"Mi-as dori tare mult sa raman insarcinata, dar nu este acum momentul...", imi marturisea o prietena, manager intr-o companie multinationala. Ma lasa sa citesc printre randuri ca momentul nepotrivit era impus de compania unde lucreaza. Daca decizi, insa, indiferent de politica firmei unde lucrezi, sa ramai insarcinata, legea este de partea ta in multe privinte, asa cum am aflat de la Av. Camelia Miu.
A intalnit nenumarate cazuri in care, dupa ce femeia i-a adus la cunostiinta angajatorului ca este insarcinata, a fost concediata, iar locurile frecvente unde se intampla acest fapt sunt fabricile unde angajatii au o pregatire medie sau submedie. Nu te gandi ca angajatorul specifica acest motiv in momentul in care ia o astfel de decizie, cauzele invocate sunt total diferite: abatere disciplinara, nu corespunde la locul de munca, etc.
Multe femei nu fac nimic pentru a-si apara drepturile, fie pentru ca nu stiu ca sunt abuzuri interzise de lege, fie pentru ca se gandesc ca nu ar castiga sub nicio forma un proces, care, in plus, ar fi destul de costisitor. Lucru complet eronat ma asigura doamna avocat: ”In general in litigiile de munca castiga angajatul, deoarece angajatorul nu respecta conditiile de fond si de forma iar cheltuielile de judecata le va suporta tot angajatorul in final”.
4 beneficii oferite de lege:
1) Reducerea orelor de munca
Un alt drept al angajatelor, frecvent incalcat cu buna stiinta, este micsorarea normei de munca pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist. Aceasta fractionare nu trebuie sa aiba niciun efect asupra salariului tau si poate ajunge pana la o norma de munca de 4 ore, in functie de dificultatea si de locul unde lucrezi. Spre uimirea mea am aflat ca la controalele inspectorilor de munca, multe femei isi apara angajatorul si spun ca lucreaza normal sau chiar mai putin, desi ele fac si ore suplimentare.
2) Protectia maternitatii la locul de munca
Angajatorii mai au obligatia sa ia toate masurile necesare, astfel incat sa previna expunerea ta la riscuri ce iti pot afecta sanatatea si care iti pot dauna sarcinii.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv nu poate sa-si indeplineasca aceste obligatii, ai dreptul la un concediu de risc maternal pentru protectia sanatatii si securitatii bebelusului tau.
3) Concediul de risc maternal
Daca esti femeie insarcinata, ai dreptul si la un concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens. Pe durata acestui concediu, ai dreptul la o indemnizatie de risc maternal, care se calculeaza si se plateste lunar de catre angajator, cel mai tarziu o data cu lichidarea drepturilor tale salariale pe luna in care se acorda acest concediu.
4) Concediul de maternitate
Acest concediu ti se acorda obligatoriu de catre angajatorul tau si are o durata de 126 de zile. Acesta include 42 de zile de concediu postnatal, pe care esti obligata sa-l efectuezi imediat dupa nastere. Tu decizi daca, la finalul acestuia, vei dori sa beneficiezi de restul de zile sau sa te intorci la locul de munca. Timp de un an vei mai primi de la stat si o indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.
Acum ca iti cunosti drepturile, sper ca iti este mai usor sa te decizi cand va fi momentul venirii pe lume a bebelusului tau.
Surse utile:
Detalii legislatie
Cabinet avocatura:
Avocat Camelia Miu
Str. Nicolae Selari nr. 1, sector 3, Bucuresti
Tel.: 0722.314.812 / 0745.214.428 / 311.76.52
Alte cabinete specializate in dreptul muncii:
Cabinet individual Silviu Serban