Ce este travaliul?
Travaliul reprezinta punctul culminant al sarcinii cand multe sisteme aparent separate conlucreaza armonios la acelasi scop – nasterea. In timpul travaliului, uterul se contracta, colul uterin se subtiaza (se sterge) si se deschide (se dilata), fatul se roteste si coboara prin canalul de nastere format din bazinul osos si bazinul moale.
Clinic este definit prin doua elemente:
- stergerea si dilatarea colului uterin
- contractii uterine sistematizate, cu caracter progresiv.
Are patru perioade:
I.stergerea si dilatarea colului
II.expulzia fatului
III.delivrenta (nasterea placentei)
IV. consolidarea hemostazei (primele 2 ore dupa nastere)
Etimologic vine de la frantuzescul travail (munca, lucru). Traditia mai pastreaza in popor denumirea plastica de “munci de nastere”. Aceste “munci” efectuate de uterul gravid la nastere au scopul de a expulza fatul din cavitatea uterina in mediul extern. Forta contractila a miometrului (muschiul uterin) se va exercita in travaliu pentru a impinge fatul in canalul de nastere si totodata pentru a deschide larg poarta de iesire – canalul cervical (colul uterin).
Statistic, biologic si fiziologic, varsta cea mai favorabila a femeii pentru nastere este intre 20-35 ani.
Dezvoltarea umanitatii a dus la implicarea din ce in ce mai mult a femeilor in viata politica si socio-economica a societatii careia apartin si pe multe dintre ele le-a facut sa uite ca exista un “ceas biologic”. Desigur orice este posibil in zilele noastre, tehnica actuala poate “ajusta” multe si in domeniul medical si totusi s-a dovedit in multe situatii ca “mama natura” poate avea cuvantul decisiv.
Varsta maxima admisa actual ca fiind optima pentru o femeie sa devina mama pentru prima oara (primipara) este de 35 ani. Aparitia primei sarcini la o varsta mai inaintata poate duce la o serie de complicatii in evolutia sarcinii si nasterii.
Pe masura ce femeia avanseaza in varsta, functiile organismului sufera “diminuari” iar tesuturile imbatranesc si ele ceea ce duce la aparitia distociilor (dificultatilor) in travaliu.
“Dificultatile partilor moi” se pot ivi la nivelul orificiilor de inchidere intern si extern ale aparatului genital , deci atat la dilatarea canalului cervical (colului) cat si la amplierea si deschiderea canalului moale terminal format din planseul pelvian (muschii perineului).
Cu varsta, musculatura devine mai rigida iar fibrele conjunctive ale colului isi pierd elasticitatea determinand de cele mai multe ori prelungirea travaliului, lucru extrem de nociv, deoarece acesta trebuie sa se incadreze intr-un timp optim, altfel devine periculos atat pentru mama cat si pentru fat.
Aceste modificari aparute la nivelul canalului de nastere pot deveni factori majori de traumatism fetal (cranian cu posibile implicatii neurologice in timp) si matern (ruperea colului, vaginului, perineului si uneori chiar a uterului).
Uterul imbatraneste si el fiind posibila aparitia unor modificari mai mult sau mai putin daunatoare unei sarcini. La 25% dintre femeile peste 35 ani apare fibromul uterin. In conditiile aparitiei unei sarcini (destul de dificil) ea se poate complica cu diverse anomalii de prezentatie (copilul nu mai vine cu capul la nastere) sau patologii placentare (cel mai frecvent placenta praevia) care la randul lor determina sangerari si nasteri premature (inainte de termen) complicand travaliul si periclitand viata mamei si a copilului.
Un uter imbatranit si obosit poate deveni hipoton in travaliu (frecventa si intensitate scazuta a contractiilor) determinand distocia de dinamica si prelungirea travaliului peste limita admisa, sau devenind incapabil sa se contracte (atonie uterina) dupa eliminarea placentei provocand aparitia unor sangerari, care daca nu pot fi stapanite pun viata mamei in pericol.
La toate acestea se mai adauga si faptul ca varsta avansata poate determina aparitia unor complicatii pe parcursul sarcinii, sau poate agrava unele boli preexistente, care cu siguranta vor modifica defavorabil evolutia travaliului necesitand atentie suplimentara sau chiar interventie de urgenta (cezariana).
Amintesc doar:
- diabetul gestational ce apare de trei ori mai des la aceste gravide si diabetul zaharat preexistent necontrolat pot determina nasterea de macrosomi (copii peste 4Kg), implicit prelungirea travaliului, crescand rata cezarienelor si a nasterilor instrumentale (forceps). Macrosomia creste riscul de leziuni fetale in timpul expulziei (traumatisme craniene, fracturi de clavicula prin distocie de umar, leziuni de plex brahial sau de nerv facial, axfixie.
- hipertensiunea indusa de sarcina sau cea preexistenta agravata se pot complica in travaliu cu preeclampsia ajungand chiar la o criza eclamptica (urgenta obstetricala cu risc crescut de mortalitate materno-fetala).
Teoretic si practic primipara in varsta intra in categoria gravidelor cu risc obstetrical crescut avand din start indicatia de nastere prin cezariana.
Desigur ea poate opta pentru nasterea naturala. Au existat situatii (rare) in care travaliul a decurs si s-a finalizat normal. De cele mai multe ori dupa astfel de incercari s-a ajuns la finalizarea nasterii prin cezariana, impusa de un travaliu prelungit si de aparitia suferintei fatului.
Daca hotarati sa aveti primul copil la o varsta avansata ar fi bine sa va informati, sa cunoasteti toate riscurile si complicatiile ce pot aparea pe parcursul sarcinii si nasterii naturale si eventual sa incercati sa le preveniti si sa cresteti astfel sansele de a avea o sarcina normala si un copil sanatos (control medical precoceptional, consultatii prenatale, cursuri de educatie pentru nastere, de exercitii fizice si de respiratie).
Aflate la cealalta extrema de varsta, adolescentele nasc de obicei bine din cauza starii bune in care se afla corpul lor: uterul este puternic iar ligamentele si tesuturile sunt elastice. Adolescenta presupune perioada de la pubertate pana la 20 de ani.
Date actuale resping riscul obstetrical crescut la o adolescenta bazat pe disproportia fetopelvina datorita pelvisului incomplet dezvoltat. Din practica s-a constatat ca adolescentele din ziua de azi sunt suficient de dezvoltate si pot parcurge cu succes un travaliu, singura lor problema ar putea fi anxietatea marcata datorata varstei imature.
Consecintele negative psihologice si sociale ale maternitatii la varsta frageda cum ar fi necompletarea educatiei, dificultati in stabilirea sau mentinerea unei familii, precum si riscul unei alte sarcini la scurt interval, impun eforturi marite de prevenire a sarcinii la adolescente.
Melania Tudose
Moasa