Ar trebui sa va povestesc despre lansarea albumului Magic Store al trupei mele Butterflies In My Stomach. Dar nu o voi face chiar acum. Pana pe 31 martie mai am timp sa imi pun in ordine gandurile pentru a nu omite nimic - nimic din tot ceea ce vreau sa va povestesc despre magazinul asta
Astazi vreau doar sa va rog sa incercati sa faceti un exercitiu de imaginatie. Vreau sa ascultati o piesa, oarecare, una care va place voua. Ca e clasica, jazz, electro, rock, dub....ce-o fi, vreau sa o ascultati asa cum trebuie ascultata muzica din cand in cand. Vreau sa o ascultati de mai multe ori, sa va concentrati pe un instrument si sa il „auziti” de la inceputul piesei pana la finalul ei. Apoi sa o luati de la capat cu fiecare instrument in parte. Daca are versuri, sa le cautati pe net si sa incercati sa le fredonati pe masura ce ascultati.
Si dupa ce ati „descompus” piesa pe elemente, dupa ce ati identificat fiecare instrument, sunet, in parte, sa inchideti ochii si sa ascultati inca o data piesa. Sa nu va mai ganditi la nimic. Sa nu mai auziti doar vocea sau doar tobele sau doar vioara I. Vreau sa ascultati totul ca pe un „tot”.
In spatele fiecarei o piese se afla un gand, o idee. Cineva a stat si a gandit partitura asta. A vrut sa transmita ceva. Intr-un anume fel. Pentru ca toti compozitorii, din toate timpurile, au avut la dispozitie un numar finit de note muzicale. Si, desi pare incredibil, tot ce inseamna muzica pe acest pamant sunt de fapt retete diferite cu aceleasi ingrediente: numarul finit de note muzicale.... Similar ADN-ului unde substan?ele chimice de baza au fost, deasemenea, aranjate si rearanjate in combinatii multiple, dand nastere la o partitur? unica numita de cercetatori „genom”, pentru fiecare organism care a existat vreodata, de la bacterii la om. Iar substantele „astea” de baza sunt doar 4!
Sunetul, in acceptiune generala, este o vibratie a aerului care atunci cand atinge anumite frecvente si e transmisa urechii interne, e preluata prin nervii auditivi si „tradusa” in creierul nostru. Mecanismul e foarte simplu. Inspaimantator de simplu, asa cum ti se pare deodata viata cand iti dai seama ca totul atarna de un fir de par.
Ei bine, aici e aici! Odata „tradus”, acest sunet poate declansa sinestezii complexe. Experienta personala, bagajul de senzatii pe care il ai, amintiri, asocieri....Stiau impresionistii ce stiau!
Va rog, ascultati din cand in cand muzica nu doar ca fundal sonor. Muzica are viata ei si o parte din viata artistului care a compus-o. Nu e doar o adunatura de sunete puse in ordine.
Muzica pentru mine e ca un organism complex
Ati vazut filmul „Concertul” in regia lui Radu Mihaileanu? Daca nu, e musai!