Atunci când mori, corpul tău este, la propriu, mai viu ca niciodată. Chiar dacă se petrec o mulţime de procese naturale în organism după moartea sa, ei bine, uneori chiar există viaţă după moarte, prin prisma altor fenomene care se petrec în corpul unui om.
Există un fenomen mai neobişnuit în comparaţie cu altele la fel de macabre care se petrec în mormânt, dar care este totodată şi foarte tragic: extrudarea fetală postmortem. În traducere liberă, naşterea în sicriu - este acel caz în care mama naşte, după trecerea ei în nefiinţă, un copil mort.
Femeile care au născut prunci în sicriu
Textele istorice relatează mai multe cazuri de acest gen, care îţi vor da fiori. În 1551, apare unul dintre cele mai vechi cazuri documentate referitoare la o femeie care a născut în sicriu. O victimă a Inchiziţiei Spaniole a fost spânzurată de autorităţi, dar a dat naştere unui copil la ore bune după ce a fost executată.
În 1633, în Bruxelles, o femeie care a murit în timpul durerilor facerii a născut postmortem, trei zile mai târziu.
În 1650, într-un registru al unei parohii este notat: "Pe 20 aprilie 1650, a fost îngropată Emme, soţia lui Thomas Toplace, care a fost găsită după ce a dat naştere unui copil, după ce a zăcut două ore în mormânt".
În 1677, o altă femeie a murit în timpul travaliului. Şase ore mai târziu, s-au observat mişcări abdominale şi chiar şi la 18 ore după acest fenoment, copilul ei mort s-a născut.
În 1861, la 60 de ore după ce o femeie a murit în convulsii, ea "a născut" copilul ei, în luna a 8-a de sarcină.
Naşterea după moarte
Ideea de naştere postmortem a fost recunoscută de secole bune, atât ca noţiune mitologică, dar şi ca posibilitate medicală. Zeul grec Asklepios a fost scos din pântecele mamei sale după ce femeia a fost ucisă pe Muntele Olimp.
În Grecia Antică, personalul medical de pe atunci adopta o practică comună prin care deschideau trupurile femeilor însărcinate decedate, fiind conştienţi că naşterea unui prunc viu încă mai era posibilă dacă această procedură era făcută destul de repede.
Ce se întâmplă cu corpul femeii care naşte în sicriu
Exceptând cazurile în care trupul femeii este tăiat pentru a i se scoate bebeluşul, există şi acele femei care au trecut în nefiinţă şi aduc pe lume copii. Ce se întâmplă în acest caz? Corpul se descompune după moarte. Acest proces implică diminuarea oxigenului, care în schimb este acompaniată de înmulţirea bacteriilor anaerobe, lucru care duce lao acumulare de gaze precum dioxidul de carbon şi metanul - gaze create din descompunerea corpului.
Gazele determină corpul să se umfle destul de mult. Este vorba de acele gaze care îndeplinesc un rol similar cu cel al contracţiilor pe care o femeie le resimte în timpul naşterii normale.
Creşterea volumului de gaze în trupul femeii decedate împinge înspre uter (se exercită o presiune), forţând fătul mort prin vagin şi - în unele situaţii, forţând uterul să iasă în afară. Astfel, prin descompunerea persoanei moarte, o naştere înspăimântătoare este simulată, de aici şi termenul de "naştere în sicriu".