Mai exact, neuroplasticitatea este cea care ne ajuta sa evoluam si sa ne autodezvoltam. Daca intelegem ca schimbarea este posibila, nu ne vom mai gandi daca este sau nu posibil sa obtinem ceva, ci ne vom gandi la cum putem proceda pentru a obtine ceea ce dorim.
Aristotel spunea ca “Suntem ceea ce facem in mod repetat. Excelenta, prin urmare, nu este un act, ci o obisnuinta.”
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza neuroplasticitatea trebuie sa stii ca, daca studiezi creierul unui violonist cu ajutorul unei analize de tip RMN, vei constatata ca o mare parte a creierului se dedica imbunatatirii abilitatilor degetelor. Schimbarea ce a avut loc la nivelul mental este in stransa legatura cu timpul si calitatea antrenamentelor sale. Abilitatea creierului de a se adapta este mai puternica decat ai crede.
Atunci cand neuronii se activeaza in acelasi timp ca reactie la un anumit stimul se conecteaza intre ei, creind o conexiune puternica. Asadar, cu cat practici mai mult un lucru, conexiunile se intarasesc, devenind mai puternice pe zi ce trece. Reciproca este si ea valabila: daca te opresti brusc si vrei sa scapi de un obicei, conexiunile se slabesc si iti va fi din ce in ce mai greu sa faci din nou lucrul cu pricina.
Pana in anii ‘90, cercetatorii erau de parere ca al nostru creier se formeaza in totalitate in copilarie si ca nu il putem schimba la maturitate. Studiile de cercetare de la acest moment contrazic insa aceste teorii, demonstrand ca, pe intreaga perioada a vietii, creierul poate fi modelat si remodelat.
In Budismul tibetan, conceptul de neuroplasticitate exista de mult mai mult timp decat in stiinta. Acesta poarta denumirea de “le-su-rung-wa” si inseamna maleabilitate. Asta inseamna ca o experienta repetata are capacitatea de a-ti modifica creierul. Asadar, nu ar trebui sa ne surprinda ca studiile au demonstrat ca meditatia are capacitatea de a modela creierul. Daca folosesti aceasta informatie asa cum trebuie poti obtine o multime de lucruri la care nici nu visai. Ti-ai dorit intotdeauna sa fii mai mai pozitiva, mai calma si mai cerebrala? Cu putin efort si cu ajutorul neuroplasticitatii, este mai usor decat te asteptai.
Schimbarile de aceasta natura de la nivelul creierului se realizeaza intr-un timp foarte scurt. Studiile recente au demonstrat ca in numai 7 zile in care faci un anumit lucru in mod constant, creierul tau il percepe ca pe un obicei. Drept urmare, schimbarile au loc intr-un mod natural si rapid insa dispar la fel de repede.
Descoperirea neuroplasticitatii este benefica pentru noi toti intrucat demonstreaza ca oamenii de orice varsta pot invata lucruri noi si isi pot crea in neincetat obiceiuri. Intrucat stim deja ca nu ne nastem fericiti ci devenim, neuroplasticitatea ne poate ajuta sa descoperim fericirea.
SEVA (Sistemul Educational pentru o Viata Armonioasa) organizeaza o noua serie de cursuri de yoga incepand cu luna septembrie. Pentru mai multe informatii, trimite un mail la [email protected].
Citeste si:
Esenta yoga: Cei 8 pasi de baza