Iesim din acest cadru peisagistic si comentam adesea curatenia strazilor tarilor vecine sau aerul inmiresmat al marilor orase europene, oftand mereu si consacrand aceeasi reactie "in Romania nu o sa avem parte niciodata de asa ceva". Dar tu cea care afirmi cu o siguranta nonsalanta aceste cuvinte stii ca si tu poti schimba ceva in acest sens? Esti prea mica pentru o "dezordine" asa de mare? Dar stii ca poti crea constiinta unei vieti curate si civilizate pe strazile orasului tau implicandu-te in proiecte menite sa-i atraga si pe ceilalti in aceeasi atitudine? Totul incepe cu tine!
Sunt satula de indiferenta celor care ma incojoara! Sunt scarbita de contra-actiunile multora in detrimentul planetei! Sunt uimita si dezgustata de cei care nu stiu sa citeasca pe acele tomberoane compartimentate pe categorii de reciclare insemnele clare si concise si care ignora complet locul in care ajunge gunoiul lui. Sunt contrariata de faptul ca lumea prefera sa plateasca pungile de plastic in detrimentul celor biodegradabile care sunt uneori chiar mai rezistente! Cu o punga nu se creeaza dezastrul prezis de majoritatea specialistilor! Dar daca sute de milioane gandesc ca tine? Daca milioane de oameni ar arunca gunoiul pe jos sau in fata ferestrei, ar infecta apele cu diverse deseuri sau ar rupe fiecare cate o floare, ar utiliza masina poluanta, toate aceste lucruri in acelasi timp? Contribuim cu totii la distrugerea naturii prin lucruri infime si aparent insesizabile, care ne costa usturator de mult!
Am vrut sa aflu ce impact au aupra oamenilor aceste curajoase si optimiste indemnuri pentru o viata mai sanatoasa, pentru o viata mai curata. Am dorit sa descopar daca promo-urile tv, bannerele si ONG-urile au "miscat" ceva in oamenii de langa mine pana in acest moment si daca au actionat in vreun fel sau altul pentru a incuraja si mai mult aceasta "revolutie verde". Si nu in ultimul rand, am dorit sa aflu daca mai exista, cel putin in viitor, o speranta ca Romania sa devina abonat permanent al acestui stil de viata. Iata ce mi-au raspuns 3 femei de cariera si concluzii ale altor oameni intrebati trecator despre aceste aspecte:
1. Simona Bogdan - "Eu mizez pe cresterea implicarii tuturor oamenilor in sprijinirea unor astfel de activitati."
Simona este o femeie de cariera care, ca orice om implicat in meseria lui, isi dedica mult timp vietii profesionale. Totodata, ea da dovada de constiinta eco, fiind direct implicata in proiecte in directa legatura cu aceasta avalansa de indemnuri catre o viata mai curata. Faptul ca s-au luat multe initiative in acest sens, pentru a se creste gradul de constientizare asupra implicatiilor pe care omul le poate intreprinde in folosul naturii, deci a vietii, o bucura foarte mult si are toata convingerea ca proiectele de CSR (responsabilitate sociala a corporatiilor) pe partea de eco, de reciclare vor creste simtitor anul acesta, atat in randul oamenilor, cat si al companiilor.
Am intrebat-o ce parere are de promo-urile, bannerele si celelalte mijloace de promovare ale acestui stil de viata, daca reusesc acestea sa fie suficient de convingatoare pentru ca omul sa actioneze in conformitate cu mesajul transmis: "Sunt foarte de impact. Uitati-va la cate teledoane organizeaza mai nou televiziunile, ce impact au si ce sume de bani se colecteaza. Si acesta este doar inceputul. Noi, in Romania, inca ne confruntam cu neincrederea in aceste proiecte, nu suntem convinsi ca banii ajung unde trebuie si aceasta mentalitate ne tine pe loc. Este nevoie de ajutor, in prea multe domenii si asta se va vedea pe viitor. Eu mizez pe cresterea implicarii tuturor oamenilor in sprijinirea unor astfel de activitati."Ea sustine ca nu a fost convinsa de cineva sau de ceva anume pentru a se implica in astfel de proiecte si pentru a actiona intocmai. "Este suficient sa ma uit in jur, sa vad oameni cu nenumarate nevoi si am stat sa ma gandesc cu ce pot ajuta. Este simplu, o chestiune pana la urma de bun simt si de un spirit autodidact preocupat de viitor".
Ne convinge de increderea pe care o acorda acestor proiecte si de faptul ca exista o sansa pentru a remedia dezastrele provocate de oameni in natura prin implicarea ei in doua astfel de campanii "green life": Mai Mult Verde sau United Way Romania si afirma ca are incredere ca va gasi si in tara noastra un mediu propice pentru ase bucura de o viata sanatoasa si ca va face tot posibilul pentru ca viata ei si a familiei ei sa fie cat mai eco, cu protectia mediului, dar si a oamenilor din jur.
