Am asistat recent de la o competitie organizata de Federatia Romana de Atletism, Concursul de Cros de la Targu Jiu, pentru juniori III si II – adica pentru copii intre 13 si 16 ani – si m-am bucurat sa vad ca au participat 250 de elevi de la 43 de cluburi sportive din tara. Dintre ei, 96 au fost fete.
Sper ca daca aveti sau veti avea copii ii veti inscrie la un club sportiv, sau oricum, veti avea grija sa faca miscare. Nu conteaza ca nu vor face sport de performanta – putini sunt cei care se indreapta intr-adevar spre marea performanta. Dar e atat de benefic pentru un copil sa faca sport, plus ca invata o anumita disciplina, o rigoare, un stil de viata care ii permite sa se mentina in forma, chiar si cand va fi foarte ocupat, la maturitate.
A venit primavara si o data cu ea s-a dat startul la sportul in aer liber. Imi place energia copiilor, dar si fastaceala parintilor care incearca pentru prima data rolele. Din pacate, foarte putini parinti isi dau seama cat de important este sportul pentru ei si pentru copii. Cat de importanta este acea fastaceala, pentru a da un exemplu copiilor si chiar pentru a se apropia de ei. Sportul poate avea acest efect...
Ma intreba cineva mai demult – si imi pare rau ca nu am reusit sa raspund pana acum, dar iata ca o fac acum - de cat timp de antrenament are nevoie o persoana care este in forma, dar fara a fi sportiv profesionist, pentru a putea sa alerge un maraton? As spune ca important e sa facem miscare, nu neaparat sa ajungem la performanta de a participa la maraton. Sigur, se poate, dar in primul rand e nevoie de un consult medical, pentru a ne asigura ca organismul poate face fata unui efort sustinut, iar apoi eu recomand lucrul cu un antrenor, care sa monitorizeze antrenamentele, sa-ti dea sfaturi. E nevoie de multa perseverenta si e greu sa te antrenezi singur pentru maraton, indiferent cata experienta ai in activitatea sportiva.
Ca recomandare generala, o persoana care nu prea a facut sport trebuie sa inceapa gradat sa faca efort. Dupa care e suficient sa mearga la stadion sau la sala de doua-trei ori pe saptamana, nu mai mult, pentru a fi in forma si a se relaxa.
Multi parinti au invatat sa spuna „Nu am timp" prea des si mi se pare ca este molipsitor. Ma inspaimanta toate statisticile care ne spun ca stam din ce in ce mai rau la capitolul „Sport si Sanatate". Totusi, ar fi bine daca ar avea acelasi efect asupra tuturor. Ar fi bine daca am intelege toti, de la mic la mare, ca avem nevoie de sport pentru a ne putea bucura pe deplin de o viata sanatoasa!
Am avut norocul de a invata „lectia sportului" inca de mica si ma bucur enorm ca a fost asa. Acum incerc sa dau „meditatii" mai departe... Tocmai de aceea, la inceputul lui iunie, cand primavara se intalneste cu vara, am onoarea de a deschide, pentru al treilea an consecutiv, cel mai mare stadion de joaca pentru copii – Arenele de Joaca, un proiect din cadrul campaniei sociale Sport pentru Viata, pe care am initiat-o in 2006.
Poate unii si unele dintre voi m-ati vazut si in anii trecuti in Herastrau, participand la jocurile copiilor si pot sa spun cu mandrie ca in 2007 am adunat in jurul meu 4000 de copii. Imi place enorm sa ii privesc cum transforma sportul in joaca si vreau sa ma asigur ca acest lucru nu inseamna ca vor renunta la miscare atunci cand vor creste mari. Tocmai de aceea am nevoie de ajutorul parintilor, pentru a se juca impreuna „de-a sportul"!
Sper ca anul acesta sa ma intalnesc acolo cu cat mai multi copii si parinti. Ne-am gandit deja la toate ingredientele unor zile dedicate sportului si distractiei în lumea celor mici, o lume in care parintii vor avea o zona speciala. Ca in fiecare an, ni se vor alatura numerosi campioni nationali, mondiali si olimpici. Ce ziceti?
Ne vedem la Arenele de Joaca!