Prezenta in Romania inpreuna cu sotul ei, Bart Conner si fiul lor Dylan Paul, Nadia Comaneci a inaugurat miercuri seara Clinicia care ii poarta numele din cadrul Asezamantului socio-medical al Fundatiei Sfantul Spiridon Vechi. Initiat de Parintele Ioan Iordache, asezamantul a fost finalizat dupa aproape sase ani de la lansarea proiectului, si se adreseaza persoanelor aflate in dificultate, oferind servicii integrate de asistenta medicala, sociala si spirituala.
Clinica "Nadia Comaneci" include 14 cabinete medicale, sase laboratoare si o farmacie, beneficiind de aparatura medicala moderna si colaborarea unor medici specialisti in domenii precum cardiologie, medicina interna, pediatrie, oftalmologie, ORL, kinetoterapie sau fizioterapie.
Asezamantul cuprinde si o cantina unde vor primi trei mese calde pe zi aproximativ 100 de copii saraci si doua sali de meditatie pentru elevi, unde aproximativ 75 de copii vor avea posibilitatea sa participe la cursuri gratuite.
Nadia Comaneci a vorbit intr-un scurt interviu acordat Feminis.ro despre proiectul Fundatiei Sfantul Spiridon Vechi, dar si despre ceea ce inseamna apariti copilului in viata ei si cum reuseste sa pastreze in continuare pe cea mai inalta treapta a podiumului excelentei stralucirea unei mari campioane.
Ce reprezinta pentru dumneavoastra aceasta clinica?
Faptul ca Parintele (Ioan Iordache, n.r) a venit si mi-a cerut acordul de a-mi folosi numele nu poate sa fie altceva decat o onoare pentru mine. Ezit sa-mi pun numele pe o hartie doar ca sa fie si numele meu acolo. Daca nu am timp sa ma ocup de asa ceva, mai bine nu imi pun numele. Aceasta clinica se facea oricum, insa bineinteles, ca am incercat sa aduc si eu o mica contributie.
Am incercat pe aici, pe colo, sa vedem de unde putem sa batem in usa, pe cine sa sunam, cine ne poatea ajuta, nu neaparat financiar. Conteaza foarte mult si cei care se implica dand din timpul lor, ajutand cu o relatie, cu o vorba buna. S-au donat computere de la Mc Donald's, carti, sunt foarte multe lucruri pe care oricine le poate face, trebuie doar sa existe dorinta de a face un gest de bine.
Ce ar trebui sa invete oamenii obisnuiti din astfel de initiative?
In primul rand este important sa donezi putin din timpul tau ca voluntar. Pentru ca tot asa am inceput si in SUA. Am doua organizatii carora le donez foarte mult din timpul meu, Special Olympics si Distrofie Musculara.
S-a vorbit in aceasta seara foarte mult despre performantele dumneavoastra. Sunt 33 de ani de cand straluceati pe cea mai inalta treapta a gimnasticii mondiale luand nota zece, si in continuare va pastrati aceeasi stralucire. Cum este posibil?
S-a vorbit chiar prea mult despre mine in seara asta (rade, n.r). Nu stiu daca se poate spune ca detin un secret al succesului, insa ceea ce m-a mentinut intotdeauna vie in memoria oamenilor a fost faptul ca nu am incetat niciodata fac ceva. Trebuie sa faci ceva non-stop. Este foarte important sa fii o persoana activa.
Cum reusiti sa imbinati aceasta activitate non-stop cu viata de familie mai ales ca acum aveti si un copil?
Este adevarat. Nu mai pot implica in toate initiativele in care mi se solicita sa ma implic, mai ales ca acum, cu un micut de trei ani care ma vrea 24 de ore din 24 langa el, si care nu ma lasa sa fac nimic. Nu vrea sa ma imparta cu nimeni, nu vrea sa vada pe cineva ca ma machiaza, ca imi face parul, vrea sa fiu doar a lui.
Ma gandesc, si vad peste tot pe unde calatoresc in toata lumea, cum aleargam, mereu sa fim undeva, la o intalnire, sa facem o afacere, sa ne indeplinim un obiectiv, sa castigam ceva. Daca stai si te opresti un minut, cand exista un copil, nu mai conteaza nimic, toate prioritatile tale, tot cerea ce era importante pentru tine nu mai conteaza. El devine principal si trebuie sa stii cum sa te organizezi astfel incat sa reusesti sa faci si altceva. Faptul ca acest asezamant se adreseaza copiilor m-a motivat foarte mult.
Care sunt principiile de la care nu ati facut niciodata derogari si ce v-a ajutat sa fiti intotdeauna o femeie de succes?
Este greu de spus. Viata pe care am avut-o dupa Olimpiada de la Montreal, de cand eram copil, si diferitele situatii in care am fost pusa, m-au facut sa experimentez lucruri in care am luat atat decizii bune, cat si mai putin bune. Imi place tot timpu sa le spun americanilor, ca in Romania, exista o vorba din popor care spune ca "atunci cand te frigi cu ciorba, sufli si in iaurt". Le place foarte mult. In viata, experinta te invata foarte multe. Stii de ce sa te feresti, stii in ce si in cine sa ai incredere. Se dobandeste un anumit instinct, care in cazul meu mi-a indicat de multe ori solutia cea mai buna pe care trebuia sa o aleg la un moment dat.
Un lucru este cert, sunteti o femeie de succes! Care este secretul acestui succes in ceea ce va priveste?
Succesul se munceste!
La eveniment au mai participat Ilie si Amalia Nastase, Octavian Bellu, Mariana Bitang, Roberta Anastase, Mircea Geoana, Sorin Oprescu, Elena Udrea, Maria Olaru, Andreea Raducanu, Claudia Ponor, Cristian Topescu, preoti ai BOR, medici, si alte personalitati ale vietii sportive, artistice si politice.
Citeste si: Corina Dragotescu: 10 pasi pentru a-ti proteja valoarea!, un interviu acordat Feminis.ro in care experimentata jurnalista vorbeste despre cum sa-ti protejezi imaginea si valoarea pe timp de criza.