Un test de sange facut de femeile insarcintate in cel de-al doilea trimestru de sarcina ar putea fi o metoda eficienta de a depista la timp riscul unei nasteri premature. Acest test necesita doar o proba din sange din mana si analiza ADN-ului.
Cercetatorii americani au analizat testele de sange a peste 160 de femei insarcinate intre 24 si 28 de saptamani, dintre care mai bine de jumatate au nascut prematur, si au descoperit prezenta in sange a peptidelor, substante care indica riscul unei sarcini premature. Aceste peptide sunt prezente la opt din zece femei care nasc prematur.
In prezent o sarcina este considerata riscanta doar in cazul in care viitoarea mama a avut deja o nastere prematura sau daca a intampinat dificultati in timpul sarcinii. Caz in care i se cere sa adopte un stil de viata linistit, sa se odihneasca mai mult si le pot fi dati hormoni care sa ajute la ducerea sarcinii la termen.
In cazul femeilor insarcinate cu riscul unei nasteri premature sunt doua proceduri care sa investigheze sanatatea fatului, amniocenteza si biopsia vilozitatilor coriale, ambele destul de riscante, ce implica introducerea unui ac in uter si in cazul unei amniocenteze se extrage lichid din jurul fatului, un lichid ce contine celule ale fatului ce sunt ulterior analizate. In timp ce in cazul biopsiei vilozitatilor coriale, celulele sunt extrase din placenta.
Testul a fost deja brevetat in Statele Unite si urmeaza sa fie scos spre vanzare incepand cu anul viitor.