Nasterile in apa au fost prezentate atat in emisiuni de tip reality-show ("Keeping Up with the Kardashians"), cat si in filme de genul "The Back-Up Plan". Dar cum este evaluata procedura din punct de vedere medical? Doua institutii (Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie si Academia Americana de Pediatrie) au emis recent un raport, prezentandu-si opinia cu privire la acest subiect controversat.
Cele doua comisii au impartit rezultatele raportului in doua segmente - scufundarea in apa in timpul travaliului si scufundarea in apa in timpul actului propriu-zis de nastere a copilului - iar aici trebuie facuta o distinctie importanta.
Pozitionarea mamei in apa in timpului primei etape a aducerii pe lume a copilului - travaliul - poate avea unele argumente "pro": ea poate fi asociata cu o durere scazuta sau cu utilizarea anesteziei si cu o durata mai scazuta a travaliului, scriu cele doua comisii.
Cu toate acestea, nu exista dovezi ca scufundarea in apa in timpul primei faze a travaliului imbunatateste altfel rezultatele sau circumstantele legate de nastere. In esenta, apa poate face travaliul mai placut, dar nu au existat diferente in ceea ce proveste traumele la nivelul perineului sau lacrimile mamelor.
Specialistii americani noteaza ca, in cazul in care o viitoare mamica alege sa isi petreaca ceva timp in apa in timpul primei etape a travaliului, atat ea, cat si bebelusul sunt inca monitorizati de medici la intervale normale.
Dar a doua etapa - nasterea copilului - este o cu totul alta poveste: sfatul grupului de specialisti americani este ca aceasta nu ar trebui facuta. Exista potentiale riscuri si beneficii care nu au fost demonstrate. De fapt, specialistii celor doua comisii nu au putut sa gaseasca niciun fel de beneficii pentru nasterea in apa.
Cu toate acestea, ei o alcatuit lista cu riscurile potentiale rare, dar grave, bazate pe studii de caz si pe seriile de paciente pe care le-au examinat:
- exista un risc mai mare de infectii atat pentru mama, cat si pentru copil,
- pot exista dificultati in reglarea temperaturii corpului copilului,
- exista un risc crescut de leziuni la nivelul cordonului ombilical,
- pot aparea probleme respiratorii din cauza ca bebelusul inhaleaza apa si
- exista chiar posibilitatea ca bebelusul sa aiba convulsii / crize sau chiar sa se asfixieze dupa nastere. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: Dana Rogoz, abdomen plat dupa nastere: "Sunt mandra de talia mea"
Carmen Bruma si-a cumparat kit pentru recoltarea celulelor stem
Obiceiuri enervante ale mamei moderne - Te regasesti?
Vrei sa iti tii bebelusul in brate, inainte de nastere? Acum ESTE posibil
"Cum sa te lupti cu un copil" - Video controversat, postat de un tata pe internet