar, apa, vanilie se prepara un sirop consistent care se toarna peste mucenicii fierbinti si dupa ce se insiropeaza, se ung deasupra cu miere, se presara cu nuci macinate si se servesc.