Mariana Sebe - "Acum 12 ani nu intelegeam de ce in supermarketurile din New York unele produse erau etichetate cu emblema 'organic', de ce o rosie nu poate sa fie naturala. Acum intelegem cu totii!"
Mariana este PR Coordinator, iar timpul ii este de cele mai multe ori un dusman pe care nu-l poate stavili oricat de mult ar incerca. Desi a reusit de-a lungul timpului sa dezlege misterele relatiilor publice in domeniul pe care il practica si a iesit invingatoare din lupta contracronometru cu o multitudine de task-uri zilnice, timpul pare mai puternic ca ea.
Gandindu-se la campaniile eco promovate indelung in ultimul timp, recunoaste ca o sensibilizeaza in oarecare masura si este convinsa ca stilul de viata eco nu este un obiectiv utopic, pe care nu l-am putea atinge niciodata: "impactul acestor campanii ma sensibilizeaza si ma face constienta de necesitatea adoptarii acestui stil de viata in fiecare zi. Ele ma fac adeseori sa accentuez anumite elemente ale acestui stil de viata sanatos. In opinia mea, cu totii avem incercari ale unui stil de viata sanatos".
In ceea ce priveste puterea lor persuasiva ea recunoaste ca "din pacate, de cele mai multe ori aceste campanii nu au efectul scontat, pentru ca lumea este foarte ancorata in cotidian, se gandeste la starea de bine imediata, la confort si nu-si gaseste timpul necesar pentru a privi in viitorul copiilor ei din acest punct de vedere". Ea este de parere ca pentru a avea succes o campanie de acest gen trebuie sa atinga coarda sencibila a oamenilor si sa scoata la iveala factorul emotional, care ar putea declansa constiinta unei vieti mai bune din punct de vedere ecologic.
Ea nu face parte si nici nu activeaza in vreo organizatie cu specific din lipsa de timp, insa a conceput la un moment dat proiecte care au avut acest scop, de salvare a planetei. De exemplu, in facultate s-a alaturat unui proiect pentru reciclarea deseurilor din statiunile montane, sustinand cu tarie protejarea naturii de efectele poluarii, mai ales prin actiunile ei din trecut cu privire la colectarea hartiilor din parcuri, precum si la plantarea de copaci in diverse locatii.
Ea participa activ si in viata personala pentru a trai cat mai "verde": "in ceea ce priveste reciclarea, fiind o echipa tanara, managerul nostru ne-a insuflat aceasta initiativa; la noi la birou hartia se recicleaza, iar facturile, precum si alte surse de hartie sunt folosite pe post de ciorne pentru asternut idei. In ceea ce priveste alimentatia, am norocul de a beneficia de produse si alimente naturale din ferma, livada si gradina prorie. Tratamentele naturiste au locul lor bine delimitat in casa, varianta homeopata pentru diverse tratamente, precum si alte produse cosmetice si de ingrijire personala avand prioritate"
Pentru Mariana, "green life" inseamna perioada copilariei ei, reprezinta modul de viata pe care cel mai probabil generatiile urmatoare nu o sa-l mai regaseasca niciodata. Ea nu este foarte convinsa ca Romania va reusi sa traiasca cu adevarat verde vreodata si ca demersul lucrurilor va fi din ce in ce mai greu in contextul in care in intreaga lume s-a incercat si inca se mai incearca prin diverse metode distrugerea acestui stil de viata, in ciuda promovarii ei intense de catre oameni binevoitori.Dana Burghel - sa nu ajungem sa spunem "prea tarziu"!
"Acum e momentul, faceti ceva, oricat de mic, conteaza!", pare sa spuna Dana la o prima lecturare a raspunsurilor ei. Nici ea nu s-a aratat prea increzatoare in prima faza, primul gand care ii tresarise prin minte la interceptarea mesajelor pro eco life fiind acela conform caruia "cu o floare nu se face primavara". Insa apoi s-a documentat, de fapt, daca stam sa ne gandim, nici nu iti trebuie prea mare documentare ca sa iti dai seama ce se intampla in jurul tau, in fiecare zi stirile explodand de astfel de stiri in care mana omului a mai "rupt" din egoism din frumusetea naturii: "in momentul in care am citit ce impact au noxele, cat oxigem pierdem prin taierea copacilor, ce impact in viitor are incalzirea globala, topirea ghetarilor si alte astfel de reactii in lant, m-am cam ingrozit si m-am gandit ca fiecare 'floare' conteaza enorm de fapt! Iar din acel moment am hotarat sa traiesc 'mai eco' decat o faceam inainte."
Crede cu tarie in impactul mesajelor promotionale ale acestui stil de viata, insa considera ca trebuie sa fie mai puternice si sa exprime esenta a ceea ce inseamna salvarea naturii, sustinand ca mesaje de genul "hai sa plantam un copac" nu prea au putere de convingere in randul oamenilor. "Unele sunt de impact, insa sincer cred ca raman in memoria colectiva si individuala doar cele care inspaimanta sau cele extrem de haioase."
