Cred ca asta ar fi ridicat oarece probleme pe vremuri, la Curte, cand isi facea aparitia cate un cuplu casatorit. Dupa anuntarea tuturor titlurilor nobiliare…Domnul….Doamna…
Oare acceptarea numelui de familie al sotului te ajuta sa il accepti mult mai usor atat pe el cat si pe familia lui? De ar fi asa simplu!
Desigur, exista mai multe variante. Unele femei aleg sa adauge numele de familie al sotului la numele lor de familie, de “fata”. Fie ca il pun pe al lor primul, fie dupa cel al sotului, parca suna mai bine asa, impreuna. In definitiv, nu s-a “pierdut” nimic; doar s-a adaugat ceva.
Ciudata chestia asta cu schimbatul numelui de familie! Nici nu stii de unde sa privesti lucrurile, din ce unghi. Tu, ca persoana, nu te schimbi doar la modificarea numelui de familie. Ti se schimba statutul si treptat, multe alte lucruri sau aspecte din viata ta. Dar tu, in esenta, ramai aceeasi persoana.
Si poate fi si bulversant. Ai purtat numele de familie atatia ani - chiar si numai 16 si tot e suficient. Te-ai obisnuit cu el. Asa te-au strigat toti cand voiau sa ti se adreseze in mod oficial; asa te identificau si in scoala si, deodata, capeti alt nume. Oricat de mult ai fi indragostita de sotul tau, tot vei avea nevoie de o anume perioada pentru a te obisnui cu noul nume de familie, a te prezenta in noua formula, a raspunde cand esti apelata dupa acest nou nume.
Daca accepti numele sotului va fi nevoie sa iti schimbi si toate actele. Alta belea! Asta presupune un oarecare consum de energie, timp si nu in ultimul rand, bani. Esti dispusa sa “pierzi” toate astea doar pentru...?
Daca lucrezi intr-o institutie in care ti-ai facut un nume si toti te cunosc si te apeleaza dupa el, asta inseamna ca si lor le va trebui o oarecare perioada de timp sa se acomodeze cu aceasta schimbare adusa de tine. O sa fii cumva ca strazile acelea care au avut un nume (chiar un renume), ani si ani de zile, dupa care a venit cineva cu “imaginatie” si cu o motivatie mai mult sau mai putin personala, si le-a schimbat denumirea. Mai toata lumea stie care e Ana Ipatescu, 1 Mai sau General Berthelot; numnele lor s-au schimbat de ceva ani, dar foarte putini folosesc numele actual al acestor strazi.
Si mai e si cealalta problema, a numelui in sine. Ca femeie, toata viata ai asteptat cu nerabdare acest moment, in care vei fi indragostita si te vei casatori cu El. Arareori tinerii din ziua de astazi se prezinta pentru prima data cu tot numele. Numele de botez, numele “mic”, pare a fi suficient. Ei, si cand afli ca pe familia lui o cheama…Mortu? Sau Mazare? ori Butoi? sau cine stie ce alt nume ciudat si foarte putin placut? Ce te faci atunci?!? Ii propui ca la casatorie sa preia numele tau de familie? Am vazut cazuri in care pe el il chema Vacaru, iar la casatorie a preluat numele ei, pe care o chema Constantinescu. Da, parca suna ceva mai bine totusi. Desi, numele chiar ii era potrivit pentru meseria pe care o avea. Dar numele ei de familie te mai reprezinta pe tine ca barbat?!?
Numele care reprezinta o meserie, un obiect sau se termina in renumitul “escu” par mai usor de “digerat”. Celalalte, din categoria fructe, legume, stari de fapt si parti ale corpului uman, sunt nitel mai altfel, dar inca folosite si transmise mai departe.
Daca fiecare partener isi pastreaza numele de familie, ce se intampla in momentul in care au copii? Ce nume de familie va “merge mai departe”? Se va transmite noii generatii? Desigur, barbatul tine in mod special la asta; e o chestiune de traditie si, de ce nu, de orgoliu. Dar daca si mama vrea acelasi lucru, sa nu se piarda numele familiei ei? Ca sa nu mai vorbim de confuzia ulterioara a copiilor, cand afla ca mama are un nume diferit de al lui si al tatalui. O exclude asta pe mama, in vreun fel, din familie?
Sau cand e vorba sa ne gandim in viitor, la ce se intampla dupa ce noi nu vom mai fi, ori in cazul unui divort. Da, e vorba de “averi”, de ce detine fiecare si ce mosteneste fiecare. Aspectul legal al acestei probleme poate deveni foarte complicat. Si nimeni nu vrea sa isi complice viata prea mult, nu-I asa?!?
Cel mai dragut si probabil mai simplu e cand viitorii soti, din intamplare, poarta acelasi nume de familie. Atunci nu se mai schimba atatea acte, nu se mai creeaza confuzii, nu mai apar atatea probleme. Ce-i drept, sansele sa se intample asa ceva sunt foarte mici.
Americanii isi schimba numele de familie sau chiar intreg numele, destul de usor si destul de des. Fie ca vor sa isi piarda urma, din diferite motive, fie ca simt ei ca acele nume nu ii mai reprezinta. Din cate am inteles procedura nu e atat de complicata sau costisitioare nici chiar la noi. Si cu toate acestea, multa lume si-a acceptat numele asa cum e, mai putin obisnuit, ciudat sau caraghios, si si-l poarta pur si simplu.