Relatiile sunt o parte esentiala din sanatatea unei persoane si studiile de specialitate confirma acest lucru. Printre numeroasele beneficii emotionale dobandite se regaseste si unul sanatos, iar potrivit specialistilor, persoanele care au o relatie fericita au o speranta de viata mai lunga.
Cand fericirea este insa inlocuita cu dispute, neintelegeri si nefericire, beneficiile dispar si apar o serie de neplaceri care duc la mari probleme de sanatate.
Sanatate deficitara
Femeile implicata intr-o relatie in care conflictele sunt la ordinea zilei au un risc mai ridica a se confrunat cu tensiune arteriala crescuta, obezitate, un nivel ridicat de zahar in sange, arata un studiu realizat in 2009, la care au participat 276 de cupluri. Cuplurile care obisnuiesc sa se certe frecvent cel putin 30 de minute au un sistem imunitar deficitar, in comparatie cu persoanele implicate intr-o relatie si care au o atitudine pozitiva privind solutionarea problemelor aparute.
Desi studiile arata ca o relatie stabila si implinita este benefica pentru sanatatea mintala a partenerilor, o relatie dificila are efectul opus. Ostilitatea si critica, doua atitudini negative frecvent manifestate in timpul conflictelor dintre parteneri sunt considerate ca avand un impact negativ asupra sanatatii mintale. Potrivit studiului publicat in Journal of Health and Social Behavior, persoanele singure sunt mult mai sanatoase din acest punct de vedere decat cele care au ales sa ramana intr-o relatie tumultoasa.
Despartirile si trecerea de la o relatie la alta nu sunt nici ele favorabile, iar potrivit cercetarii realizate in 2004 si publicate in Journal of Epidemiology and Community Health, o femeie care a trecut prin mai multe divorturi sau despartiri se confrunta cu o sanatate mintala deficitara.
Stres
Un studiu publicat in 2009 in Journal of Sexual Medicine arata ca persoanele care fac sex cu regularitate sunt mai fericite in relatie si sunt mai multumite de viata lor in intregime.
Sexul este insa doar un aspect al relatiei, darorice alta nemultumire cu privire la partener se poate rasfrange asupra sanatatii tale astfel incat sa creasca nivelul de stres. Fie ca este vorba de discutille zilnice cu privire la treburile casnice, certurile privind banii sau simple dispute privind unde sa mergeti in calatorie, toate acestea cresc nivelul de stres.
Stresul cauzat de relatia de cuplu isi pune amprenta si asupra locului de munca. Potrivit studiului publicat in Annals of Behavioral Medicine, certurile si neintelegeriel dintre parteneri influenteaza acest aspect si rezulultatele arata ca cei care se confruntau cu atfel de probleme erau mult mai stresati la serviciu, aveau tensiunea crescuta si un nivel ridicat al cosrtizolului. Acesti factori contribuie in timp la obezitate, diabet, depresie, afectiuni gastrointestinale si atac de cord si infarct.
Probleme cu somnul
Sa dormi alaturi de persoana pe care o iubesti si in care ai incredere deplina te relaxeaza si te ajuta sa te bucuri de un somn odihnitor. Relatia poate sa afecteze insa acest aspect al vietii si neintelegerile dintre parteneri se rasfrang inevitabil asupra odihnei.
Studiile arata ca persoanele care au probleme in cuplu dorm mult mai putin, nu reusesc astfel sa se odihneasca si, dincolo de problemele de sanatate cauzate, precum diabet, afectiuni de inima si tensiune arteriala ridicata, lipsa somnului poate agrava problemele din cuplu, luand astfel nastere un cerc vicios.
Recuperare dificila
Relatiile in care domina neintelegerile sunt asociate cu amplificarea simptomelor si influenteaza totodata procesul de recuperare.
Un studiu publicat in jurnalul Cancer arata ca pacientele care sufera de cancer de san si au un mariaj nefericit au nu doar un nivel crescut al stresului, dar eficienta tratamentului este una incetinita si pacientele gasesc dificila respectarea unui regim de viata sanatos.
Depresie
O relatie implinita poate sa amelioreze simptomele in cazurile de depresie, dar la fel de bine afectiunea poate sa fie amplificata atunci cand fericirea este inlocuita de dispute. Un studiu de specialitate arata ca o femeie care a fost inselata de partener prezinta un risc de sase ori mai mare de a ajunge in pragul depresiei decat daca situatia ar fi fost inversa si ea ar fi fost partea infidela din cuplu.
Surplus de kilograme
Se spune ca persoanele care sunt implicate intr-o relatie serioasa ajung sa nu mai acorde asa mare atentie siluetei lor, iar un studiu realizat in 2012 confirma acest lucru. Cand se casatoresc, majoritatea ajung sa se ingrase, iar daca divorteaza, vor slabi.
Este foarte posibil ca lucrurile sa se intample insa si invers. Astfel, partenerii se motiveaza reciproc pentru a se mentine intr-o forma fizica buna si sa aiba o viata general sanatoasa. Cand ajung sa se ingrase poate fi de fapt simptomul unor probleme in relatie. Neintelegerile ii poate face sa manance pe fond emotional si sa aiba probleme cu somnul, ceea ce duce de asemeena la luarea in greutate.