Povestea care a convins-o ca se se face primavara si cu o "floare":
Ea a reusit sa adopte aproximativ toate regulile de aur ale acestui stil de viata si este interesata de tot ceea ce inseamna natural, eco, sanatos, verde: "eu caut alimentele de acest fel, merg la standurile respective in super si hipermarketuri, reciclez de mult toata hartia din casa, oricat de mica ar fi, am inceput de curand cu pet-urile din plastic si cu sticla. Tratamentele naturiste ma intereseaza dinainte de a ma fi gandit ca sunt eco, deoarece cred in puterea lor mai mult decat a substantelor chimice."
Am ramas surprinsa si totodata conectata la morala pe care frumoasa ei povestioara care a declansat in ea dorinta de a face ceva pentru planeta. Nu iti trebuie promo-uri, bannere si alte mijloace de tip promotional care sa te indemne in mod oarecum fortat la o viata mai curata, poti gasi resurse pentru a actiona in acest sens din propriile trairi si lecturi: dintr-un articol impresionant de ziar, dintr-o poveste de viata, dintr-o carte bune, care sa reuseasca sa iti deschida sufletul catre astfel de actiuni. Ea a gasit-o intr-o povestioara "The Starfish Story" care a invatat-o ca intinderile de apa se formeaza picatura cu picatura, nu sunt un tot aruncat hazardat in acel loc! Fiecare picatura conteaza, asa cum si fiecare actiune a noastra in acest sens are o importanta mult mai mare decat ne-am putea da seama. "Si imi amintesc mereu de o poveste care ma inspira la astfel de actiuni: aceea a aruncatorului de stele de mare: in fiecare dimineata puteai observa pe malul marii un barbat facand miscari ciudate: se apleca, alerga un pic, intindea mainile spre ocean, iar mai alerga, se apleca si o lua de la capat intr-un dans numai de el stiut. Cand cel care il observase s-a apropiat de el a vazut ca barbatul culegea stele de mare pe care le arunca in ocean. Deoarece erau mii de stele de mare pe toata plaja, a fost intrebat de ce face asta? Este inutil, nu va schimba nimic, sunt mii de stele de mare pe plaja. Dupa ce s-a aplecat, a luat o stea si a aruncat-o in apa s-a intors catre cel care ii pusese intrebarea si i-a raspuns: pentru ea am schimbat totul! De fiecare data cand mai strang cateva kg de hartie ma gandesc, sincer, ca am mai salvat o viata."
Actiunile de care vorbeste Dana implica plantarea de copaci si alte actiuni eco, la care va mai participa cu siguranta in masura timpului disponibil si circumstantelor si proiecte care se vor ivi in calea ei la un moment dat. Dana ne aminteste de "ora pamantului" care a avut loc pe 26 martie si ne marturiseste ca a actionat intocmai incurajarilor campaniei.
Va ajunge Romania o tara predominant eco? Avem "dreptul" la aceasta sansa? Cine sa o faca? Nici ea nu este foarte convinsa ca toti se vor supune regulilor stricte ale unei astfel de vieti (in special marile intreprideri si diversii producatori interesati mai degraba de profit): "Imi este teama ca din cauza unor interese a unei foarte mici parti a populatiei cu foarte mare putere de decizie (de exemplu pentru marii producatori de masini) solutiile eco sunt din ce in ce mai impinse catre viitor si ma gandesc sa nu ajungem sa spunem 'prea tarziu'."
Personal, nici eu nu vad prea curand o cale de a ajunge o tara eco! Majoritatea romanilor sunt indiferenti fata de mediul inconjurator! este foarte trist, dar adevarat! Vad multi oameni care trec indiferent pe langa panourile specifice, care "inchid ochii" in fata promo-urilor tv, schimband repede canalul sau pentru care copacii infloriti de primavara sunt un "accesoriu" al naturii asupra caruia el nu are nici o putere, caci daca ar avea nu stie exact ce ar face cu ea, sau daca ar mai crea copaci! Pentru ce? Banii nu stau in copaci, si acesta este telul spre care aspira foarte multi romani! Sunt prea multe probleme astazi care ne dau batai de cap si nu mai avem timp sa ne mai gandim si la asta! Trebuie sa supravietuim in jungla din ce in ce mai salbatica in mijlocul careia ne ducem traiul! Aceasta este perceptia mea si nu stiu ce anume ar putea-o schimba!
Pentru multi din cei pe care i-am mai intrebat, eco suna bine, chic, e un trend si trebuie sa fii si tu in aceasta hora, pentru ca altfel esti demodat. Dar ce anume fac pentru a fi astfel? Greu de raspuns! Nu uita, cu o floare nu se face primvara, cu fiecare floare da!