In aceasta situatie vorbim despre o cautare a placerii, de o dorinta de satisfacere si nu de satisfacerea dorintei. Multe situatii sexuale sunt o cale pentru cautarea unei asezari a cuplului. In unele din ele vorbim despre actul sexual ca element de referinta a cuplului iar faptul ca ne situam in plan sexual pare sa apara o angoasa de rusine si de evitare a "dezvaluirii" acestei situatii.
In fapt, lucrurile nu se produc in plan sexual, ci intr-un plan al legaturii de cuplu. Psihoterapia atunci cand pleaca de la probleme sexuale nu se poate rezuma la a vorbi despre sexualitate. Ce ar fi de vorbit despre actul sexual? Ce ar fi de spus aici – lucrurile se petrec cumva iar acest lucru este evident pentru orice cuplu ca nu tehnica sau ceea ce se produce efectiv in actul sexual are un anumit impact.
Sa luam aceasta situatie – a actului sexual nefinalizat. Ceea ce este de analizat, vorbit, integrat este cum se intampla in parteneri lucrurile iar aici abordarea poate sa fie din doua puncte de vedere: individual economic si topic ca functionare interioara a actului si la nivelul legaturii de cuplu in care cei doi constituie un "intreg", un "sistem" in care se produce.
Toate cuplurile care intra intr-o terapie de cuplu sau a cuplului se confrunta cu aceasta situatie. Diferentele de ritm sunt usor sesizabile in actul sexual, in frecventa lui, in modul lui de desfasurare. Actul sexual vorbeste despre ritmul comun al cuplului care este consecinta intalnirii a doua ritmuri inevitabil diferite si care este diferita de adunarea lor.
Dintr-un punct de vedere individual vorbim despre relatia unei persoane cu placerea. Este dorinta suficienta in atingerea placerii? Acest punct de vedere are in vedere o perspectiva a narcisismului si a relatiei de obiect. Permite cerinta narcisica trairea placerii? Dar celalalt poate sa intervina si sa situeze placerea in functionarea individuala? Sunt intrebari pe care le putem pune si care au raspunsuri proprii.
Solutiile in aceste tipuri de cazuri pleaca de la armonizarea ritmului cuplului si de la analiza locului dorintei in functionarea individuala.