Cum stii daca ai nevoie de antibiotice? Medicii iau in considerare unele linii care te vor ghida atunci cand esti preocupata de aceasta intrebare, desi raspunsul se afla mai degraba la granita dintre alb si negru.
"Este o stiinta inexacta. Este dificil sa faci distinctia intre o infectie virala severa si o infectie bacteriana usoara, doar pe baza simptomelor", spune Dr. Frank Esper, expert in boli infectioase si pediatru la Rainbow Babies & Children's Hospital din Cleveland.
Asa ca medicii isi folosesc abilitatile care se combina cu experienta lor, dar si cu stiintele exacte, atunci cand decid sa prescrie un antibiotic.
Iata mai jos cinci lucruri pe care cei mai multi doctori le iau in considerare atunci cand iau aceasta decizie:
1. Febra. Daca ai febra, frisoane si tremuraturi, ai putea avea o infectie bacteriana, dar acestea sunt, de asemenea, simptome comune cu o boala virala, cum ar fi gripa, spune medicul american. Asa ca medicii vor cantari probabilitatea ca pacientul sa aiba gripa (daca gripa circula in zona ta in momentul de fata, daca a mai consultat pacienti cu gripa in acea zi) cu probabilitatea unei infectii bacteriene. Daca tu ai febra si gripa circula in comunitatea ta, cel mai probabil vei pleca din cabinetul medicului fara un antibiotic. Iar anul viitor, fa-ti un vaccin antigripal.
2. Perioada de timp in care ai fost bolnava. Infectiile virale care stau in corpul tau pentru o vreme se pot transforma uneori intr-o problema mai mare, cum ar fi o infectie a sinusurilor, iar bacteriile se pot alatura la acest "festin". Deci, daca simptomele tale s-au prelungit cateva saptamani, probabilitatea ca tu sa iei antibiotice creste.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori, simptomele de durata se datoreaza unui virus, nu bacteriilor, spune medicul american. Verdictul final? Inca nu este cel mai bun mod de a determina daca ai nevoie de antibiotice.
3. Culoarea secretiilor si mucoaselor. Secretiile nazale tind sa fie subtiri si transparente in timpul unei infectii virale, in vreme ce mucusul verde sau galben poate fi un semn al bacteriilor. Acesta, insa, este mai complicat. Cele mai multe secretii si mucoase verzi sunt virale.
In general, culoarea mucusului este considerata un indicator nesigur, in care nu poti avea incredere, in ceea ce priveste nevoia administrarii unui antibiotic.
4. Durerile de gat. Desi este rosu si arata groaznic pentru tine, medicul tau poate cauta, de asemenea, unele pete albe, care pot fi semne ce indica prezenta unor bacterii, inainte de a lua in considerare prescrierea unui antibiotic.
Cele mai multe raceli incep cu o durere in gat, dar doar durerea de gat, fara prezenta altor simptome de raceala (de pilda, iti curge nasul) poate fi amigdalita streptococica, afectiune care necesita administrarea unor antibiotice pentru a opri bacteriile periculoase. Pentru a sti sigur daca suferi de aceasta boala, trebuie sa ti se recolteze o ciltura sau sa ti se faca un test antigen rapid, care dureaza mai putin de 20 de minute.
5. Testarea. Un test de laborator este singura modalitate "blindata" pentru a determina daca ai nevoie intr-adevar de un antibiotic. Un doctor poate colecta o mostra secretii de la tine (orice poate fi obtinut din tuse sau din nasul tau) sau poate lua o proba din gatul tau. In general, o cultura (in care bacteriile sunt cultivate in laborator si testate) poate dura o zi sau doua. Sursa.
Citeste si: Cele mai bune alimente pe care sa le consumi cand esti bolnava