Unul dintre secretele destăinuite de către chef Scărălătescu este acela că muschiulețul de porc la cuptor trebuie să fie rumen la exterior și moale, fraged și suculent la interior.
Foarte improtant pentru ca rezultatul final să fie extraordinar este alegerea cărnii care va fi gătită. Chef Scărlătescu este de părere că foarte multă lume nu știe exact ce înseamnă „mușchi“, fiind introdusă în această categorie orice bucată de carne fără os, fie că este vorba despre pulpă sau spată, potrivit bzi.ro.
Muschiulețul „adevărat“, care se folsoește pentru rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu este cel paravertebral, adică acel mușchi care se află de-o parte ș ide alta a coloanei vertebrale. Mușchiulețul de porc este mai subțire decât cel vita, iar în termeni populari li se mai spune „peștișori”, datorită formei pe care aceștia o au.
Un alt secret al lui chef Cătălin Scărlătescu în alegerea mușchiulețului pe care îl va găti este ca acesta să aibă un strat subțire de grăsime atașat de membrane. În plus, chef Scărlătescu alege, spre deosebire de alți bucătari, să nu condimenteze mușchiulețul de porc înainte de gătire. Astfel, carnea va fi proaspătă, fragedă și suculentă.
De obicei, chef Scălrlătescu folsoește un singur mușchiuleț de proc, ce cântărește aproximativ 500-600 g, adică suficient pentru o masă pentru 3 persoane.
Așadar, pentru această rețetă, chef Scărlătescu folsoește un mușchiuleț de porc întreg, ce are aproxiamtiv 500-600 g, o lingură de ulei de măsline, sare grunjoasă, piper negru proaspăt măcinat, 40 g unt, cimbru proaspat, o linguriță de muștar de Dijon și 2 căței de usturoi feliat subțire.
Înainte de preparare, mușchiulețul de porc se șterge bine cu servețele de hârtie. Cuptorul se încinge la 180 de grade, iar mușchiulețul de porc se îndoaie la capătul mai subțire și se fixează legând-o cu o sfoară. Așa se obține un cilindru cu grosime oarecum constantă. Pe urmă se stropește cu ulei de măsline, „se masează“ bine, după care se lasă să se odihnească preț de câteva minute.
Între timp, se pune la încins o tigaie mare, cu fundul gros, fără ulei. În tigaia bine încinsă se pune mușchiulețul de porc și se prăjește la foc iute timp de 2 minute pe fiecare parte. Pe urmă, chef Scărlătescu lasp fix 30 de secunde la prăjit fiecare laterală rămasă neprăjită. Mușchiulețul poate fi flambat acum cu cognac pentru un plus de aromă.
Pe urmă, se mută repede mușchiulețul într-o altă tigaie și se aduagă și sucurile din tigaia în care a fost prăjit, se condimentează pe toate părțile și se unge cu muștar, se presară chimenul și se adaugă feliile de căței de usturoi.
Deasupra se pun câteva bucățele de unt și se bagă în cuptorul încins la 180 de garde.
Se lasă la cuptor aproximativ 10 minute, cel mult 13 dacă vreți să fie un pic mai bine făcut.
Când este gata, se scoate din cuptor și se presară frunzulițe proaspete de cimbru și se acoperă lejer cu o folie de aluminiu. După ce l-a lăsat să-și tragă sufletul 10 minute, mușchiulețul de porc se taie și se poate servi.