Tu stii pentru ce muncesti?
Defineste-ti obiectivele! Uita-te putin in jurul tau si judeca lucrurile: toate lucrurile au o un scop, un obiectiv final. Incearca sa il definesti –poate fi vorba despre o crestere a companiei sau a departamentului tau, de obtinerea unor rezultate punctuale, de mentinerea la nivelul la care va aflati etc- si daca nu reusesti incearca sa iti abordezi superiorii. Daca ai un obiectiv clar in minte vei fi mult mai concentrata si vei reusi sa elimini lucrurile inutile care iti mananca timp si nu te ajuta sa iti atingi obiectivele!
Fa-ti un obicei din a-ti acorda cateva minute la intervale regulate de timp pentru a te gandi atat la obiectivele pe care le urmaresti, cat si la felul in care munca ta iti indeplineste scopurile personale (functia pe care vrei sa o detii in viitor, nivelul salarial la care visezi).
Metoda rezultatelor maxime cu eforturi minime!
Stii ca intotdeauna exista mai multe feluri in care o problema poate fi solutionata? Exista, daca e sa simplificam, o cale ocolitoare si una mult mai directa. De ce nu ai folosi metoda eficientei a economistului italian Vilfredo Pareto, care spune ca exista 20 de procente importante si restul de 80 la suta sunt mai putin importante. (Pareto a descoperit acest principiu atunci cand a ajuns la concluzia ca 20% din populatia Italiei detinea 80% din terenuri).
Tu ar trebui sa aplici aceasta metoda pentru a te concentra asupra aspectelor importante. Tu stii care e cel mai scurt drum catre obiectivele tale? Gaseste-l!
In spatele ambitiei, succesul
Avem tendinta de a ne simti usor stanjenite si chiar de a ne apara atunci cand cineva ne spune ca a detectat o urma de ambitie in noi, de parca acest lucru ar fi negativ. Iar asta pentru ca asociem ambitia cu imaginea unei femei in costum business, o femeie rece si pregatita sa calce pe eventuale cadavre pentru a-si atinge scopurile. Ne dorim succesul dar nu suntem intotdeauna pregatite sa ne acceptam propriile ambitii. Adevarul este ca ambitia este motorul care ne propulseaza inainte si cea care ne face sa nu ne multumim "doar" sa muncim.
Incearca sa admiti in primul rand fata de tine faptul ca ai ambitii si ca iti doresti ceva mai mult pentru viata ta profesionala! Accepta si faptul ca nu ar trebui sa ne simtim rusinate din aceasta cauza. Defineste, apoi, domeniul in care alegi sa iti exprimi ambitia (vrei sa avansezi, sa castigi mai multi bani, sa iti faci propria afacere etc).
Daca esti prea modesta si nu indraznesti sa te aperi sau sa iti iei apararea atunci cand ceva se intampla gresit s-ar putea ca nimeni altcineva sa nu o faca. E foarte bine sa ai incredere in oameni dar retine ca nu toti se comporta corect. Asa ca nu ezita ca atunci cand cineva isi asuma meritele pentru o realizarea de-a ta sau cand cineva iti ataca munca in public sau intr-o sedinta, ia-ti singura apararea!
Mai multa incredere, mai multe sanse de reusita!
Este foarte important sa proiectezi in fata celorlalti increderea in sine. Este, daca vrei, necesar sa nu te arati slaba in fata "haitei" si nu este deloc usor. Dar gandeste-te cu cine ti-ai dori sa imparti un proiect: cu o persoana care se simte bine cu propria sa persoana si, implicit, si cu ceilalati, sau cu o persoana care nici macar nu indrazneste sa te priveasca in ochi?
Care e trucul tau destept atunci cand vine vorba de munca? Ni-l impartasesti?