Dar numeroasele studii efectuate in ultimii ani demonstreaza ca muzica are, de asemenea, influenta asupra sanatatii. Meritele recunoscute pana acum sunt de reducere a stresului si a anxietatii, de ameliorare a durerii, de scadere a tensiunii arteriale si de vindecare a insomniilor. Aplicata cum trebuie, poate avea efect de sedativ si este folosita in tratarea bolilor de inima, a astmului, a dementei etc.
In momentul in care ascultam o melodie noua, o anumita zona a creierului (nucleus accumbeus) se activeaza, determinand o stare de bucurie. Muzica afecteaza chimia creierului in mod pozitiv, determinand individul la un spor energic si al actiunilor. Iata ce au demonstrat studiile!
Persoanele care merg la fitness/aerobic si realizeaza exercitiile fizice cu background muzical, au tendinta sa petreaca cu 15% mai mult timp la sala si sa se bucure mai mult de activitatea fizica. Este recomandata muzica ritmata si antrenanta.
De asemenea, este benefica pentru invatat. Individul devine mai concentrat, analizeaza cu mai mare atentie si lucreaza mult mai repede intrucat ii starneste o stare de bine si motivatie. Studiile arata ca schimbarea notelor muzicale trezeste celulele creierului responsabile cu dezvoltarea memoriei.
Muzica face bine la inima! Efectul sau este de scadere a presiunii sangvine, a anxietatii si de incetinire a batailor cordului. in aceeasi masura, muzica relaxanta scade tensiunea musculara, eliberând presiunea executata pe articulatii. Iar daca asculti piesa preferata, vasele de sânge se dilata ceea ce conduce la cresterea fluxului sangvin, implicit la irigarea inimii.
Putem foarte bine trata insomniile ascultand muzica inainte de culcare. Favorizeaza calitatea somnului care devine mai odihnitor si reduce simptomele de depresie.
S-a dovedit ca muzica stimuleaza eliberarea endorfinelor care au efect direct in ameliorarea durerii si sporirea bucuriei. O ora pe zi de ascultare amelioreaza durerea cu pâna la 20% prin distragerea atentiei si poate chiar reduce nevoia de administrare a medicamentelor inainte si dupa operatie. Este benefica in cazul afectiunilor prin accelerarea procesului de vindecare si lupta impotriva anxietatii. Toate acestea sunt beneficiile endorfinelor produse de creier.
Surprinzator, muzica este folosita pentru tratarea bebelusilor cu greutate prea mica. Acestia petrec mai mult timp in spital pentru reglarea greutatii, iar pentru facilitarea procesului medicii le pun muzica. Aceasta are efect de reducere a durerii si a stresului, astfel ca cei mici adorm mai usor, consuma mai putina energie si in final cresc in greutate.
De asemenea, poate ajuta oamenii cu probleme de vorbire sau miscare aparute in urma accidentelor cerebrale. Cum? Acestia restabilesc un simt al echilibrului datorita ritmului dat prin muzica.
Muzica nu este doar o sursa de buna-dispozitie. Ne face mai fericiti, mai activi, are grija de inima noastra si ne ajuta da dormim mai bine. Totul depinde de muzica aleasa si de preferintele indiviuale ale fiecaruia.
Citeste si:
Nervoasa? Specialistii recomanda sa nu dai cu pumnul in masa!
Dana Nalbaru iti dezvaluie cum scapi de probleme si tristete!
Esti trista? Asculta asta pentru a-ti recapata starea de bine!